Muhabbet Kuşu

MUHABBET KUŞU

Muhabbet Kuşunun Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Kordalılar
Sınıf (Class): Kuşlar
Takım (Order): Papağansılar
Familya (Family): Papağangiller
Cins (Genus): Melopsittacus
Bilimsel Adı: Melopsittacus undulatus

Muhabbet Kuşu Hakkında Bilgiler

Av: Tohumlar, Meyve, Böcekler, Çilek
Yaşam Alanı: Suya yakın açık ormanlık ve otlak
Tehdit: İnsan, Yılanlar, Büyük Kuşlar
Beslenme Şekli: Hepçil

Muhabbet Kuşunun Fiziksel Özellikleri

Ortalama Yaşam Süresi:  3-15 yıl
Renk: Gri, Sarı, Mavi, Siyah, Beyaz, Yeşil
Boy: 15 – 20 cm
Ağırlık: 30 – 50 gr

 

Muhabbet kuşlarının vatanı Avustralya’dır ve vahşi doğada ülke boyunca kuzeye ve güneye göç ederler. Bu kuşlar aynı zamanda insanlarla ve kendi aralarında çok sosyaldir. Sonuç olarak, dünya çapında popüler evcil hayvan olmuşlardır.

Bu kuşların ayrıca, en yaygın evcil hayvan kuşlarından biri olma statüsü nedeniyle Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Afrika’da yaşam alanları vardır. Bugün dünyada bu küçük kuşlardan beş milyona kadar olduğu tahmin ediliyor.

Bu canlıların yetişkin erkek ve dişileri genellikle göğüslerinde ve sırtlarında yeşil ve sarı renktedir. Baş ve sırt tüyleri de çeşitli siyah lekelere sahiptir. Erkeklerin gagalarının etrafında mavi, dişilerin ise o bölgede pembe veya mor renk vardır.

Doğal olarak ağaçlarda yaşarlar ve yuvalarını yumurtalarını tutacak kadar büyük oyuklarda yaparlar. Bu kuşlar kendi aralarında ve insanlarla oldukça sosyaldir. Erkekler ve dişiler hem kuzey hem de güney bölgelerinde koloniler halinde birlikte yaşarlar. Doğada ömürleri 15 yıla kadar çıkabilir.

Bu kuş türünün evcilleştirilmesi oldukça kolaydır ve iyi bir evcil hayvan yapar. Sahiplerine aşırı derecede bağlanırlar ve saç stilinizi veya kıyafetlerinizi değiştirseniz bile sizi tanıyabilirler. Ayrıca geniş bir kelime dağarcığına sahiplerdir. İnsanlarla konuşmayı sevebilirler. Bazı muhabbet kuşları yüzlerce kelime konuşabilir.

 

Muhabbet Kuşunun Görünümü ve Davranışı

Bu kuşlar, diğer birçok papağan çeşidinden daha küçüktür. Normalde yalnızca 30-50 gr ​​ağırlığındadırlar. Genellikle sadece 12 cm civarında uzunluğundadırlar ve toplam kanat açıklıkları 20 cm kadardır.

Muhabbet kuşları çok çeşitli renk kombinasyonunda olabilirler. Sarı ve yeşil en sık görülen renklerdir. Bu kuşların genellikle başlarında ve sırtlarında mavi renklerin yanı sıra siyah lekeler de vardır. Kuyruk tüyleri 12 cm’e kadar uzayabilir.

Muhabbet kuşları sosyal yaratıklardır. Vahşi doğada çiftleşmeyi tercih ederler ve göç etmedikleri zaman birkaç yüz kuşluk küçük koloniler halinde yaşarlar. Evcil hayvanlar olarak bu kuşlar eğlencelidir ve insan sahiplerini taklit etme becerisine sahiptir. Onlar dışa dönükler ve insanlarıyla konuşmayı severler.

Muhabbet Kuşu Yuvaları
Doğada yaşayan muhabbet kuşları, yumurtalarını bırakacak kadar geniş ve düz olan ağaç deliklerinde veya diğer yarıklarda yaşamayı tercih ederler. Bununla birlikte, evcil hayvanlar olarak, bu kuşlar, yumuşak bir malzeme ile doldurulmuş düz bir kutu veya zemin ile mutlu olurlar. . Temiz odun talaşı veya kıyılmış kağıt parçaları, evcil muhabbet kuşunuzu mutlu edecektir.

 

Muhabbet Kuşunun Beslenmesi

Bu kuşlar çoğunlukla bitki tohumları yerler. Ayrıca meyveler ve bitki örtüsü için yerde avlanırlar. Meyveler de popüler bir atıştırmalıktır, ancak çok fazla meyve muhabbet kuşunu hasta edebilir.

Muhabbet Kuşunun Tehlikeleri

Genel muhabbet kuşu popülasyonu artmaktadır. Evcil hayvan olarak kolayca ve ucuza tutulabildiklerinden, habitat tahribatı ve diğer vahşi canlılar için endişe yaratacak diğer riskler bu kuşlar için büyük bir endişe kaynağı değildir. Bununla birlikte şahinler gibi daha büyük kuşlar muhabbet kuşunu avlar. Yabani kediler, sıçanlar ve diğer kemirgenler bazen muhabbet kuşu yuvalarına yumurtalar için saldırırlar veya kuşları kendileri öldürürler.

Muhabbet Kuşu Hakkında İlginç Bilgiler

Bu kuşlar Avustralya’ya özgüdür ve ülke genelinde kuzeye ve güneye göç ederler.
1.000’den fazla olası renk kombinasyonuna sahipler. En yaygın renkler yeşil, sarı, mavi ve aradaki birçok tondur.
Yabani muhabbet kuşları kolayca evcilleştirilir.

 

Muhabbet Kuşunun Bugünkü Yaşam Durumu

Muhabbet kuşunun koruma statüsü, nesli tükenme tehlikesi en az riskli olarak belirlenmiştir. Bu kuşlar hem vahşi doğada hem de evcil hayvan olarak esaret altında oldukça kolay ve sık ürerler. Sonuç olarak, dünya çapındaki toplam muhabbet kuşu popülasyonunun 5.000.000’den fazla kuş olduğu ve bu sayının artmakta olduğu tahmin edilmektedir.

Avustralya’ya özgü olsalar da, bu kuşlar, insanlar için evcil hayvan statüsü nedeniyle dünya çapında yayılmışlardır. Bu kuşların kolonileri Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Afrika’da mevcuttur.

Muhabbet Kuşu göç eder mi?

Evet! Yabani muhabbet kuşları Avustralya adasında kalsa da, yine de göç ediyorlar. Bu kuşlar, kuzey topraklarından kıtanın güney kısmına ve yıl boyunca geri dönerler. Aralık’tan Mart’a kadar olan sıcak aylarda kuzeyde kalırlar ve ardından Mart’tan Ağustos’a kadar hava soğuyunca güneye uçarlar.

Muhabbet kuşu ne kadar hızlı uçuyor? Bu kuş türünün iki farklı hızı vardır. Manevra kabiliyetini artırmak için saatte yaklaşık 18 km / saat yavaş hız ve uzun yol mesafeleri için saatte 36 km / saat azami hız. Bu kuşlar normalde göç ederken veya başka bir şekilde çevrelerinde açık bir gökyüzü varken en yüksek hızlarına daha yakın uçarlar.

Muhabbet kuşları yuvayı ne zaman terk eder?

Muhabbet kuşu yavruları tüysüz ve kör doğarlar. Sonuç olarak, hayatlarının ilk birkaç haftasında sıcaklık ve yemek için büyük ölçüde ebeveynlerine ihtiyaç duyarlar. Yaklaşık 10 gün sonra gözleri açılır ve kısa bir süre sonra tüyler çıkmaya başlar. Altı ila sekiz haftalık olduklarında, yavrular yuvayı terk edecek kadar büyür.

Muhabbet kuşları konuşabilir mi?

Evet! Diğer birçok büyük papağan türü gibi, muhabbet kuşu da konuşmayı sever. Bazı muhabbet kuşları yüzlerce kelimeyi söyleme ve konuşma becerilerini geliştirmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir