Galapagos Pengueni

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Aves
Takım (Order): Sphenisciformes
Familya (Family): Spheniscidae
Cins (Genus):
Spheniscus

Bilimsel Adı: Spheniscus Mendiculus

Genel Bilgiler

Av: Balık, Karides
Yaşam Alanı: Kayalık Okyanus Adaları
Beslenme Şekli: Etobur
Avcı: Leopar Fok, Katil Balina, Köpekbalıkları
Ağırlık: 2 – 4 kg
Renk: Kahverengi, gri, siyah
Yaşam Süresi: 15 – 20 yıl

“Galapagos pengueni, dünyadaki diğer penguen türlerine göre en sıcak iklimde yaşar.”

Gerçekten de çok ender ve sıra dışı bir manzara: sıcak iklimlerde yaşayan bir penguen. Charles Darwin, Galapagos gezisinde bu yaratıkları hiç görmemişti, ancak bugün dünyanın dört bir yanından adalara gelen turistler ve doğa severler için büyüleyici bir manzara. Bununla birlikte, gıda kaynaklarının azalması ve doğal iklim döngüsündeki değişiklikler nedeniyle nüfus sayıları şu anda keskin bir düşüş göstermektedir. Düşüşlerini tersine çevirmek için bir şey yapılmazsa, tamamen yok olmaya karşı savunmasızlar.

Galapagos pengueninin bilimsel adı Sphensiscus mendiculus’tur. Mendiculus kelimesi, kabaca sefil veya küçük dilenci anlamına gelen Latince bir terimdir. Bunu sınıflandıran ilk kişi, Darwin’in adaya yaptığı ünlü yolculuğundan on yıllar sonra, 1871’de İsveçli zoolog Carl Jakob Sundevall’dı.

galapagos pengueni

Galapagos Pengueni Hakkında İlginç Bilgiler

  • Galapagos penguen türü, Galapagos Adaları’nın yıllık çevresel döngülerine yakından uyum sağlamıştır. Üreme, tüy dökme ve beslenme zamanlaması, bu döngüdeki değişikliklere dayanmaktadır.
  • Galapagos pengueni yılda iki kez tüy değiştirir. Her tüy dökümünün tamamlanması yaklaşık iki hafta sürer.
  • Penguenler, muhtemelen 30 ila 40 milyon yıl önce, her iki kara parçasının da pratik olarak birbiriyle bağlantılı olduğu Antarktika-Yeni Zelanda bölgesi çevresinde evrimleşmiştir. Bir grup penguen daha sonra diğerlerinden ayrıldı ve kuzeye gitti ve bu penguenlere yol açtı.

Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Galapagos pengueni, penguen ailesinin çok önemli bir üyesidir. Birçok penguen türünü karakterize eden tanıdık siyah gövdeye ve beyaz göbeğe sahiptir. Görünüşteki en büyük farklardan biri, başın yanları ve göğüs bölgesi boyunca uzanan kavisli beyaz tüy şerididir. Diğer ilginç renklenmeler arasında kırmızı gözler ve alt gaga ve boğaz bölgesindeki beyaz ve pembe lekeler bulunmasıdır.

Galapagos pengueni yaklaşık 40-45 cm boyunda ve 4 ila 6 kilo ağırlığındadır. Dünyadaki en küçük ikinci penguen türüdür. Erkekler ortalama olarak kadınlardan biraz daha büyüktür, ancak her iki cinsiyet de görünüş olarak benzerdir.

Galapagos pengueni, zamanının çoğunu avlanmak ve banyo yapmak için harcadığı deniz ortamı için adapte olmuştur. Gözler, sudaki ışığı uygun şekilde kıracak şekildedir ve kulaklar, özel organlar tarafından basınç değişikliklerinden korunaklıdır. Kanatları ise, penguenin suda zahmetsizce süzülmesini sağlar.

Garip yürüyüşü ve zayıf dengesi nedeniyle, penguen suda hızlı ve çevik olduğu kadar karada da beceriksizdir. Penguenlerin sosyal yaşamının merkezinin koloni olmasının en önemli nedenlerinden biri de budur. Yüksek sesle ciyaklama ve sürekli hareket eden koloni, tüm savunmasız üyelere koruma ve güvenlik sağlar.

Galapagos penguenleri birbirleriyle seslendirmeler ve vücut hareketleri aracılığıyla iletişim kurarlar. Sosyal doğalarına rağmen, bu penguenler oldukça bölgecidir ve yuvalarını dışarıdan gelen davetsiz misafirlere karşı korurlar. İstenmeyen ziyaretçileri savuşturmak için çeşitli düşmanca çağrılar ve hareketlerle de uyarırlar. Bu, insanların hem evleri olması hem de daha büyük toplulukları oluşturma biçimine biraz benzemektedir. Penguenler, yuvaya çok yaklaşmadıkları sürece komşularıyla iyi geçinirler.

Penguenler normalde aşırı güneydeki soğuk ortamlara adapte olduklarından, bu tür Galapagos Adaları’nın daha sıcak iklimlerinde oldukça kırılgan ve güvencesiz bir yaşam sürmektedir. Yüksek hava sıcaklığı penguen için bir sorundur, ancak bununla başa çıkmak için çeşitli stratejiler benimsemiştir. Örneğin penguen, serinlemek için zamanının büyük bir kısmını soğuk suda geçirir. Ayrıca paletlerini yayarlar ve güneşin ayaklarının üzerinde parlamasını önlemek için kambur dururlar. Yüzdeki tüysüz kısım, sıcak havalarda biraz rahatlama sağlar. Her şey başarısız olursa, bu türün aşırı ısıyı nefesiyle atma yeteneği vardır.

Yaşam Alanı

Adından da anlaşılacağı gibi, Galapagos pengueni yalnızca Güney Amerika’da Ekvador’un batısında bulunan Galapagos Adaları’nda yaşar. Ekvator’un kuzeyinde bulunan tek türdür. Bu penguenler çoğunlukla, soğuk Cromwell Akıntısı ve Humboldt Akıntısının ada zinciriyle buluştuğu ve yıl boyunca bol miktarda yiyecek sağladığı sahilin kayalık kısımlarında yaşar. Penguenlerin neredeyse tamamı adaların batı ucunda yer alır.

galapagos pengueni

Beslenmesi

Bu penguenler balık çeşitleriyle beslenirler. Avlanmak için ekipler halinde çalışırlar. Koku duyusu da av bulmada rol oynayabilir.

 

Avcıları ve Tehlikeleri

Küçük ve tombul Galapagos pengueni, çok sayıda açgözlü yırtıcıya karşı tehdit altındadır. Penguen suda yüzerken köpekbalıkları veya Galapagos kürklü fokları tarafından yenebilir. Penguenin rengi iyi bir kamuflaj kaynağı sağlar. Yukarıdan bakıldığında, siyah alt kısım aşağıdaki karanlık su ile karışır. Aşağıdan bakıldığında, beyaz mide, yukarıdaki hafif sığ su ile karışır. Bu kamuflaj başarısız olursa, hız ve çeviklik iyi bir savunma sağlar.

Karada ise şahin, her an üzerine çökebilir ve yavaş, beceriksizce hareket eden pengueni öldürebilir. Köpekler, kediler, sıçanlar ve diğer büyük kuşlar gibi adalara gelen yeni tehlikeler de popülasyonun istikrarını zorlamaktadır.

İnsanlar mutlaka bu tür için doğrudan bir tehdit oluşturmaz, ancak eylemlerimiz onların ölümüne katkıda bulunabilir. El Nino döngüsünün neden olduğu değişiklikler nedeniyle, bu penguenler yiyecek tedariklerindeki küçük kesintilere karşı oldukça savunmasızdır. Bu durum, balıkların kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle yok edilmesiyle daha da kötüleşir. Diğer bir tehlike kaynağı diğer türlerle rekabet nedeniyle doğal yuvalama alanlarının kaybıdır.

 

Yaşam Döngüsü

Galapagos pengueni, tek eşli bir türdür. Kur yapma süreci uzun ve sevecen hareketleri içerir. Bu sevgi işaretleri, çiftin kalan yıllarını birlikte geçirmek  için bağlandıktan sonra bile devam eder. Galapagos pengueninin yerleşik bir üreme mevsimi yoktur. Yılın herhangi bir zamanında çiftleşebilmesine rağmen, üreme kararı genellikle yiyeceğin bolluğu ve dolayısıyla çevredeki okyanusun çevresel koşulları tarafından belirlenir.

Çiftleştikten sonra, kıyı boyunca yuvalar oluştururlar. Yuva, yavruları avcılara ve güneşin kavurucu sıcağına karşı koruma sağlar. Çiftleşmek için dişi yere uzanır, erkek ise sırtına tırmanmaya çalışır. Tüm süreç sadece bir veya iki dakika sürer.

Dişiler 2-3 yumurta çıkarırlar. Yavrular yaklaşık 38 ila 42 gün sonra yumurtadan çıkar.. Her iki ebeveyn de kuluçka, beslenme ve koruma görevlerini paylaşır, genellikle görevler arasında birbirleriyle dönüşümlü çalışırlar. .

Yavru mide ve yanaklarda beyaz lekeler ile birlikte, başında ve sırtında gri, kabarık tüylerle doğar. Tam olarak yetişkin görünümünü alması yaklaşık iki ay sürer. Bu, tüm tüyleri kazandıkları anlamına gelir. Penguenlerde elbette kanatlar uçmak için değil, daha çok yüzmelerine yardımcı olmak ve soğuk suda onları sıcak tutmayı sağlar.

Yaklaşık üç ila altı aylıkken, penguenler ebeveynlerinden bağımsızlık yaşamaya başlayabilirler. Ancak cinsel olgunluk çok daha sonra gelir. Dişiler üç ila dört yıl sonra olgunluğa ulaşırken, erkeklerin aynı olgunluğa ulaşması yaklaşık dört ila altı yıl sürer. Vahşi doğada maksimum yaşam süreleri 15 ila 20 yıl arasındadır.

Popülasyonu

Yıllarca süren düşüş nedeniyle, şu anda vahşi doğada yalnızca yaklaşık 1.200 Galapagos pengueni kaldığı tahmin edilmektedir. Bu kalan penguenlerin neredeyse tamamı, ada zincirinin kıyısı boyunca küçük bir bölgede kümelenmiştir.

IUCN Kırmızı Listesine göre, Galapagos pengueni şu anda nesli tükenmekte olan bir türdür. Bu türün kaderi, araştırmacıların nihayet onu yok olmaktan korumaya çalıştığı 21. yüzyıla kadar uzun süredir ihmal edilmiştir. Bu koruma çabalarından bazıları, yeni yuva alanları inşa etmeye ve çevredeki sularda balıkların tükenmesini önlemeye yöneliktir. Türleri kurtarmak için gösterilen çabaların çoğu, insanlığın iklim değişikliğinin kontrolden çıkmasını önleme çabalarına da bağlı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir