Macellan Pengueni

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Aves (Kuşlar)
Takım (Order): Sphenisciformes
Familya (Family): Spheniscidae
Cins (Genus): Spheniscus
Bilimsel Adı:
Spheniscus magellanicus

Genel Bilgiler

Avcı: Deniz Aslanı, Leopar Fok, Katil Balina
Av: Mürekkep balığı, Kalamar, Sardalya
Yaşam Alanı: Antarktika adaları, Güney Amerika kıyıları
Beslenme Şekli: Etobur
Ağırlık: 2 – 7 kg
Boy: 60-77 cm
Hız: 35 km / saat
Renk: Siyah, beyaz, gri
Yaşam Süresi: 25 – 30 yıl

Macellan penguenleri, 35 km / saat hıza ulaşan hızlı yüzücülerdir.

Macellan penguenleri Güney Amerika kıyılarında yaşar. Balık ve bazı kabukluları yiyen etoburlardır. Bu penguenler oyuklarda ve hatta çalıların altında yuva yaparlar. 400.000 kadar penguen içeren gruplar halinde yaşayan son derece sosyal hayvanlardır! Bu kuşların ömrü ise 25 ila 30 yıldır.
Macellan pengueninin bilimsel adı Spheniscus magellanicus’tur. Magellanicus, kaşif Ferdinand Magellan’ı ifade eder. Ferdinand Magellan bu penguenleri 1520’de Güney Amerika yakınlarında yelken açarken keşfetmiştir.

macellan pengueni

Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Macellan penguenlerinin sırtlarında, başlarında ve kanatlarında siyah tüyler vardır. Alt kısımlarında beyaz tüyler ve göğüslerinin üstünde iki siyah çizgi vardır. Bu görünüm, yakın akrabaları olan ve göğsünde sadece bir siyah şerit bulunan nesli tükenmekte olan Afrika penguenlerinden farklıdır. Macellan penguenlerinin de çenelerinden gözlerinin üstüne kadar uzanan beyaz bir halkaları vardır.

Bu kuşların boyu 60 – 75 cm civarındadır ve  2 – 7 kg ağırlığındadırlar. Erkekler genellikle dişilerden daha büyüktür.  Macellan penguenleri, Spheniscus cinsinin en büyük üyesidir.

Macellan pengueninin yüzgeçleri ve kaygan tüyleri, suda yüksek hızda yüzmesine yardımcı olur. Bu penguenin su içerisinde 35 km / saat hıza ulaşabilir. Bu hız seviyesi, balıklar ve bazı kabuklular da dahil olmak üzere avları yakalamalarına yardımcı olur.
Bu penguenler okyanusta yüzerken çok fazla tuzlu su emer. Gözlerinin yakınında tuz salgılayan özel bezleri vardır, bu yüzden vücutlarında çok fazla tuz birikmez.

Sıcak havalarda, vücut ısısını soğutmak için tüylerinin bir kısmını dökerler. Ayrıca hava sirkülasyonunu arttırmak için kanatlarını yanlarında açarak tuttukları bilinmektedir. Bazen bu penguenler tıpkı köpeklerin yaptığı gibi serinlemek için nefes nefese kalır!

İnsanlar bir grup Macellan penguenine yaklaşırsa, bu kuşlar hızla yuvalarına sığınırlar. Ayrıca, bir grup penguenin 400.000 bireye kadar çıkabilmesi, bu kuşlara yırtıcılardan koruma sağlar.

Bir Macellan pengueninin renkleri, onları avdan saklarken, onu yırtıcılardan korumaya yardımcı olur. Penguenin beyaz alt tarafı, yukarıdan süzülen ışığa karşı onları göremeyen balıklardan ve diğer avlardan saklar. Ayrıca sırtlarındaki siyah tüyler, okyanusun karanlık sularına karışırken onları bazı yırtıcılardan gizler. Bu renk kombinasyonuna karşı gölgeleme denir.

Bu kuş yüz binlerce diğer penguenle birlikte yaşayan sosyal bir hayvandır. Bu kuşlar insanlardan uzaklaşsalar da diğer penguenlere karşı saldırgandırlar. Aslında, birçok türe göre  en agresif penguenlerden biri oldukları bilinmektedir.

Üreme mevsimi başladığında, cinsel olgunluğa yeni ulaşmış erkek penguenler, diğer erkeklerle savaşarak büyük yaralanmalara neden olabilir. Isırmak, kanat çırpmak ve yüksek sesler çıkartmak bu rekabetin bir parçasıdır. Dişi Macellan penguenleri de erkekler için birbirleriyle savaşabilirler.

Lama Nerede Yaşar?

Bu penguen çoğunlukla Güney Amerika’nın ucunda yaşamaktadır.  Özellikle Şili ve Arjantin kıyılarında ve Falkland Adaları’nda. Kuru ve ılıman bir iklimde yaşarlar. Macellan penguenleri zamanlarının çoğunu Güney Amerika’nın okyanus sularında geçirirler. Genellikle kıyıdan yaklaşık 150 metre uzakta kalırlar. Üreme mevsimi boyunca, yaşam alanları Güney Amerika’nın otlu kıyıları olur. Oyuklarda yaşarlar veya yuvalarını çalıların altına yaparlar.

Kışın ise Güney Amerika kıyıları boyunca kuzeye göç eder. Peru veya Brezilya’ya kadar seyahat edebilirler.

macellan pengueni

Beslenmesi

Bu kuşlar kril, mürekkep balığı, kalamar, hamsi ve sardalye tüketen etoburlardır.

Avlanmalarıyla ilgili en ilginç gerçeklerden biri, yiyecek avlamak için okyanusa 30-60 metre arasında dalmalarıdır. Toplu olarak yiyecek arama, Macellan penguenlerinin yaygın bir uygulamasıdır.

Avcıları ve Tehlikeleri

Leopar fokları, katil balinalar ve büyük kürklü foklar, yetişkin Macellan penguenlerinin ana avcılarıdır. Okyanusta yüzerken bu yırtıcılar tarafından yakalanabilirler.

Macellan penguenlerinin yavruları ve yumurtaları da birkaç yırtıcı hayvana sahiptir. Deniz martıları, fareler, tilkiler ve bazen kıyıdayken vahşi kediler tarafından yenirler.

Bu penguenlere yönelik diğer bazı tehditler, besin kaynaklarının kaybını içerir. Ticari balıkçılar, bu penguenlerin yediği balıkların çoğunu yakalamaktadır. Ticari balıkçılık endüstrisi ile yiyecek için rekabet etmek, birçok penguen türünün geleceğini tehlikeye atmıştır. Ayrıca petrol sızıntıları gibi su kirliliği, Macellan penguenleri için çevresel bir tehdit oluşturmaktadır.

 

Yaşam Döngüsü

Bu penguenler tek eşlidir. Eylül ayından itibaren her üreme mevsiminde aynı eşe dönerler. Bir dişi, yüz binlerce penguenden oluşan bir kolonide aynı erkeği nasıl bulabilir? Sonuçta, bu penguenler çok seslidir. Dişi bir penguen eşini benzersiz çağrısıyla tanıyabilir. Bu kuş yumurtalarını Ekim ayında bırakır.

Barınak için bir yuva bulan dişi penguen 2 yumurta bırakır. Yumurtaların 40 günlük kuluçka süresi vardır. Bu süre zarfında, erkek ve dişi yumurtaların bakımını paylaşır. Biri yumurtaları izlerken, diğer kuş okyanusta yiyecek arar.

Yavrular sadece birkaç yüz gram ağırlığında doğarlar ve yaklaşık 7 cm uzunluğunda olurlar. Yavrular her şey için ebeveynlerine bağımlıdır. Grimsi mavi tüylerle kaplıdırlar ve neredeyse bir aylık olana kadar su geçirmez tüylere sahip olamazlar. Bu nedenle, hafif bir tüy tabakası olan penguen yavruları için sıcak bir barınak, koruma görevi görür.

Penguen yavruları, ebeveynleri tarafından kendilerine getirilen avı yerler. Ebeveynlerden biri avı yer, ardından bebeğin sindirebilmesi için yavrunun ağzına kusar. Yavru büyüdükçe, parçalanmış balıkları ve diğer avları küçük parçalar halinde yemeye başlar.

Penguen yavruları genellikle yuvadan yaklaşık 4 aylıkken ayrılırlar.

Macellan pengueninin ömrü ortalama 25 ila 30 yıldır.

macellan pengueni

İlginç Bilgiler

  • Bu kuşlar sıcak havalarda serinlemek için tüy dökebilirler.
  • Krill, mürekkep balığı ve kalamar yerler.
  • Bir dişi penguen, belirli bir sesi dinleyerek kalabalık içerisindeki eşini bulabilir.
  • Bu penguenlerin nüfusu azalmaktadır.

Lama Popülasyonu

UCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesine göre Macellan penguenlerinin tahmini nüfusu 1,1 ila 1,6 milyon çifttir.

• Arjantin sahilinde 900.000
• Falkland Adaları’nda 100.000
• Şili’de 144.000 ila 500.000 çift arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Macellan penguenleri nesli tükenme tehditi altında olarak sınıflandırılmıştır ve nüfusları azalmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir