Rakun

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Carnivora
Aile (Family):
Procyonidae
Cins (Genus): Procyon
Bilimsel Adı:
Procyon Lotor

Genel Bilgiler

Av: Balık, fındık, çilek, mısır
Avcı:
Büyük kediler, tilkiler, kurtlar, dağ aslanları
Yaşam Alanı: Suya yakın ormanlık alanlar
Beslenme Şekli: Hepçil
Ağırlık: 2 – 4 kg
Renk: Kahverengi, gri, beyaz, siyah
Yaşam Süresi: 12 – 16 yıl

Siyah bir maskeye ve halkalı desenli bir kuyruğa sahiptir!

Rakun, insanlar tarafından sıklıkla baş belası olarak tanımlanan oldukça zeki bir hayvandır. Diğer birçok türün nesli tükenirken, hayvanlar aleminin gerçek bir kurtulanı olarak insan faaliyetlerinin ortasında yaşamayı başarmıştır.

Rakunun bilimsel adı Procyon lotor’dur. Procyon, kabaca “köpekten önce” veya “köpek benzeri” anlamına gelen Yunanca bir terimdir (aynı zamanda Canis Minor takımyıldızındaki çok parlak bir yıldızın adıdır). Türün bilimsel adı lotor, kabaca Latince’den yıkayıcı olarak çevrilir. Bu çeviri rakunun değişik bir davranışı olan yemeğini suya daldırma eylemini açıklıyor!

 

rakun

Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Bu hayvanlar, Kuzey Amerika’daki en tanınmış hayvanlardan biridir. Sivri bir burnu, geniş bir kafatası, yuvarlak kulakları, keskin dişleri, büyük bir kambur sırtı (arka bacakların ön bacaklardan daha uzun olması nedeniyle) ve 4 ila 10 siyah halkalı gür bir kuyruğu vardır. En belirgin özelliği, göz çevresindeki bir maskeyi andıran siyah noktalardır (ancak her rakunda bu yoktur). Bu maskenin amacı tam olarak bilinmemektedir. Rakunların birbirlerini tanımlamasına yardımcı olabilir veya rakunun gece görüşünü iyileştirebilir. Ya da belki sadece rastgele evrimleşmiştir.

Hayvanın kürkünün çoğu, onu soğuktan yalıtmak için yoğun gri alt kürkten oluşur. Hemen hemen tüm rakunlar aynı genel renge sahiptir, ancak doğada albino rakunlar da mevcuttur. Bir albino rakunun doğma olasılığı yaklaşık 10.000’de birdir ve beyaz renk onları yırtıcılar arasında belirgin yaptığı için vahşi doğada uzun süre hayatta kalma şansı daha da azdır.

Rakunlar, kuyruktan kafatasına kadar ortalama 60 – 90 cm uzunluğunda ve yaklaşık 2 – 4 kilogram ağırlığında, küçük bir köpek büyüklüğünde hayvanlardır. Erkek rakun dişi rakundan yaklaşık %10 ila %30 oranında biraz daha büyüktür. Ancak cinsiyetten bağımsız olarak, vücut ağırlıkları yıl boyunca büyük ölçüde dalgalanır. Kışın daha şişman, yazın ise daha incedirler.

Mükemmel gece görüşü ve keskin gözlere sahip olan rakun, geceleri ziyafet çekmek için dışarı çıkan bir gece avcısıdır. Gündüz vakti ise, kaya yarıklarında, içi boş ağaçlarda ve inlerde uyuyarak geçirir. Yiyecek bulduğu sürece bölgesini terk etmez. Diğer birçok memelinin aksine, rakunlar vücut yağları sayesinde kışın büyük ölçüde aktif kalırlar, bazen baharın gelişinden önce ağırlıklarının yarısına kadar kaybederler.

Bu hayvanın ilginç özelliklerinden biri, şaşırtıcı seviyedeki çevikliğidir. Yerde, daha yavaş avcılardan kaçmak için saatte 25 km hıza kadar koşabilir. Aynı zamanda mükemmel yüzücülerdir (su geçirmez kürkleri olmamasına rağmen suda sadece sınırlı bir zaman harcarlar). Ayrıca becerikli ellerle ağaçlara tırmanabilir ve sonra 10-15 metre yükseklikten zarar görmedenyere sıçrayabilirler. Bu özellikler , rakunlar önemli bir tehdit altındayken kaçabilmelerine yardımcı olur.

Rakunun yalnız bir hayvan olduğuna dair yaygın bir yanlış düşünce vardır.  Ancak yakın gözlemlerden sonra, sınırlı bir sosyal hayata sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Yaşam alanları daraldığında, birden fazla hayvan ortak bir alanı paylaşabilir ve beslenmek için düzenli olarak buluşabilirler. Anne ve  yavrular arasındaki ilişki dışında çok sesli değillerdir, ancak diğer hayvanları uyarmak için bir dizi sert çığlık, tıslama, hırlama sesleri çıkarabilirler.

Rakun mükemmel bir dokunma duyusuna sahip bir hayvandır. Hünerli pençeleri nesneleri manipüle edebilir ve kabukları veya tohumları açabilir. Rakunlar ayrıca zeka ve hafıza testlerinde de başarılıdır; diğer birçok zeki tür gibi karmaşık sorunları çözme yeteneğine sahiptir.

Hayvanın adlandırıldığı “yıkama” davranışı aslında gerçekten yıkamak değildir. Bunun yerine, yiyecek aramak için ellerini suya daldırırlar.  Bir şey bulduklarında, rakunlar son derece hassas pençeleriyle yiyeceklerini ovalar ve istenmeyen parçaları giderir. Bu davranışı dışarıdan gören bir insan rakunun yemeğini suda yıkadığı gibi yanlış bir izlenime kapılabilir.

Rakun Nerede Yaşar?

Rakun, Japonya ve Avrupa gibi yeni habitatlarda da yaşamasına rağmen, güney Kanada ile Güney Amerika’nın kuzey kısmı arasında uzanan geniş bir ılıman ve tropikal habitat için endemiktir. Bu son derece uyumlu hayvanlar ormanlık alanlarda, çayırlarda, banliyölerde ve hatta kentsel alanlarda yaşayabilirler; yeterli su ve koruma için bazı ağaçlar veya diğer büyük yapılar olan hemen hemen her yerde.

rakun

 

Rakun Ne Yer?

Rakununbeslenmesi en iyi şekilde fırsatçı olarak tanımlanabilir. Gıda varlığına bağlı olarak oldukça çeşitlenebilir. Tohumlar, meyveler, kuruyemişler ve yumru köklerden oluşan bitki bazlı bir beslenmeyi tercih ederler. Ayrıca balıklar, böcekler, yumurtalar, kabuklular ve diğer küçük kuşlarla da beslenebilirler. Rakun biraz haşere olabilir çünkü bahçelere, çöp kutularına, evcil hayvan mamasına ve korumasız bırakılan diğer besinlere de saldırabilir. Rakun yiyecekleri elleriyle tutar ve keskin dişleriyle çiğner.

Avcıları ve Tehlikeleri

En yaygın yırtıcılardan bazıları kurtlar, çakallar, yılanlar, baykuşlar ve şahinlerdir. Aynı zamanda insanlar tarafından da avlanırlar, ancak nüfus artışına zarar verecek kadar değildir.

rakun

 

Yaşam Döngüsü

Rakunlar, Şubat-Haziran dönemindde yılda bir kez ürerler. Erkek, kısa gebe kalma döneminde dişi aramak için bölgesini genişletir. Daha güçlü erkekler genellikle bir eş seçerken ilk adımı atarlar, ancak daha zayıf erkekler de çoğu zaman çiftleşme fırsatına sahiptir.

Yaklaşık iki aylık bir gebelik döneminden sonra dişi, bir seferde üç ila yedi civarında yavrı doğurur. Anne kör ve çaresiz yavrusunu korumak ve beslemek için tam sorumluluk taşırken, baba bebeğin gelişiminde hiçbir rol oynamaz. Her şey için anneye bağlı olan yavrunun gözleri birkaç haftalık olduktan sonra açılır. Yaklaşık 20 hafta sonra, rakun bebeği annesiyle birlikte yiyecek aramaya başlamaya ve hayatta kalmanın temellerini öğrenmeye hazırdır. Rakunların annelerinden bağımsız olarak yaşamaya hazır hale gelmeleri bir sonraki bahara kadar sürer.

Rakun, vahşi doğada 2-3 yıllık çok kısa bir yaşam süresine sahiptir, çünkü genellikle yaşamlarının erken dönemlerinde avcılara veya hastalıklara yenik düşerler. Ergenlik dönemini sağ atlatmayı başarırlarsa, yaşam süreleri 5 yıla çıkar. Tamamen tehditlerden arınmış olduğunda, rakun 20 yıl kadar yaşayabilir.

İlginç Bilgilerı.

  • Rakunlar, vücudun geri kalanından dört ila beş kat daha fazla duyu hücresi içeren, son derece hassas pençeleri olan hayvanlardır. Beynin duyusal bölümünün yaklaşık dörtte üçü tek başına dokunmaya adanmıştır.
  • Gün boyunca dinlenir, geceleri avlanırlar.
  •  Farklı habitat ve iklimlerde kolayca hayatta kalabilirler.

Rakun Popülasyonu

IUCN Kırmızı Listesine göre, rakun nesli tükenme tehlikesi bakımından en az endişe duyulan bir türdür (ancak yakın akraba Cozumel rakunu kritik olarak tehlike altındadır). Kesin nüfus sayıları bilinmemektedir, ancak çok yüksek olması muhtemeldir. Rakunun her yerde yaşayabilmesi göz önüne alındığında, bu türü korumak için özel bir koruma çabasına gerek yoktur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir