Deniz Papağanı

DENİZ PAPAĞANI

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Aves
Takım (Order): Charadriiformes
Familya (Family): Alcidae
Cins (Genus): Fratercula
Bilimsel Adı: Fratercula arctica

Deniz Papağanı Hakkında Genel Bilgiler

Av: Levrek, Sprat, Ringa Balığı
Avcı: Martı, Tilki
Yaşam Alanı: Deniz ve kıyı bölgeleri
Beslenme Şekli: Etobur

Fiziksel Özellikleri

Ortalama Yaşam Süresi:  15 – 30 yıl
Renk: Beyaz, gri, siyah
Boy: 28 – 32 cm
Kilo: 350 – 500 gr

Deniz Papağanı, küçük bir deniz kuşu türüdür. Kuzey Atlantik’in soğuk koşullarında yaşayan dört farklı Deniz Papağanı türü vardır. Parlak renkli, üçgen gagalarıyla tanınan Deniz Papağanları, diğer deniz kuşlarından bu özellikleriyle ayırt edilir. Nesilleri tükenmekte olan bir tür olarak kabul edilmemelerine rağmen,  bir zamanlar bol miktarda bulunabilecekleri birçok bölgeden yok olmuşlardır. Penguen benzeri duruşlarına ve görünümleri vardır. Son derece iyi uçabilirler ve bununla birlikte 90 km/saat hıza ulaştıkları da bilinmektedir.

denizpapagani

Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Deniz Papağanı, Kuzey Yarımkürenin soğuk koşullarında onları sıcak tutmaya yardımcı olan kalın siyah beyaz tüylere sahip küçük boyutlu kuşlardır. Siyah boyunları, sırtları ve kanatları beyaz alt tüyleri ve yüzün yanlarında beyazımsı tüyleri vardır. Ayakları ve bacakları soğuk kış aylarında donuk sarı renktedir ve üreme mevsiminde parlak turuncuya dönüşür. Deniz Papağanı, büyük ve üçgen şeklinde olan ve parlak renkleriyle tanınan geniş, düzleştirilmiş gagalı kuşlardır. Gagası daha sıcak üreme mevsimi boyunca daha parlak renkte olur. Soğuk kış ayları için tüy dökerken daha mat renklerde olurlar. Hem erkekler hem de dişiler görünüş olarak neredeyse aynı olmasına rağmen, erkekler dişilerden biraz daha büyük olurlar ve bu nedenle iki cinsiyet birlikte görüldüğünde daha kolay tanımlanabilir.

Diğer deniz kuşları türleri gibi Deniz Papağanı da iki milyona kadar sayıya ulaşan geniş koloniler oluşturabilen oldukça sosyal hayvanlardır. Bununla birlikte, sadece karada değil hava da gruplar halinde gezip kendilerini avcılardan korurlar. Havada hızlı ve verimli olmanın yanı sıra, Deniz Papağanı aynı zamanda bir seferde 60 metreye kadar derinliklere daldığı bilinen inanılmaz derecede usta ve çevik yüzücülerdir (ancak ortalama dalış genellikle yaklaşık 20 saniye sürmektedir.). Bu sayede hem kendileri hem de yavruları için bol miktarda balık yakalama fırsatı elde ederler.  Kış aylarında zamanlarının çoğunu denizde avlanarak geçirirler, daha sıcak aylarda üreme için uçurumlara dönerler, bu da bilim adamlarının bu türün takibinde oldukça zorlandıkları anlamına gelir.

Yaşam Alanı

Deniz Papağanı, Kuzey Yarımkürenin deniz ve kıyı bölgelerinde en yaygın olarak Atlantik, Pasifik ve Kuzey Kutup Dairesi’nin bazı kısımlarında yaşayan kuşlardır. Pek çok bölgedeki popülasyonları sabit olmasına rağmen, bir zamanlar geniş olan doğal alanlarının çoğunda kalmamışlardır.

denizpapagani

Yaşam Döngüsü

Deniz Papağanlarının üreme mevsimi daha sıcak yaz ayları boyunca nisandan ağustos ortasına kadar sürer ve bu da yumuşak, çimenli uçurumlarda büyük koloniler içinde yapılır. İstenmeyen toprağı kazmak için gagalarını kürek gibi ve perdeli ayaklarını keskin pençeli kullanarak, zemine derinliği bir metreden fazla ve birkaç metreden uzun olan oyuklar kazabilirler. Bu şekilde yumurta veya yavru Martı gibi yırtıcılardan güvenli bir şekilde gizlenmiş olur. Deniz Papağanı ömür boyu çiftleşir. Dişi, tek bir beyaz yumurta bırakır ve bu yumurtadan altı hafta sonra, orta-kahverengimsi tüylerle kaplı yavru doğar. Yavru yuvayı terk edene kadar gagalarında denizden geri balık getiren her iki ebeveyn tarafından bakılır ve beslenir. Yavrular ört ila beş yaşları arasında üremeye başlarlar ve vahşi doğada 20 yıla kadar yaşayabilirler, ancak otuz yaşına kadar da yaşadıkları bilinmektedir.

Deniz Papağanı Ne Yer?

Büyük ölçüde küçük balıklardan oluşan ve daha zayıf kış aylarında hayvan planktonu ile desteklenen, yalnızca etçil bir beslenmeye sahiptirler. Her seferinde ortalama 20 saniye süren dalışlarda su yüzeyinin altında avladıkları ara sıra kalamar, yumuşakçalar veya kabuklularla birlikte balık türlerini avlarlar. Eşsiz şekilli gagaları, gaganın üst tabanında ve dillerinde bulunan diken tabakası sayesinde balık taşımak için de mükemmel bir şekilde tasarlanmıştır.

Avcıları ve Tehlikeleri

Deniz Papağanı nispeten küçük boyutta olsa da, beklenenden daha az kara avcılarına sahiptirler. Uçurumların tepelerinde ve yeraltının 3 metreden daha fazla derinliklerinde yuva yapmalarının da bu duruma etkisi vardır. Martılar, şahinler, kartallar ve tilkiler çoğunlukla avcılarıdır. Bugün Deniz Papağanı için en büyük tehdit insanlar ve artan faaliyetlerinin doğal yaşam alanları üzerindeki etkisidir. Kıyı gelişimi, turizm, petrol sızıntıları ve yerli olmayan avcıların doğal yaşam alanlarına girmesi nüfus sayılarında büyük düşüşlere yol açmıştır.

Deniz Papağanı Hakkında İlginç Bilgiler

Mükemmel yüzücülerdir ve havada da inanılmaz derecede hızlıdırlar. Gerektiğinde karadan veya sudan çok hızlı bir şekilde uçuşa geçebilirler. O kadar hızlıdırlar ki kısa süreler için 88km / s hıza kadar uçabilirler.

Küçük kanatları her dakika 300-400 kez çırpar.

Deniz Papağanının İnsanlarla İlişkisi

İnsanlar dünyanın en kuzey bölgelerinde de yaşamaya başladıklarından beri, kuşların karada yuva yaptığı sıcak yaz aylarında insanlara kolay bir protein kaynağı sağlamalarından dolayı hem etleri hem de yumurtaları için avlanırlar. Ancak giderek daha fazla insanla birlikte, popülasyonları şiddetli bir şekilde düşmeye başlamıştır ve Kuzey Yarımküre ‘deki birçok Deniz Papağanı kolonisinin yok olmasına yol açmıştır. İnsanlar ayrıca, artan miktarlarda kıyı gelişimi ve bu küçük kuşların uğraşması için daha az arazi ve daha fazla çöp getiren aşırı turizm ile genel olarak doğal yaşam alanlarını rahatsız etmede büyük bir rol oynadılar. Diğer bir büyük sorun, Deniz Papağanının doğal av türlerinde ciddi düşüşlere yol açan balıkçılığın etkisidir ve bu artan okyanus aktivitesi ve daha yıkıcı bir şekilde petrol sızıntıları ile birleştiğinde, Deniz Papağanının bir zamanlar bulundukları birçok bölgeden tamamen kaybolmasına yol açmıştır.

denizpapagani

Deniz Papağanı Popülasyonu

Günümüzde, dört Deniz Papağanı türünün de yakın gelecekte kendi doğal ortamlarında neslinin tükenme endişesi taşıdığı düşünülmektedir. Çünkü popülasyonları hızla azalıyor. Büyük tankerlerden gelen petrol sızıntılarından çıkan kalın petrole kolayca takılıp bulanırlar ve bu nedenle uçamaz, yüzemezler. 1800’lerde ve 1900’lerde ise genellikle et ve yumurtaları için avlanırlardı ve bu da popülasyonlarında ciddi bir düşüşe yol açtmıştır. Hatta bazı koloniler tamamen yok olmuştur. Bununla birlikte, son yıllarda popülasyonlarını kurtarmaya yardımcı olmak için koruma çalışmaları yürütülmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir