Kral Penguen

KRAL PENGUEN

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Aves
Takım (Order): Sphenisciformes
Familya (Family): Spheniscidae
Cins (Genus): Aptenodytes
Bilimsel Adı: Aptenodytes patagonicus

Kral Penguen Hakkında Genel Bilgiler

Av: Krill, Balık, Karides
Avcı: Leopar Foku, Katil Balina, Köpekbalıkları
Yaşam Alanı: Kayalık Antarktika Adaları
Beslenme Şekli: Etobur

Fiziksel Özellikleri

Ortalama Yaşam Süresi:  15 – 20 yıl
Renk: gri, siyah, beyaz, sarı
Boy: 60 – 90 cm
Kilo: 11 – 16 kg

“Kral penguen, imparator penguenden sonra en büyük ikinci penguen türüdür.”

Yetişkin hali 60 – 90 cm civarında olan kral penguen, türlerine göre büyüktür. Sadece imparator penguen daha küçüktür. Taksonomi hem kral hem de imparator penguenlerini Aptenodytes cinsine yerleştirir. Her ikisi de su konusunda uzmandır ve çok derinlere dalabilirler. Kral penguenler, fener balığı, kril ve kabukluları kendileri için avlayan ve yavrularını besleyen hayvanlardır. Kral penguen yavruları kahverengi tüyleriyle yetişkinlerden daha farklı görünür. Yavruların aileden bağımsız hale gelmesi bir yıldan fazla sürebilir.

Taksonomi, kral penguenini diğer tüm penguenlerle birlikte Spheniscidae ailesine yerleştirir, ancak yalnızca imparator ve kral penguenlerin ayrı bir cinsi vardır: Aptenodytes, Yunanca “tüysüz dalgıç” anlamına gelir. Bu iki kuş, diğer tüm penguenlerden daha büyüktür; uzun, ince gagalı ve parlak renklere sahiplerdir. Diğer penguenlerden daha derine ve daha uzun süre dalabilirler.

Kral pengueninin bilimsel adı Aptenodytes Patagonicus’tur. Bu canlıların çoğu arktik altı bölgelerde yaşarken, fosiller onları en az 6.000 yıl önce Patagonya bölgesinde yaşadığını göstermektedir, dolayısıyla bilimsel adlarının ikinci kısmı da buradan gelmektedir.

Kral penguen ismi, 18. yüzyılın başlarında en büyük penguenler olduklarını düşünen Avrupalı ​​kaşiflerden gelmiştir.

kral penguen

 

 

Kral Penguen Hakkında İlginç Bilgiler

  • Avlanırlarken 300 metrelik derinliklere ulaşabilir, neredeyse 10 dakika su altında kalabilirler.
  • Norveç Kralı V Harald, 2008 yılında Edinburgh Hayvanat Bahçesi’nde bir pengueni bir şövalye olarak taçlandırdı. Resmi adı Sir Nils Olav.
  • Kral penguen kolonileri 200.000 birey civarında büyük olabilir, ancak aile üyeleri benzersiz seslendirmelerle birbirlerini tanıyabilir ve bulabilir.

Fiziksel Özellikleri

Kral penguen, en büyük ikinci penguendir. Ortalama bir yetişkin 12 kg olup, erkekler kadınlardan biraz daha ağırdır. Ortalama olarak 70 cm boyundadırlar veya yaklaşık olarak yürümeye başlayan çocuk boyundadırlar.

Kral penguenler, kutup iklimlerine adapte olmuş, dört kat tüyün sıcak tuttuğu hayvanlardır. Gövdeye en yakın üç katman ve dış taraftaki yağlı su geçirmez tüylerle kaplıdırlar. Ancak bir yavru su geçirmez değildir. Bu nedenle, tüylü kahverengi tüyleri yetişkin siyah beyaz olanlara dönene kadar suya girmezler.

Siyah Baş ve Turuncu Tüy
Kral penguenlerin, kulak ve boğazlarında ayırt edici turuncu tüyleri olan siyah kafaları vardır. Tüyler, beyaz olan göğse yaklaştıkça sarıya döner. Bu iki tonlu renk, onları hem avcılardan hem de sudaki avlardan kamufle eder.

Davranışı

Bu kuşlar oldukça sosyal canlılardır. Gentoo, Magellan ve Royal gibi penguen türleriyle yer paylaşmalarına rağmen, onlarla etkileşime girmezler. Yetişkinler genellikle birbirleriyle kavga eder ve bunların en baskın olanı kendi topraklarının merkezine doğru ilerler. Kolonileri on hatta yüzbinlerce üreyen çifte sahip olabilir. Kolonilerin büyüklüğü, ısınmaları için toplanmalarına yardımcı olur. Yavrular ayrıca ortak kreş adı verilen gruplar oluşturur. Yetişkinler yiyecek aramaya çıkarken, eşler veya ebeveynler geri döndüğünde, bu canlılar benzersiz seslendirmelerle birbirlerini tanırlar.

Kral Penguenin Yaşam Alanı

AAğırlıklı olarak, Güney Georgia Adaları, Avustralya Macquarie Adası, Fransız Crozet Adaları ya da Falkland Adaları gibi Antarktika adalarında yaşarlar.

İmparator penguenlerin aksine, kral penguenler kar ve buzla kaplı olmayan düz yeşil veya kayalık plajları tercih etme eğilimindedirler. Gündüzleri avlanmak için çok derinlere dalarlar ama karanlıkta sığ sularda kalırlar. Çiftleşme mevsimi boyunca kuşlar iç kesimlere doğru hareket ederler.

kralpenguen

Popülasyonu

Bu tür, 19. ve 20. yüzyıllarda nüfusu için çeşitli tehditlerle karşı karşıya kalmıştır. Avlanma ve petrol arama faaliyetleriyle birçok popülasyon yok olmuştur. Ancak bugün, kral penguen popülasyonu için düşük risk bulunmaktadır. Mevcut tahminler, 2,23 milyon üreyen çift olduğunu göstermektedir ve bu sayı artmaktadır.

Kral Penguenin Beslenmesi

Bu kuşlar koloniler halinde avlanır. Yüksek enerjili olmalarıyla, okyanus tabanına rutin olarak tek bir günde 100 defaya kadar dalış yaptıkları için boyutlarına göre büyük miktarlarda yiyecek gerektirir! Avları arasında fener balığı ve diğer balık türleri, kalamar, küçük kabuklular ve kril bulunur. Yetişkinler günde 450 kadar balık tüketirler ve yavrularını yiyeceklerini kusarak beslerler. Bu dönemlerde bir yetişkin günde 8 kilo yiyecek yiyecektir! Bu, 25 büyük pizza yiyen ortalama bir yetişkin adama denktir! Yavrular % 70’e varan kilo kaybına dayanmalarına yardımcı olan ve yetişkinlerin yiyecek bulup teslim etmelerini beklerken en az üç ay hayatta kalmalarını sağlayan vücut yağ rezervleriyle doğarlar.

Kral penguenler neredeyse 10 dakika su altında kalabilirler. Gözlerinin üstündeki kılcal bir bez, tuzu filtreleyerek okyanus suyunu içebilmelerini de sağlar.

Avcıları ve Tehlikeleri

Kral penguenlerin doğal yaşam alanları insan nüfusu bakımından seyrek olacak kadar soğuktur, bu da nüfusları üzerinde çok az insan etkisi olduğu anlamına gelir. Çeşitli beslenmeleri vardır, bu nedenle iklim değişikliği beslenmelerine zarar vermemektedir. Bununla birlikte, küresel ısınmanın üremelerini etkilemediği görülmektedir. Küresel ısınmaya rağmen, kral penguen popülasyonu artmaktadır.

Bu canlılar herhangi bir hayvan için ana besin kaynağı değildir, ancak bazı yırtıcıları vardır. Penguen yaşam alanı kara hayvanları için sert olduğundan yetişkin tehdidi sadece deniz hayvanlarıdır. Leopar fokları ve orkalar suda avlanan yetişkinler için en büyük tehdittir.

Skualar, kın kuşları, güney kara sırtlı martılar ve dev yelken kuşları gibi kuşlar, yetişkinlerin gözetimsiz bıraktığı karadaki yumurtaları ve genç penguenleri kapabilecek kadar güçlüdür.

kralpenguen

Yaşam Döngüsü

Kral penguenler üç yaş civarında cinsel olarak olgunlaşır, ancak üremeye başlamak için 6 yaşına kadar beklerler. Çiftleşme mevsimi Eylül, Ekim veya Kasım aylarında bir tüy dökümü ile başlar. Üreme yerine küflenen veya tüneyenler, üreyen diğerlerinden ayrı tutulur. Tüy döken kral penguenler, yeni su geçirmez tüyler çıkana kadar iç bölgelere doğru hareket eder ve sudan uzak dururlar. Bu, depolanan vücut yağları ile hayatta kaldıkları yaklaşık üç hafta sürer. Erkek kral penguenler çiftleşmeye hazır olduklarında birkaç saatten birkaç güne kadar her yerde başlarını yukarı kaldırarak, çağırarak ve bir eş çekmek için yüzgeçlerini dışarıda tutarak geçirirler. Her iki kuş aynı anda başını salladığında eşleşme başarılı olur.

Kral penguenler üç yıl içinde yalnızca iki kez üreyebilir. Kral penguenler ve imparator penguenler yuva yapmayan tek penguenlerdir. Aksine, kral penguenler Kasım ve Nisan ayları arasında soluk yeşil bir yumurta bırakırlar ve yumurtanın üzerinde durduğu perdeli ayaklarının üzerine sarkan sıcak bir deri katıyla kuluçkaya yatırırlar. Yumurta yaklaşık 54 gün sonra çatlar. Bebek doğduğunda çıplaktır ve 39 gün daha ebeveynin sıcak derisinin altında kalması gerekir. Erkekler ve dişiler, bebeği korumakla avlanmak arasında sırayla giderler. Yavrular dokuz ay daha kreş adı verilen bir grupta toplanır ve bu da yırtıcıların bir bebeği ayırmasını zorlaştırır. Yavrular, yetişkinlerin getirdiği yiyeceklerle beslenirler.

Ortalama olarak, kral penguenler vahşi doğada 20 yıla ve esaret altında 30 yıla kadar yaşayabilir.

Kral penguen ile imparator penguen arasındaki fark nedir?

Her ikisi de en büyük penguenler olmasına rağmen, kral pengueni imparator penguenden daha küçüktür. Renkler benzerdir, ancak koyu turuncu tüyler yerine imparator penguenin açık sarı lekeleri vardır. Kral penguen gagaları daha uzundur, ancak imparator penguen gagaları daha kıvrımlıdır. Son olarak, farklı yerlerde yaşıyorlar. İmparator penguenler Antarktika’da bulunurlar. Kral penguenler subantarktik adalardadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir