Bongo Antilobu

BONGO ANTİLOBU

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Mammalia
Takım (Order): Artiodactyla
Familya (Family): Bovidae
Cins (Genus): Tragelaphus
Bilimsel Adı: Tragelaphus eurycerus

Bongo Antilobu Hakkında Genel Bilgiler

Av: Yapraklar, Kabuk, Otlar
Avcı: Leoparlar, Sırtlanlar, Aslanlar
Yaşam Alanı: Yoğun ormanlar ve bambu çalılıkları
Beslenme Şekli: Otçul

Fiziksel Özellikleri

Ortalama Yaşam Süresi:  10 – 18 yıl
Renk: Kahverengi, kırmızı, siyah, beyaz
Boy: 1.7 – 2.5 m
Kilo: 150 – 220 kg

Bongo, Doğu, Batı ve Orta Afrika’nın ormanlarında yaşayan büyük bir antilop türüdür. Kestane rengi tüyleri ve erkeklerde 90 cm’ye kadar yükselen uzun boynuzları ile ormanda yaşayan en büyük antilop türüdür ve en dikkat çekici türlerinden biridir. Bongo’nun, esas olarak Orta Afrika ormanlarında bulunan, Mountain Bongo (Doğu Bongo olarak da bilinir) ve Lowland Bongo (Batı Bongo olarak da bilinir) olmak üzere iki tanınmış alt türü vardır. Her iki Bongo türü de hem avlanma hem de habitat kaybı yüzünden nesli tükenme tehdidi altındadır ve popülasyonları IUCN tarafından tehdit altındaki türler olarak listelenmeye yetecek kadar azalmıştır.

bongo antilobu

Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Bongo, kısa ve parlak, turuncu veya kestane rengi, alt tarafı daha koyu olan ve Bongo’nun yoğun ormanda kamufle kalmasına yardımcı olan 10 ila 15 dikey beyaz çizgili desenli, büyük ve ağır gövdeli bir antiloptur. Ayrıca yanaklarında belirgin beyaz lekeler, gözlerle burun arasında beyaz bir şerit ve göğsünde beyaz hilal benzeri bir şekil vardır. Bongo’nun bacakları hem beyaz hem de siyah renklidir ve uzun kuyruklarının ucu püsküllüdür. Bongoların ayrıca, onlara çok hassas işitme sağlayan büyük kulakları ve daha yüksek yaprakları tutup dallardan kolaylıkla çıkarmalarını sağlayan uzun kavrayıcı bir dili vardır. Sarmal boynuzları kendine özgü kıvrımlara sahiptir; erkeklerin boynuzu dişilerin boynuzlarından daha uzun ve daha kıvrımlıdır. Bongoların ayrıca ince bir yelesi vardır.

Bongo, geceleri aktif olmaları nedeniyle insanlar tarafından nadiren görülen bir hayvandır. Diğer birçok antilop türünde olduğu gibi, Bongolar da kendilerini tehdit altında hissettiklerinde hemen dönüp kaçarlar ve orman içinde kaybolabilirler. Erkek Bongo’lar yalnız hayvanlardır ve sadece üremek için diğer Bongo’larla temasa geçerler, oysa dişiler kendi başlarına bulunabilseler de, genellikle 50’ye kadar dişi ve gençlerden oluşan üye içeren sürüler oluştururlar. .Bongolar farklı sesler üretirler, böylece diğerlerini yaklaşan tehlikeye veya tehlikede olduklarına dair uyarırlar. 

Yaşam Alanı

Bongo, Doğu, Batı ve Orta Afrika’nın ormanlarında yaşayan bir hayvandır ve bugün hala birkaç farklı ülkede bulunmasına rağmen popülasyonlar küçülmektedir. Dağ Bongoları bir zamanlar hem Kenya hem de Uganda’nın dağlık ormanlarında bulunmuştur, ancak yirminci yüzyılın başında Uganda da sayıları tükendikten sonra sonra şimdi Kenya’da sadece dört bölgede kalmışlardır. 

bongo antilobu

Yaşam Döngüsü

Çiftleşmenin çoğu Ekim ve Ocak ayları arasındadır ve çiftleşmeden  dişi Bongo yaklaşık 9 ay süren bir gebelik döneminin ardından tek bir yavru doğurur. Dişiler, savunmasız yavruyu yırtıcılardan korumak için, yavrularını yaklaşık bir hafta boyunca sessizce yatarak bıraktığı yoğun bitki örtüsünde doğurur. Bu süre zarfında anne, yavrusunu emzirmek için düzenli olarak geri döner ve yavru yeterince güçlü olduğunda, daha iyi koruma için hem diğer dişilerle hem de yavrularıyla bir araya gelirler. Bongo yavruları nispeten hızlı büyür ve boynuzları üç ya da dört aylık olduklarında görünmeye başlar. Sütten kesilme yaklaşık altı ayda gerçekleşir.

Beslenmesi

Bongo otçul bir memelidir, yani hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları besini elde etmek için sadece bitkilerle beslenirler. Bongolar, onları yaşam alanlarını paylaştıkları sayısız etobur avcıdan daha güvende tutmak için gecenin karanlığı altında yapraklar, kökler, ağaç kabuğu ve otlarla beslenen seçici hayvanlardır. Bongo’nun kavrayıcı bir dili vardır ve bu daha yüksek taze yapraklara ulaşmasına yardımcı olur. Ayrıca kökleri yerden çekerken yardımcı olur. Diğer antiloplar (ve yakın akraba oldukları sığırlar) gibi Bongo’nun da bitkilerin içerdiği selülozu parçalamasına yardımcı olmak için dört odacıklı bir midesi vardır. Besin alımını en üst düzeye çıkarmak için diğer memelilere kıyasla yiyecekler sindirim sisteminden çok yavaş geçer.

Avcıları ve Tehlikeleri

Bongolar çevrelerindeki çok sayıda büyük yırtıcı hayvanın avıdır. Yavrular gelen avlanmaya karşı da savunmasızdır. Bongolar için bir başka büyük tehdit de 1800’lerin sonlarında neredeyse nüfusun büyük bir bölümünün ölmesine yol açan hastalığa duyarlı olmalarıdır. Bununla birlikte, onları hem doğrudan hem de tuzak kurarak avlamakla kalmayan, aynı zamanda doğal yaşam alanlarının çoğunu yok eden insanlar da büyük tehlikedir.

İlginç Bilgiler

Gün batımıyla şafak arasında aktif olsalar da, Bongoların ara sıra gün içinde gezindikleri de bilinmektedir. Ancak onları çevreleyen yoğun bitki örtüsünü asla terk etmezler.

Sıcakta soğumalarına yardımcı olmak için çamurda yuvarlanırlar.

 

bongo antilobu

İnsanlarla İlişkisi

Bongo’lar doğal yaşam alanları boyunca insanlar tarafından et için avlanırken aynı zamanda yerel nüfusu harap eden oyun avcıları için bir ödül hedefi haline gelmiştir. İnsanların Bongo üzerindeki en büyük etkisi, doğal yaşam alanlarını tahrip etmesidir. İnsanların bu etkileri bongoların ciddi nüfus düşüşleri yaşamasına neden olmuştur.

Bongo Antilobu Popülasyonu

Bugün, IUCN tarafından yakın gelecekte vahşi doğada nesli tükenmek üzere olan bir hayvan olarak listelenmiştir. Dağ bongosu her zaman nadir görülen bir hayvan olmasına rağmen, şu anda korundukları Kenya’nın dağlık ormanlarında sadece 75 kadar az bireyin kaldığından korkuluyor. Ova Bongosunun ise Batı Afrika’da nüfusu azalmaya devam etmektedir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir