Yaban Domuzu

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Çift Toynaklılar (Artiodactyla)
Aile (Family):
Domuzgiller (Suidae) 
Cins (Genus): Sus
Bilimsel Adı:
Sus scrofa

Genel Bilgiler

Av: Meyveler, Kökler, Solucanlar 
Avcı:
Kaplan, Kurtlar, İnsanlar
Yaşam Alanı: Yaprak döken geniş yapraklı ormanlar
Beslenme Şekli: Hepçil
Ağırlık: 80 – 175 kg
Hız: 45-50 km / saat
Renk: Kahverengi, gri, siyah
Yaşam Süresi: 15 – 20 yıl

yaban-domuzu

Yaban domuzu, domuzgiller familyasından evcil domuzun vahşi atası olarak sayılan çift toynaklıdır. Yaban Domuzu, tahmini 20-25 civarı Yaban Domuzu alt türü sayısı ile son derece geniş bir dağılıma sahip bir hayvandır. Kendi aralarında çiftleşebildikleri için doğal olarak hepsini sınıflandırmak zordur, bu nedenle dört ana türü olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir. Alt türler bulundukları yere göre dağılım göstermektedir. Hepsi boyut ve görünüm olarak birbirine çok benzer, ancak coğrafi konumlarına bağlı olarak renkleri biraz farklılık gösterme eğilimindedir. Yaban Domuzu, çok çeşitli habitatlarda bulunduğu, ağzına sığacak her şeyi yediği ve sadece hızlı koşmakla kalmayıp aynı zamanda iyi yüzdüğü için farklı ortamlara uyum sağlayabilen bir hayvandır.

Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Yaban Domuzu, buruna doğru uzayan büyük bir kafaya sahiptir. Arka taraflara doğru biraz daha küçülen orta boy bir memelidir. Kıllı bir üst tabakadan oluşan kalın bir derisi vardır. Yaban Domuzu, genellikle bireyin bulunduğu yere bağlı olarak, kahverengiden siyaha, kırmızı veya koyu griye kadar değişir. Örneğin, Batı Avrupa’da bulunan Yaban Domuzu bireyleri kahverengi olma eğilimindedir veya ülkemizde yaşayanların rengi tamamen siyah olabilir. Yaban Domuzu, çok küçük gözleri nedeniyle inanılmaz derecede zayıf görüşe sahip bir hayvandır. Ancak aynı zamanda inanılmaz derecede keskin bir koku alma duyusuna sahip olmalarını sağlayan uzun, düz bir burunları vardır.

Yaban Domuzu, yalnızca geceleri yiyecek aramak için ortaya çıkan gece hayvanlarıdır. Gece karanlığında yemek bulmak için uyanmadan önce, gün boyunca yaklaşık 12 saat uyurlar. Dişi Yaban Domuzları, nispeten sosyal hayvanlardır ve 6 ile 30 arasında birey içerebilen gruplar halinde yaşarlar. Bu gruplar üreyen dişilerden ve yavrularından oluşur. Bununla birlikte, erkekler üreme mevsimi hariç, yılın çoğu zamanında yalnızdır. Erkek Yaban Domuzları, bir dişi ile çiftleşme şansı için savaşarak birbirleriyle rekabet edebilirler.

Yaban Domuzu Nerede Yaşar?

Yaban Domuzu, doğal aralığı Batı Avrupa’dan doğuya doğru Japonya’ya ve güneyde Endonezya’nın yağmur ormanlarına kadar uzandığından, Dünya’da en yaygın olarak dağılmış kara memelisidir.  Yaban Domuzları tropik ormanlar ve otlaklar dahil olmak üzere çeşitli farklı habitatlarda yaşar ancak bitki örtüsünün inanılmaz derecede yoğun olduğu yaprak döken geniş yapraklı ormanları tercih ederler.

Yaban Domuzu Ne Yer?

Yaban Domuzu, öncelikle bitkilerle beslenen hepçil bir hayvandır. Yaban Domuzu’nun genç yapraklar, meyveler, otlar ve meyvelerle beslendikleri ve sert burunlarıyla yerden kökler ve soğancıklar çıkardıkları için beslenmelerinin yaklaşık %90’ını bitkisel maddeler oluşturur. Oldukça değişken mevsimlere sahip bölgelerde yaşayan Yaban Domuzları, değişen meyve ve çiçeklere uyum sağlamak zorunda kalmışlardır ve sonbaharda mevcut olan ve onları kışa hazırlayan protein açısından zengin kuruyemişleri (meşe palamudu gibi) tercih ettikleri bilinmektedir. Ancak ağızlarına giren hemen hemen her şeyi yerler ve beslenmelerini yumurta, Fare, Kertenkele, Solucan ve hatta Yılan yiyerek tamamlarlar. Yaban Domuzu ayrıca başka bir hayvanın ölüsünü de tüketebilir.

yaban-domuzu

Avcıları ve Tehlikeleri

Yaban Domuzları inanılmaz derecede geniş dağılımları nedeniyle doğal habitatları boyunca her şekil ve büyüklükteki sayısız yırtıcı hayvanın avıdır. Leoparlar, Vaşaklar ve Kaplanlar gibi büyük kedigiller, Kurtlar ve Ayılar gibi diğer büyük etoburlar ve ayrıca İnsanlar, Yaban Domuzunun en yaygın yırtıcıları arasındadır. Vahşi doğada sayıları hızla düşmüş olsa da Avrupa, Polonya ve Pakistan gibi bölgelerde önemli nüfus artışları olmuştur ve bunun kesin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ana yırtıcılarının azalması, artan korumaları ve kendi bölgelerinde daha düzenli avlanmaları gibi çeşitli şeylerden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Yaşam Döngüsü

Dişi Yaban Domuzu çiftleştikten sonra yapraklar, otlar ve yosunlardan oluşan yoğun bir çalılıkta bulunan bir yuvada 4 – 6 domuz yavrusu doğurur. Anne, domuz yavrularını aç yırtıcılardan korumak için ilk birkaç hafta yavruların yanında kalır. Yaban Domuzu yavruları, açık kahverengi kürkleri, krem ​​rengi ve sırtları boyunca uzanan kahverengi çizgileri olduğu için inanılmaz derecede farklı hayvanlardır. Bu çizgiler, domuz yavruları 3 ila 4 aylık olduklarında kaybolmaya başlasa da, Yaban Domuzu yavrularını orman tabanındaki dokunun içine çok etkili bir şekilde kamufle ettiklerini kanıtlıyorlar. Domuz yavruları iki aylık olduklarında kısa yiyecek arama gezilerinde yuvadan dışarı çıkmaya başlarlar. Yaban Domuzunun kürkü, hayvan yaklaşık bir yaşına gelene kadar yetişkin rengine ulaşmaz.

İlginç Bilgiler

Yaban Domuzunun burnu muhtemelen bu hayvanın en karakteristik özelliklerinden biridir. Yaban Domuzunun burnunun ucunda, prenasal adı verilen küçük bir kemik tarafından desteklenen ve Yaban Domuzunun yiyecek ararken buldozer olarak kullanılmasını sağlayan kıkırdaklı bir disk vardır.

Tüm Yaban Domuzlarının alt dudaklarında dişleri vardır, ancak erkeklerinki dişininkinden daha büyüktür ve ağızlarından yukarı doğru kıvrılır. Bununla birlikte, daha da ilginci, erkeklerin üst dudağında da içi boş bir diş vardır, bu da bıçak bileyici göreviyapar ve her ikisi de 6 cm uzunluğa kadar uzayabilen erkeğin alt dişlerini sürekli olarak keskinleştirir.

yaban-domuzu

Yaban Domuzu ve İnsanlar

Yaban Domuzları artık pek çok yerde etleri için yetiştirilmektedir, ancak yüzyıllardır ödül ganimeti olarak sivri dişleri için de avlanmaktadırlar, bu da İngiltere gibi bazı bölgelerde popülasyonların neslinin tükendiği anlamına gelir. Yetiştiricilik nedeniyle Dünyadaki Yaban Domuzu popülasyonlarının bir kısmı fiilen artıyor olsa da, doğal yaşam alanlarında azalma ve sürekli büyüyen yerleşimler nedeniyle tehdit edilmektedir.

Yaban Domuzu Popülasyonu

Yaban Domuzu, IUCN tarafından yakın gelecekte doğal ortamında neslinin tükenmesi konusunda En Az Endişeli bir tür olarak listelenmiştir. Bununla birlikte, esas olarak avlanma ve habitat kaybı nedeniyle nüfus sayıları genel olarak azalmaktadır. Yine de bazı bölgelerde, muhtemelen Kurtlar ve Kaplanlar gibi ana yırtıcılarının birçoğunun azalmasından dolayı popülasyonlarında artışlar da olmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

ataşehir veteriner
Don`t copy text!