Babun

BABUN

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Mammalia
Takım (Order): Primates
Familya (Family): Cercopithecidae
Cins (Genus):
Papio
Bilimsel Adı:
Papio

Genel Bilgiler

Av: Meyveler, Tohumlar, Böcekler
Avcı: Aslan, Leopar, Afrika Yaban Köpeği
Yaşam Alanı: Çayır, kayalık çöl ve yağmur ormanları
Beslenme Şekli: Hepçil
Renk: Kahverengi, sarı, siyah, gri
Ağırlık: 14 kg – 45 kg
Boy: 50 cm – 86 cm
Yaşam Süresi: 15 – 40 yıl

babun

Babun, Afrika’da ve Arabistan’ın bazı bölgelerinde çeşitli farklı habitatlarda bulunan orta ila büyük boyutlu bir Eski Dünya Maymunu türüdür. Babun’un beş farklı türü vardır;

Gine babunu (Papio papio)
Arap babunu (Papio hamadyras)
Zeytuni babun (Papio anubis)
Sarı babun (Papio cynocephalus)
Kap babunu (Papio ursinus)

Bununla birlikte, bazılarının kendi aralarında çiftleştiği bilinmektedir bu yüzden farklı türlerin sınıflandırılması konusunda bazı tartışmalar davardır, bu da onların çok fazla sayıda alt türleri olabileceğini gösterir. Babunlar, grubun diğer üyeleriyle genellikle ömür boyu süren yakın bağlar kurdukları bilinen inanılmaz derecede sosyal ve zeki hayvanlardır. Aynı zamanda inanılmaz derecede adapte olabilen hayvanlardır, ancak nüfus sayıları, öncelikle avlanma ve habitat kaybı nedeniyle hızla azalmaktadır.

Babunlar Hakkında İlginç Bilgiler

Babunlar geceleri uyumak için güvenli bölge olarak ağaçlara çekilseler de, hayatlarının geri kalanının neredeyse tamamını yerde geçirirler ve yiyecek ve su bulmak için bölgeleri boyunca dolaşırlar. Günde kilometrelerce yürüdükleri ve sadece öğlen güneşinden kurtulmak için gölgede durdukları ve şafak ile alacakaranlık arasında 10 km’den fazla seyahat edebildikleri bilinmektedir. Diğer birçok primat gibi Babunlar da birbirlerinin kürklerinden parazit, ölü deri ve kir toplayarak sosyal bakıma katılırlar. Bu sadece birlik içindeki sosyal bağları güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda bireyin statüsünü de vurgular, tımar edilen Babun, birlik içinde onu tımarlayandan daha yüksek bir statüye sahiptir.

Fiziksel Özellikleri

Babunlar, zamanlarının çoğunu yerde geçiren büyük ve güçlü yapılı maymunlardır. Uzun, köpeğe benzer bir çeneye sahip büyük kafaları ve gözlerini koruyan kalın bir kaş çıkıntısı ile yiyecekleri saklamak için yanak torbaları vardır. Erkekler genellikle dişilerin iki katı büyüklüğündedir ve birliği tehlikeden korumalarına yardımcı olan korkunç derecede keskin dişlere sahiptir. Babunların vahşi görünümlü kürkleri, omuzlarına kadar uzanan daha uzun bir yelesi ve yüzlerinde ve sert deriyle doldurulmuş sağrılarında tüysüz yamalar vardır. Renkleri türe bağlı olarak zeytin yeşilinden sarı, gri ve kahverengiye kadar değişir. Ayrıca uzun kuyruklarının belirgin bir kıvrımları vardır.

Babun Nerede Yaşar?

Babunlar doğal yaşam alanları azalmaya devam etmektedir. Babunlar, bol miktarda suya ulaşabildikleri savan, çalılık, kayalıklar ve yağmur ormanları dahil olmak üzere çeşitli habitatlarda bulunur.

Davranışı

Babunlar, büyüklükleri çok çeşitli olabilen ve birkaç yüz üye içerebilen büyük birliklerde yaşayan inanılmaz derecede sosyal hayvanlardır. Babun birlikleri, yavrularıyla birlikte hem erkek hem de dişilerden oluşur ve birlikte beslenerek, uyuyarak ve tımar ederek çok yakın bağlar oluştururlar. Gün boyunca, diğer erkekleri uzak tutmaya çalışan baskın bir erkek tarafından yönetilen 4 veya 5 dişi ve gençten oluşan daha küçük gruplara ayrılırlar. Ancak Hamadryas Babunu, yaklaşık 12 dişi ve tek bir alfa erkekten oluşan çok daha küçük gruplar halinde yaşar. Babunlar korunmak için birlikte yaşarlar ve özellikle açıkta olduklarında sürekli olarak tehlikeli yırtıcıları ararlar. Bir tehdit tespit edilirse yüksek ses çıkarırlar ve erkekler saldırmak için koşarken dişiler ve yavrular ağaçlara tırmanırlar. Babunlar, aralarında sesler, yüz ifadeleri ve hatta kuyruklarıyla sinyaller de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde iletişim kurarlar.

babun

Yaşam Döngüsü

Babunlar tüm yıl boyunca ürerler ve belirli bir üreme mevsimi olmamasına rağmen, yılın belirli zamanlarında (konuma bağlı olarak) çiftleşme ve doğumlarda zirve sayılara ulaşırlar. Bir dişi çiftleşmeye hazır olduğunda kendi grubundaki baskın erkek dişi ile çiftleşme hakkını şiddetle savunur ama dişi Babunlar tüm çabalarına rağmen yaşamları boyunca gruptaki sayısız erkekle çiftleşirler. Yaklaşık 6 ay süren bir gebelik döneminden sonra dişi Babun, tek bir yavru doğurur. Doğduklarında, genç Babunlar ebeveynleriyle zıt renklerdedir ve yetişkin kürküne sahip olana kadar birlik tarafından korunur. Genç dişiler anneleriyle birlikte kalır ve ikisi genellikle yaşamları boyunca çok yakın bağlar kurarken, erkekler birliğin dışına atılır ve kendilerini başka bir gruba kanıtlamaya çalışmak zorunda kalırlar.

Babun Ne Yer?

Babun, hem bitkileri hem de çok çeşitli küçük hayvanları yediği bilinen bir hayvandır. Meyveler, tohumlar, sert kökler ve çiçekler, böcekler, yumurtalar, kertenkeleler ve kemirgenler beslenmelerinin büyük kısmını oluşturur. Bununla birlikte, büyüklükleri ve güçleri, bazen genç Ceylanlar gibi daha büyük avları avlayabildikleri anlamına da gelir. İnsan yerleşimlerinin doğal yaşam alanlarını ihlal ettiği bölgelerde, Babunların ekin tarlalarına baskın düzenlediği ve bu da onların genellikle haşere olarak görülmesine neden olduğu bilinmektedir. Babunların dişleri, bitkileri öğütmek için mükemmel olan bir dizi büyük, düz azı dişine sahip insanlara çok benzer ve fazla yiyecekleri daha sonra tüketmek üzere esnek yanak keselerinde saklayabilirler.

Avcıları ve Tehlikeleri

Boyutları ve yaşamlarının çoğunu yerde geçirmeleri nedeniyle, doğal yaşam alanları boyunca sayısız yırtıcı tarafından avlanırlar. Aslanlar, Leoparlar ve Çitalar gibi yaban kedileri, daha küçük ve daha savunmasız gençleri avlayan büyük Pitonlar, Afrika Yaban Köpekleri ve Yırtıcı Kuşlar ile birlikte Babun’un en yaygın yırtıcılarıdır. Bununla birlikte insanlar, genellikle et için avlanıp öldürüldükleri ve hatta onları haşere olarak gören ve mahsulleri için korkan çiftçiler tarafından vuruldukları için Babunlar için en büyük tehdidi oluşturmaktadır. Ancak sayıları en çok, tarım için ormansızlaşmaya veya otlatma ve büyüyen insan yerleşimleri için arazi temizliğine maruz kalan bir zamanlar geniş doğal yaşam alanlarının kaybından etkilenmektedir.

Babunun İnsanlarla İlişkisi

Babunlar, doğal yaşam alanları boyunca artan insan popülasyonlarına oldukça iyi adapte olmuşlardır, ancak sık sık ekinlere baskın yapmaları, çiftçiler tarafından zulme uğramalarına neden olmuştur. Kendi bölgelerinin pek çok bölgesinde de avlanıp yaşayabilirler ancak onlar için en büyük sorun, azalan habitatlarıdır. Her gün geniş orman alanları daralmaktadır ve bu da Babunların ağaçlarda güvenle uyuyabilecekleri daha az alana sahip olduğu anlamına gelmektedir.

Babun Popülasyonu

Bugün, dört Babun türü, IUCN tarafından yakın gelecekte vahşi doğada yok olmaktan En Az Endişeli olan bir tür olarak listelenmiştir. Gine Babunu, Tehdit Altındaki bir tür olarak listelenmiştir. Bununla birlikte, hala nispeten yaygın olmasına rağmen, avlanma ve habitat kaybı nedeniyle tüm türlerde nüfus sayıları azalmakta, belirli bölgelerdeki popülasyonlar hızla birbirinden giderek daha fazla izole edilmektedir.

escort bodrum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir