Fare

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Mammalia
Takım (Order): Rodentia
Familya (Family): Muridae
Cins (Genus):
Mus

Genel Bilgiler

Av: Meyve, Tohumlar, Otlar
Yaşam Alanı: Açık alanlar ve ormanlık alanlar
Beslenme Şekli: Otobur
Avcı: Kuş, Kedi, Tilki, Sürüngenler
Ağırlık: 100 – 400 gr
Renk: Kahverengi, gri, siyah
Yaşam Süresi: 2-5 yıl

Fare, Rodentia takımından küçük bir hayvandır ve en bilinen türü ev faresidir.

Bu memelilerin küçük bedenleri, yuvarlak kulakları, sivri burnu, uzun kuyruğu ve yüksek üreme hızı vardır. Tarla faresi yiyecek ve barınak için evleri istila etmesiyle tanınırken, ev fareleri ise en yaygın bilinenidir. Bu hayvanın haşere mi yoksa evcil hayvan mı olduğu, yaşam tarzına ve yetiştiği ortama bağlıdır. Fareler, insanlar için yeni pazar ürünleri ve ilaç deneylerinde maalesef sıklıkla kullanılır.

Fare, hayvanlar aleminde bir memelidir. Rodentia takımının bir üyesi olarak, bir kemirgendir. Sıçanlardan daha küçük tüm muroid kemirgenlere fare denir.

fare

Fare ve Sıçan

Fareler ve sıçanlar her ikisi de kemirgen olmasına rağmen, özellikle evcil hayvan olarak birini seçerken ikisi arasında bazı önemli farklılıklar vardır. En önemli fark boyutlarıdır. Vahşi doğada, sıçanlar 500 grama kadar ulaşabilir ve her zaman farelerden daha büyüktür. Bu nedenle, sıçanlar önemli miktarda yaşam alanına ihtiyaç duyar.

İkisini zararlı olarak karşılaştırırken de farklılıklar vardır. Her ikisi de hastalıkları ileten parazit böceklerin yanı sıra hastalıkları da taşır ve her ikisi de köşeye sıkıştıklarında veya bölgelerine yakın olduklarında insanları ısırarak enfeksiyona neden olabilir. Sıçanlar daha akıllıdır, kurtulması daha zordur ve eve daha fazla zarar verir, oysa bazı fareler ev sahipleri tarafından fare kapanı veya zehir kullanılarak öldürülebilir.

 

Fareler Hakkında İlginç Bilgiler

  • Bu hayvanlar neredeyse her delikten geçebilirler!
  • Çok iştahlıdırlar, günde 15-20 kez yemek yerler.
  • Hantavirüs ve Salmonella dahil olmak üzere 200’e kadar insan patojeni taşıyabilirler.
  • Evcil hayvan olarak tuvalet eğitimi alamazlar.
  • Dişiler 2 aylıkken doğum yapmaya hazırdır ve her 3 haftada bir, bir düzine kadar bebek sahibi olabilir ve ortalama bir yılda 150 yavru doğurabilir.

Fiziksel Özellikleri

Fare adı verilen herhangi bir kemirgen, küçük bir gövdeye, yuvarlak kulaklara, sivri bir burna, uzun bir kuyruğa sahiptir. Yetişkinler yaklaşık 40 gram ağırlığında ve kuyruk hariç yaklaşık 6-8 cm uzunluğundadır. Erkekler dişilerden daha büyüktür. Tarla faresi, ev faresinden biraz daha büyüktür ve birkaç fiziksel farklılığı daha vardır.

Evcil fareler birkaç farklı olası kürk rengine ve kürk tipine sahip olabilir.

 

Farelerin Davranışı

Fareler ve diğer kemirgenler, beslenme ve barınma için evlere girerler. Doğal olarak esnek olduklarından evlere 0,5 cm kadar küçük bir çatlak veya delikten girebilirler. Düz-dikey duvarlara 40 cm civarında tırmanabilir ve yükseğe zıplayabilirler. Ayrıca saatte 8-10 km hıza ulaşabilirler.

Bu hayvanlar gece canlılarıdır, geceleri aktif hale gelirler ve sürekli yeni besin kaynakları ararlar. Sosyal yaratıklar olarak kendilerini ve birbirlerini tımar ederler. Eğlenmek veya bir kavga sırasında üstünlük göstermek için birbirlerini kovalarlar. Mutlu olduklarında kuyruklarını sallarlar. Kulaklar yukarı merak anlamına gelirken, kulaklar aşağıda ve arkada, özellikle sert vücut dili ile birleştiğinde savunmacı bir duruş anlamına gelir. Daha yakından bakmak veya bir şeyi koklamak için ayağa kalkabilirler. Dokunsal gezinme için bıyıklarını kıpırdatmaları, büyük görme eksikliğini telafi eder. Kesici dişlerini kontrol altında tutmak için dişlerini gıcırdatırlar veya tahta ve diğer malzemeleri kemirirler. Son olarak, uyumak için yuva yapmaktan hoşlanırlar.

Fareler Nerede Yaşar?

En yaygın türler, ev ve tarla faresidir. Her ikisi de birincil yaşam alanlarına göre adlandırılır, ancak her ikisi de evler ve tarlaların içinde ve çevresinde yaşayabilir. Ev fareleri Hindistan’a özgüdür ve tarla fareleri Avrupa ve kuzeybatı Afrika’ya özgüdür. Diğer bir temel fark, tarla farelerinin genellikle kırsal alanlarda bulunması, ev farelerinin ise banliyö ve şehir binalarında ikamet etmesidir.

fare

Farelerin Beslenmesi

Bu hayvanlar, günde 15-20 kez yemek yiyen doymak bilmez bir açlığa sahiptir. Doğadaki beslenmeleri otçuldur. Meyveler, tohumlar, çalı, kökler, yapraklar, çimenler, bitkiler ve hatta ağaç kabuğundan oluşan bir beslenmeye sahiptir. Ayrıca, et içeren insan gıda artıklarına ve atık hayvan gıdalarına da adapte olmuşlardır. Esaret altında, çeşitli ürünlerle birlikte ticari peletlerle beslenirler.

Anneler kıtlık zamanlarında yavrularını yiyebilirler. Ayrıca, bazı türler böcekleri yerler. Tarla fareleri böcekleri, tırtılları, çekirgeleri ve çekirgeleri yerler.

Avcıları ve Tehlikeleri

Yırtıcı hayvanlardan kaçınmak için, bu hayvanlar faaliyetlerini geceyle sınırlı tutar ve kapalı ortamları ararlar. Tilkiler, yılanlar, kertenkeleler, kurbağalar, gelincikler, kokarcalar, şahinler, baykuşlar, tarantulalar, köpekler ve kediler dahil olmak üzere çok sayıda avcıları vardır. Tarih öncesi çağlardan beri onları yiyen insanlar da onların tüketicisidir. Bu hayvanlar, doğu Zambiya ve kuzey Malavi’de ve ayrıca yavrularının canlı canlı yendiği Çin’de bir besin olarak kabul edilir.

fare

Yaşam Döngüsü

Dişiler 2 aylıkken doğum yapmaya hazırdır ve doğumdan 24 saat sonra tekrar hamile kalabilirler. Her 3 haftada bir düzine bebek ve sadece bir yılda 150 yavru doğurabilirler. Yavrular sağır ve kör olarak doğar. Kızgınlık döneminde dişiler, çiftleşmeye istekli olduklarını göstermek için zıplarlar ve kulaklarını titretirler. Erkeklerin genellikle kendi topraklarında kadınlardan oluşan bir haremi vardır.

Bu hayvanlar doğumdan 35 gün sonra cinsel olarak olgunlaşırlar. Anneler bazen kıtlık sırasında veya esaret altında, stres, hastalık, aşırı kalabalık nedeniyle yavrularını yiyebilirler. Bu hayvanların yaşam süresi vahşi doğada 1-2 yıldır. Esaret altında 3-4 yıl yaşayabilirler.

 

Fare Popülasyonu

IUCN Kırmızı Listesine göre, ev faresi nesli tükenme tehlikesi riski bakımından en az endişe vericidir. Yüksek üreme hızları, beslenmelerindeki çeşitlilik ve diğer habitatlara uyum sağlama yetenekleri nedeniyle popülasyonları sabittir.

Öte yandan, bazı türler tehdit altındadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir