Düğmeli Domuz

DÜĞMELİ DOMUZ

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Mammalia
Takım (Order): Artiodactyla
Familya (Family): Suidae
Bilimsel Adı: Phacochoerus africanus

Düğmeli Domuz Hakkında Genel Bilgiler

Av: Çeşitli bitkiler ve kökler.
Avcı: Aslan, Sırtlan, Timsah
Yaşam Alanı: Kurak savanalar ve çimenli ovalar
Beslenme Şekli: Hepçil

Fiziksel Özellikleri

Ortalama Yaşam Süresi:   12 – 18  yıl
Renk: Kahverengi, gri
Kilo: 50 – 150 kg

Domuz ailesinin büyük bir üyesi olan yaban domuzu türü düğmeli domuz, dört tane keskin dişleri ve yüzündeki  yumruları veya siğilleri ile bilinen bir hayvan türüdür. Türün dişileri oldukça sosyaldir ve hayatlarını gruplar halinde yaşarlar. Görüntüleri sert görünseler de, bu hayvanlar kavga etmek yerine yırtıcılardan kaçmayı tercih ederler ve bir köşeye sıkıştırılmadıkça saldırgan değildirler. Popülasyonları için şu anda özel bir koruma statüsü yoktur, ancak insanlar, belirli alanlarda aşırı avlanma nedeniyle bu hayvanlar için ciddi bir tehdit haline gelmiştir.

Düğmeli domuz bir memelidir, bu da onun sıcakkanlı olduğu ve yavrularının canlı olarak doğduğu ve dişiler tarafından emzirildiği anlamına gelir. Yaban domuzunun bilimsel adı Phacochoerus africanus, “köstebek veya siğil” anlamına gelen Yunanca “phakos” kelimesinden ve “domuz” anlamına gelen khoiros’tan gelir. Son kısım olan Africanus, Afrika’daki konumuna atıfta bulunur.

düğmeli domuz

İlginç Bilgiler

  • Bu domuzun yüzündeki kalın çıkıntılar, çiftleşme mevsimi boyunca kavga eden erkekleri korumaya yardımcı olur.
  • Kendi evlerini yapmayan hayvanlardır. Bunun yerine, terk edilmiş yuvalarda yaşarlar.
  • Dişi yaban domuzları sosyal hayvanlardır ve gruplar halinde yaşarlar, erkekler yalnız yaşamayı tercih ederler.
  • Diğer domuzlar gibi, ter bezleri yoktur ve serinlemek için çamurun içinde yuvarlanmaları gerekir.
  • Kendi bebeklerini kaybeden dişiler, diğer domuz yavrularını da emzirirler.

Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Yüzünün her iki tarafında da yastıklı yumrular ve dört keskin diş bulunan büyük kafalı hayvanlardır. Renkleri koyu kahverengidir ve kılsız kürkleri vardır. Ancak başlarından sırtlarının ortasına doğru uzanan kalın bir yeleleri vardır. Ayrıca koşarken havada dik duran küçük, püsküllü kuyruklara da sahiptirler. Dünyadaki en çirkin hayvanlar listemizde de düğmeli domuz yer almaktadır!

Ortalama boyut 50 -150 kg ve yaklaşık 80 cm yüksekliğindedir. Bu türün erkekleri dişilerden daha büyüktür.

Yaban domuzunun boyutu ve görünümü nedeniyle, birçok insan saldırgan olduklarını düşünür. Aksine, genellikle savaşmak yerine avcılardan kaçmayı tercih ederler. Saatte 48 km hıza ulaşan bu hayvanlar, tehlikeleri aşma konusunda oldukça ustadırlar. Tehlikeden kaçarken, gerektiğinde kendilerini savunabilmeleri için devasa dişleri öne bakacak şekilde yuvalarına giriş yaparlar.
Domuz ailesinin bu türü, evcilleştirilmiş kuzenleri gibi çamurda yuvarlanmayı sever. Hem soğumak hem de böceklerden kaçınmak için kendilerini suya batırırlar. Ayrıca öküz kuşları ile simbiyotik bir ilişkiye sahiptir. Bu minik kuşlar, hayvanın sırtına biner ve onları rahatsız eden böcekleri yerler.
 

düğmeli domuz

Yaşam Alanı

Afrika’nın Sahra altı bölgesinde yaşarlar. Savanlar gibi daha serin ve açık alanlarda yaşamayı, şiddetli çöllerden ve yağmur ormanlarından kaçınmayı tercih ederler. Yaban domuzu mükemmel kazıcılar olsalar da kendi yuvalarını yapmazlar. Bunun yerine, terk edilmiş yuvalarda yaşarlar.

Düğmeli Domuzun Beslenmesi

Neredeyse yalnızca ot ve kökleri yiyen hepçillerdir. Ön ayaklarında, otlamak için eğilirken uzuvlarını koruyan kalın, nasırlı pedler vardır. Yiyecek kıtsa, kalori ihtiyaçlarını karşılamak için karkasları temizlerler veya böcekleri yerler, ancak yiyeceklerini asla avlamazlar. Ayrıca kurak mevsimlerde birkaç ay susuz yaşayabilirler.

Avcıları ve Tehlikeleri

Yabandomuzunun en yaygın yırtıcıları aslanlar, leoparlar, çitalar, sırtlanlar ve timsahlardır. Kartallar ayrıca yavrular için bir tehdit oluşturabilir. Bu hayvanların çoğu gece avcısı olduğu için, bu hayvanlar gündüzleri yiyecek aramaya çıkarlar ve geceleri yuvalarına dönerler.

İnsanlar ayrıca aşırı avlanma nedeniyle yaban domuzu nüfusunu tehdit etmektedir. İnsanların en yaygın yırtıcılar olduğu bölgelerde, bu hayvanlar programlarını geceleri yiyecek aramaya ve gündüzleri yuvalarında toplanmaya ayarlarlar.
 

düğmeli domuz

Yaşam Döngüsü

Hem erkek domuzların hem de dişi domuzların yaşamları boyunca birçok eşi vardır. Diğer birçok hayvanın aksine, erkekler çiftleşme mevsiminde nadiren saldırgan hale gelir. Zaman zaman kavgalar olur, ancak bu kavgalar nadiren ciddi yaralanmalara neden olur çünkü genellikle sadece başları ve dişleri ile vururlar.

Düğmeli domuz, domuz ailesinin herhangi bir türü arasında en uzun gebelik süresine sahiptir. Dişiler yaklaşık 175 gün hamile kalırlar ve genellikle kurak mevsimde doğum yaparlar. Doğumda ortalama üç yavru doğar. Domuz yavruları, yaklaşık altı veya yedi hafta boyunca anneleriyle birlikte yalnızca inde yaşarlar ve dişiler tüm yaşamları boyunca anneleriyle aynı grupta yaşayabilirler.

Bu hayvanlar vahşi doğada ortalama 15 yıl yaşayabilir ve esaret altında 20 yıla kadar yaşayabilirler. 

Düğmeli Domuz Popülasyonu

Şu anda bu yaban domuzlarının herhangi bir özel koruma statüsü bulunmamaktadır. Sayıları bazı bölgelerde azalmaya başlamıştır çünkü bu hayvanların avlanması için bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu düzenleme eksikliği, aşırı avlanmaya yol açmıştır. 

Düğmeli Domuz İnsanlar İçin Tehlikeli Midir?

Yaban domuzu agresif hayvanlar değildir ve bu nedenle genellikle insanlar için tehdit oluşturmazlar. Ancak yine de vahşi hayvanlardır. Tehdit altında veya köşeye sıkışmış hisseden bir yaban domuzu, kendini savunmak için saldırabilir.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir