Puma

PUMA

Pumanın Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Mammalia
Takım (Order): Carnivora
Familya (Family): Felidae
Cins (Genus): Puma
Bilimsel Adı: Felis concolor

Puma Hakkında Genel Bilgiler

Av: Sıçanlar, Geyik, Koyun
Avcı: Ayılar, Kurtlar, Puma
Yaşam Alanı: Dağlar, ormanlar
Beslenme Şekli: Etobur

Fiziksel Özellikleri

Ortalama Yaşam Süresi:  10 – 15 yıl
Renk: Kahverengi, gri, sarı, kırmızı
Boy: 100 – 120 cm
Kilo: 60 – 100 kg
Hız:  50 km / saat

Puma, çoğunluk olarak güney Kanada’dan Güney Amerika’nın ucuna kadar dağlarda bulunan büyük, gizemli bir kedidir. Dağ aslanı olarak da bilinen Puma, diğer”büyük” kedi bireylerinden daha da büyük boyutlara ulaşabilir. Ancak büyük boyutlarına rağmen, daha küçük kedi türleriyle daha yakından akrabadırlar. Tümü benzer özellikleri paylaşan, ancak renk ve boyut olarak biraz değişiklik gösteren 7 Puma alt türü vardır. Çeşitli farklı habitatlarda bulundukları için Puma’nın Amerika kıtasındaki en uyum sağlayan kedigillerden biri olduğu düşünülmektedir.  Puma’nın kürkü ise tek renktir.

puma

Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Pumalar çoğunlukla dağlık bölgelerde yaşaması nedeniyle, dondurucu kışlarda onları sıcak tutmaya yardımcı olan kalın bir kürkleri vardır. Alt türlere ve konuma bağlı olarak, Puma’nın kürkünün rengi kahverengi-sarıdan gri-kırmızı tonlarına kadar değişkenlik gösterir; soğuk bölgelerde bulunan bireyler daha gri olur ve sıcak bölgelerde bulunanlar kürklerinde daha fazla kırmızı renk tonuna sahiptir.

Puma inanılmaz derecede güçlü bir avcıdır ve ön bacaklara göre biraz daha uzun ve daha güçlü olan kaslı arka bacaklara sahiptir, bu da onları sıçrarken daha çevik hale getirir. Ayrıca vücut boyutlarına göre çok büyük olan devasa pençeleri vardır. Puma, sadece önünde olanı görmekle kalmayıp, aynı zamanda etraflarını da belli bir mesafeden görebilen geniş gözleri olan bir hayvandır. Sivri kulakları vardır ve keskin işitme yetenekleri, avlarını göremeyecek kadar karanlık olduğunda bile tespit etmelerini sağlar.

Puma, yavruların anneleriyle geçirdikleri zaman haricinde yalnız bir hayvandır. Sadece farklı ortamlara kolayca uyum sağlamakla kalmaz, aynı zamanda gündüz veya gece etkin bir şekilde avlanabilirler. Güçlü, kaslı arka ayakları ve büyük pençeleri, Puma’nın kayalar arasında daha hızlı ve daha çevik hareket edebileceği anlamına gelir. Pumaların, özellikle başka bir Puma’yı kendi bölgelerinden uzaklaştırdıklarında ve çiftleşme mevsimi boyunca bir eş ararken çeşitli farklı sesler çıkardığı da bilinmektedir.

Yaşam Döngüsü

Üreme mevsimi genellikle Şubat ve Eylül ayları arasındadır. Üç aylık bir gebelik döneminden sonra doğan 4-6 civarında yavru doğar. Diğer pek çok kedigil gibi, Puma yavruları da kör olarak doğarlar ve hayatlarının ilk iki haftasında gözleri tamamen açılana kadar tamamen çaresizdirler. Tek renkli yetişkin Pumaların aksine, yavrular kürklerinde, aç avcılardan daha kolay kamufle edilmelerine yardımcı olan lekelerle doğarlar. 2 ila 3 aylıkken katı yiyecekler yiyebilirler ve yaklaşık bir yıl anneleriyle yaşarlar. Pek çok Puma ortalama 12 yaşına kadar yaşar, ancak esaret altında 25 yaşına kadar yaşadıkları da bilinmektedir.

puma

Pumanın Beslenmesi

Puma, hayatta kalmak için sadece diğer hayvanları avlayan ve yiyen büyük ve güçlü bir etoburdur. Puma’nın beslenmesinin çoğu, verimli dağ yamaçlarında ve ova ormanlarında bol miktarda yaşayan Fareler, Sıçanlar, Kuşlar, Balıklar ve Tavşanlar gibi küçük hayvanlardan oluşur. Puma’nın büyük boyutu, aynı zamanda Koyun, Rakun, Keçi ve hayvanın güvenliğini sağlamak için hayvanın üzerine atlayarak yakaladığı çiftlik hayvanları gibi daha büyük hayvanları da avlayabileceği anlamına gelir. Puma sadece büyük değil, aynı zamanda çevik ve inanılmaz kaslı gövdesiyle kolaylıkla avlanabilir.

Puma, doğal ortamlarının çoğunda en baskın avcılardan biridir ve bu nedenle nadiren diğer türler tarafından avlanır. Bununla birlikte, hastalık veya yaralanma nedeniyle savunmasız olan Pumaların, Ayılar ve Kurtlar ve hatta diğer Pumalar dahil olmak üzere diğer büyük yırtıcılar tarafından da avlandığı bilinmektedir. Bununla birlikte, Puma için en büyük tehdit, yalnızca bu büyük Kediyi (esas olarak kürkü için) avlamakla kalmayan, aynı zamanda Puma’nın doğal yaşam alanını şiddetli kayba maruz bırakan insanlardır. Bazı bölgelerde, çiftlik hayvanlarını kaybetmelerinden pumaları sorumlu tutan çiftlik sahipleri tarafından da avlanırlar.

Puma İnsana Saldırır mı?

Puma korkunç bir avcıdır ve İnsanlara saldırmaları nadir olsa da yine de meydana gelmiştir. İnsanlara yaklaşık 100 civarında bilinen saldırıları olmuştur, Ancak bunların çoğu, Puma’nın köşeye sıkışması veya bir şekilde kendisini veya yavrularını tehdit altında hissetmesi nedeniyle meydana gelmektedir. Nadir görülen şiddetli açlık vakaları da Pumaların İnsanlara saldırmasına neden olmuştur, ancak bu durum insanlar genellikle onlara av olarak görülmediği için bu kadar yaygın değildir. Hem Kuzey hem de Güney Amerika’daki Puma nüfus sayıları, özellikle habitat kaybı ve hayvanlarından korkan çiftçiler tarafından Pumaların vurulması nedeniyle geçtiğimiz yüzyılda oldukça düşmüştür.

puma

Puma Popülasyonu

Yaşam alanları gün geçtikçe daralmasına rağmen, Puma, IUCN tarafından yakın gelecekte doğal ortamında nesli tükenme tehlikesi asgari seviyede olarak değerlendirilmiştir. Bunun nedeni, Pumaların inanılmaz derecede uyumlu hayvan olmalarından ötürü yaşam alanlarını değiştirerek yeni bölgelerde de yaşayabilmeleridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir