Vaşak

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Carnivora
Aile (Family):
Felidae
Cins (Genus): Lynx
Bilimsel Adı:
Felis lynx

Genel Bilgiler

Av: Tavşan, Kuşlar, Geyik 
Avcı:
Kurt, Çakal, İnsan, Puma
Yaşam Alanı: Gözlerden uzak ormanlar ve dağlık bölgeler 
Beslenme Şekli: Etobur
Ağırlık: 10 – 25 kg
Hız: 75 km / saat
Renk: Kahverengi, gri, sarı, siyah
Yaşam Süresi: 12 – 20 yıl

Yalnız ve sinsi bir yırtıcı olan vaşak, insanlar tarafından nadiren görülür.

vaşak

Devasa pençeleri, küt kuyruğu ve uzun kulakları ile vaşakları ayırt etmek oldukça kolaydır. Dev patiler, karlı, soğuk ormanlarda ve dağlarda gezinmelerine yardımcı olmak için doğal bir bot görevi görür.
Vaşak, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’nın soğuk ormanlarında yaşayan dört vahşi kedi türünü ifade eder. Bu hayvanların tümü Mammalia sınıfına, Carnivora takımına, Feliformia alt takımına, Felidae familyasına ve Felinae alt familyasına aittir. Vaşak adı, dört türün her birinin bilimsel adının bir parçasıdır. Işık veya parlaklık anlamına gelen eski bir Yunanca kelimeden gelir.

Bu hayvanların dört türü aşağıdaki gibidir:

Kanada vaşağı (L canadensis)

Doru vaşağı (L rufus)

Avrasya vaşağı (L vaşak)

İber vaşağı (L pardinus)

Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Bu kedilerin en dikkat çekici özellikleri büyük patileri, püsküllü kulakları ve küt kuyruklarıdır. Hayvanın rengi türe bağlı olarak değişir. Gövde rengi, açık kahverengiden koyu sarı tonlarına ve grimsi beyaz kadar açık tonlarda olabilir. Tüm türlerde tüylü bir boyun kısmı bulunur. Boyun bölgelerinde genellikle papyon gibi görünen siyah desenler de vardır ancak her zaman görünmez. Tüm türlerin vücutlarının alt kısımlarında beyaz tüyler bulunur.

Hayvanın büyüklüğü ve ağırlığı türe bağlıdır. Avrasya vaşağı, 18-28 kg ağırlığındaki erkeklerle en büyüğüdür. Kanada vaşağı ortalama 8 – 15 kg, İber vaşağı ortalama 12 kg, doru vaşağı ise  8 – 15 kg ağırlığındadır.

Doru vaşağı (bobcat) teknik olarak vaşak türlerinin bir parçasıdır, ancak diğer üç türe kıyasla biraz farklı görünürler. Genellikle uzun kulak tutamları yoktur ve sıcak iklimlerdeki yaşam alanlarından dolayı patileri o kadar büyük ve dolgulu değildir.

Bu kediler genel olarak yalnız hayvanlardır. Nadiren,  küçük gruplar halinde dolaşırlar.  Genellikle çıkıntılara veya kayalık yarıklara oyulmuş inlerde yaşarlar. Yavrularını da burada büyütürler.  Bir vaşak, yavrularını beslemesi gereken bir anne olmadıkça, genellikle yemeğini inine geri götürmez. Bu hayvanlar çok sinsi ve insan hareketlerinden kaçınmakta iyidir, bu yüzden nadiren görülürler.

vaşak

 

Vaşak Nerede Yaşar?

Çoğu tür, yoğun çalılar, ağaçlar ve uzun otlarla bol miktarda koruma sağlayan yüksek ormanlarda dolaşmaktadır. Bu vahşi kedi genellikle yerde avlansa da, ağaçlara tırmanma ve yüzme konusunda da tamamen yeteneklidir. Avrasya vaşağı, orta ve kuzey Avrupa’da ve Damavand Dağı yakınında Hindistan, Türkiye, Pakistan ve İran’da yaşar. Bu tür en yaygın olarak Norveç, Finlandiya ve İsveç gibi kuzey Avrupa ülkelerinde ve Rusya’nın çoğunda bulunur. İber vaşağı çok daha nadirdir ve yalnızca İspanya’nın güney kesimlerinde yaşar. Doğu Portekiz’de de yaşardı ama orada soyu tükenmiştir. Kanada vaşağı esas olarak Kanada ve Alaska’da yaşar, ancak Washington, Montana ve Maine gibi bazı kuzey ABD eyaletlerinde de bulunur. Yaşam alanı öncelikle kar ormanları olarak da bilinen ve büyük ölçüde iğne yapraklı ağaçlardan oluşan boreal ormanlardır.

Vaşak Ne Yer?

Bu hayvan fırsatçı bir etoburdur ve çok çeşitli hayvanları avlayabilir.  Yaşadıkları bölgelere göre, tavşan, balık, sincap, kuş, orman tavuğu, hindi ve daha fazlasını da avlayabilirler. Daha büyük olan Avrasya vaşağı geyik gibi hayvanları da avlayabilirler.

Avcıları ve Tehlikeleri

Bu hayvanlar öncelikle insanlardan daha büyük diğer yırtıcı hayvanlar tarafından tehdit edilirler. Avrasya vaşağı, Avrupa’nın en büyük yırtıcılarından biridir, yalnızca gri kurt ve boz ayı ondan daha büyüktür. Kuzey Amerika’da puma, kurt ve çakal vaşak için tehdit oluşturur. İnsanlar genellikle kürkleri için vaşak avlamışlardır, ancak bölgeye bağlı olarak bazı türler artık korunmaktadır. Avrasya ve Kanada vaşağı, habitat kaybına karşı en savunmasızdır.

İber vaşağı, bu kedi türlerinin en çok tehdit edilenidir. 2004 yılında İspanya’nın güneyinde sadece 100 hayvan yaşamaktaydı. İspanyol hükümetinin koruma çabaları sayesinde, bir şekilde toparladılar ve 2020 itibariyle aynı bölgede 500’den fazla hayvan olduğu tahmin edilmiştir.

vaşak

 

Yaşam Döngüsü

Avrasya vaşağı, Ocak ve Nisan ayları arasında çiftleşir ve dişi bu süre zarfında dört ila yedi gün boyunca bir kızgınlık dönemi yaşar. Erkekler potansiyel eşlerini varlıkları konusunda uyarmak için derin hırıltılar çıkarırken, dişiler daha yumuşak miyav sesleri çıkarır. Hamile dişiler yuvalarını inşa etmek için genellikle mağaralarda veya inlerde olan gizli yerler ararlar. Gebelik 67 ila 74 gün arasında sürer ve genellikle iki yavru kedinin doğumu ile sonuçlanır. Bir doğumda üç veya daha fazla yavru kedi nadirdir. Bu yavru kediler ortalama 250 gram ağırlığında olurlar. Grimsi kahverengi kürkle kaplıdırlar ve 11 haftaya kadar tam yetişkin rengi kazanırlar. Yaklaşık 10 gün sonra gözleri açılır. Yaklaşık altı haftada katı yiyecekler yiyebilirler, ancak en az beş aya kadar tamamen sütten kesilmezler. Anne vaşak, doğumdan iki veya üç ay sonra ininden ayrılır ve yavru kedi 10 aylık olana kadar ona eşlik eder.

Kanada vaşağı Mart ve Nisan ayları arasında bir aylık çiftleşme mevsimine sahiptir. Çiftleşme çağrıları ve idrarla işaretleme tipik çiftleşme davranışlarıdır. Gebelik iki ila üç ay arasındadır ve doğumda sekize kadar yavru doğabilir. Yavru kediler ORTALAMA 200 GRAM ağırlığındadır ve 14 gün boyunca gözlerini açmazlar. Bu yavru kediler de annelerini 10 ay civarında terk ederler.

İber vaşağı, iki aylık bir gebelik döneminden sonra doğumların çoğu Mart ve Nisan aylarındadır. Bu yavru kedilerin ağırlığı 7 ila 8,8 ons arasındadır. 10 aya kadar yavru kediler çoğunlukla bağımsızdır, ancak çoğu yaklaşık 20 aylık olana kadar anneyle birlikte kalır. Birbirleriyle, genellikle ölüme yol açan şiddetli kavgalara girdikleri bilinmektedir. Bu, 30 ila 60 gün arasında gerçekleşmeye başlar.

Doru vaşağı genellikle Şubat ve Mart ayları arasında çiftleşir. Bir erkek vaşak, bir dişi ile seyahat eder ve onunla birkaç kez çiftleşecektir. Dişi vaşak doğumdan sonra yavruları tek başına büyütecektir. Doğum genellikle iki ila dört yavru kediden oluşur, ancak altıya kadar da olabilir. Gebelik 60 ila 70 gün sürer ve bu genellikle Nisan veya Mayıs doğumuyla sonuçlanır. Doru vaşağı yavruları dokuz gün civarında gözlerini açar ve iki ay sonra sütten kesilir. Üç ila beş aylık olduklarında, yuvadan ayrılmaya ve anne vaşakla birlikte seyahat etmeye başlarlar.

Esaret altında Avrasya vaşağı 21 yıla kadar,  Kanada vaşağı 27 yıla kadar yaşamıştır. Vaşak, vahşi doğada ortalama 7 ila 10 yıl arasında yaşar, Esaret altında, en yaşlı vaşak 32 yıl yaşamıştır.

İlginç Bilgiler

  •  Vaşaklar genellikle sadece çiftleşmek için bir araya gelen yalnız hayvanlardır.
  • Bu kedilerin dört türü, Kuzey Amerika, Rusya, Avrupa ve Asya dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde bulunur.
  • Vaşak,  fırsatçı bir avcıdır.
  • Vaşak, geniş patileri, püsküllü kulakları, küt kuyruğu ve grimsi-kahverengi tüy renkleri ile kolayca tanınan hayvanlardır.

Vaşak Popülasyonu

Kanada ve Avrasya vaşağı en az endişe verici bir koruma statüsüne sahiptir. İber vaşağı tehlikede olarak kabul edilir. 2015 itibariyle, İber yarımadasında 400 İber vaşağı yaşadığı tespit edilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

ataşehir veteriner
Don`t copy text!