Afrika Palmiye Misk Kedisi

AFRİKA MİSK KEDİSİ

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Mammalia
Takım (Order): Carnivora
Familya (Family): Viverridae
Cins (Genus):
Civettictis
Bilimsel Adı:
Civettictis civetta

Genel Bilgiler

Av: Kemirgenler, Yılanlar, Kurbağalar
Avcı: Aslanlar, Yılanlar, Leoparlar
Yaşam Alanı: Tropikal yağmur ormanları
Beslenme Şekli: Hepçil
Renk: Kahverengi, sarı, siyah, beyaz
Ağırlık: 1.5 – 4.5 kg
Boy: 43 – 71 cm
Yaşam Süresi: 15 – 20 yıl

afrika-misk

Afrika Misk Kedisi, Sahra altı Afrika’da yaşayan büyük bir Misk Kedisi türüdür. Afrika Misk Kedisi, genetik grubunda kalan tek üyedir ve Afrika kıtasındaki en büyük Misk Kedisi benzeri hayvan olarak kabul edilir. Afrika Misk Kedileri kedi benzeri görünümlerine ve davranışlarına rağmen, kedigiller familyasından değildirler, aslında Gelincikler ve Firavun fareleri de dahil olmak üzere diğer küçük etoburlarla daha yakından ilişkilidirler. Afrika Misk Kedisi, en çok, yüzyıllardır parfüm üretiminde kullanılan (Civetone olarak adlandırılan) bölgesini işaretlemek için salgıladığı misk ile tanınır ve siyah beyaz desenleri, Afrika Misk Kedisini en kolay tespit edilebilenlerden biri yapar.

İlginç Bilgiler

Afrika Misk Kedisinin üreme organlarına yakın bezlerin salgıladığı misk, yüzlerce yıldır insanlar tarafından toplanmıştır. Konsantre formunda, kokunun insanlar için oldukça rahatsız edici olduğu, ancak seyreltildiğinde çok daha hoş olduğu söylenir. Dünyanın en pahalı parfümlerinden bazılarının bileşenlerinden biri haline gelen (ve Afrika Misk Kedisi’ni tanınmış bir Afrika hayvanı yapan) bu kokuydu. Afrika Misk Kedilerinin, zaten enfekte olmuş bir hayvanla temas yoluyla bulaşan kuduz hastalığını taşıdığı bilinmektedir. Afrika Misk Kedisi’nin kendi topraklarında tuvalete gidebileceği belirlenmiş alanları kullandığı da bilinmektedir.

Fiziksel Özellikleri

Afrika Misk Kedisinin en belirgin özelliklerinden biri, gözlerinin etrafındaki siyah bantla birlikte bu hayvanlara Rakun benzeri bir görünüm veren kürk ve kürkündeki siyah beyaz işaretlerdir. Afrika Misk Kedisi’nin arka ayaklarının ön ayaklarından biraz daha uzun olması ona farklı bir duruş katmaktadır. Ortalama bir yetişkin Afrika Misk Kedisinin vücut uzunluğu yaklaşık 70 cm’dir ve hemen hemen aynı uzunlukta da kuyruğu vardır. Afrika Misk Kedisinin patilerinin her biri, ağaçlarda daha kolay hareket etmesini sağlamak için pençeler içerir.

Yaşam Alanı

Afrika Misk Kedisi, Sahra altı Afrika’da kıyıdan kıyıya uzanan yelpazesi ile Afrika kıtasında çeşitli habitatlarda bulunur. Afrika Misk Kedileri en yaygın olarak tropik ormanlarda ve Afrika Misk Kedilerinin beslendiği bol miktarda yoğun bitki örtüsünün bulunduğu alanlarda bulunur. Afrika Misk Kedileri hiçbir zaman kurak bölgelerde bulunmazlar ve her zaman iyi bir su kaynağına sahip bir bölgede bulunmaları gerekir. Buna rağmen, Afrika Misk Kedilerinin daha kurak bölgelere giden nehirler boyunca bulunması nadir değildir. Yetenekli yüzücülerdir ve zamanlarını genellikle yerde olduğu kadar ağaçlarda da avlanarak ve dinlenerek geçirirler.

Davranışı

Afrika Misk Kedisi, yalnızca avlanmak ve yiyecek yakalamak için gece karanlığı altında ortaya çıkan yalnız bir hayvandır. Bu gece hayvanları, esas olarak, gün ışığının çoğunu ağaçların yukarısında güvenli bölgede dinlenerek geçirirler. Afrika Misk Kedileri, gün batımından hemen sonra aktif olur, ancak hala bol miktarda koruma sağlayan alanlarda avlanmaya devam eder. Genellikle çok yalnız canlılar olmalarına rağmen, Afrika Misk Kedisi’nin özellikle çiftleşme mevsiminde 15 üyeye kadar gruplar halinde toplandığı da bilinmektedir. Aynı zamanda son derece bölgesel hayvanlardır ve sınırlarını perineal bezlerinin saldığı kokuyla belirlerler.

afrika-misk-kedisi

Yaşam Döngüsü

Afrika Misk Kedileri’nin grup halinde görüldüğü tek zaman çiftleştikleri zamandır. Dişi Afrika Misk Kedisi, birkaç ay süren bir gebelik döneminden sonra ortalama 4 yavru doğurur. Dişi Afrika Misk Kedisi, yavrusunu güvenli bir şekilde büyütmek için başka bir hayvan tarafından kazılmış bir yeraltı yuvasına yuva yapar. Etçil akrabalarının çoğunun aksine misk kedisi yavruları genellikle oldukça hareketli ve tüylü doğarlar. Bebekler, kendilerini savunabilecek güçte olana kadar anneleri tarafından emzirilir. Afrika Misk Kedileri 20 yıla kadar yaşayabilir, ancak çoğu nadiren bu yaşa kadar hayatta kalabilir.

Beslenmesi ve Avları

Afrika Misk Kedisi çeşitli bir beslenmeye sahiptir. Kemirgenler, Kertenkeleler, Yılanlar ve Kurbağalar gibi küçük hayvanlar, orman zemininde bulduğu Böcekler, meyveler beslenmeyi oluşuturur. Afrika Misk Kedisi, yemeğini yerken patilerini de kullanır. Bu yeme yöntemi, Afrika Misk Kedisinin yemeğinin kaçmasını zorlaştırdığı anlamına da gelir.

Avcıları ve Tehlikeleri

Gizli ama nispeten vahşi bir avcı olmasına rağmen, Afrika Misk Kedisi aslında doğal ortamlarında birçok yırtıcı tarafından da avlanır. Büyük yırtıcı Kediler, Aslanlar ve Leoparlar ile birlikte büyük Yılanlar ve Timsahlar gibi sürüngenler de dahil olmak üzere Afrika Misk Kedisi’nin en yaygın yırtıcılarıdır. Afrika Misk Kedisi popülasyonları da hem habitat kaybı hem de ormansızlaşma tehdidi altındadır ve geçmişte kıta genelinde ödül avcılarına maruz kalmıştır. Afrika Misk Kedisine yönelik en büyük tehditlerden biri, misklerine olan insan düşkünlüğüdür.

İnsanlarla İlişkisi

Her Afrika Misk Kedisi, vahşi doğada her hafta 4 grama kadar misk salgılar. Bununla birlikte, miskleri için Afrika Misk Kedileri’nin yakalanması ve tutulması bilinmeyen değildir ve inanılmaz derecede acımasız bir endüstri olduğu söylenir. Günümüzde pek çok koku yapay olarak kolayca yeniden üretildiğinden, bugün çok az parfüm hala bir Afrika Misk Kedisinin bezlerinden gerçek misk içerir. Korunan ancak nesli tükenmekte olan bir hayvan olmasına rağmen, Afrika Misk Kedisi popülasyonları, derilerini ganimet dolabına eklemek için bu küçük etoburları avlayan İnsan avcılarından da ciddi şekilde etkilenmiştir.

Popülasyonu

Bugün, Afrika Misk Kedisi ormansızlaşma tehdidi altındadır ve bu nedenle doğal yaşam alanlarının çoğunu büyük ölçüde kaybetmektedir. Bölgedeki bu kadar geniş ormansızlaşmanın ana nedeni, ya ağaç kesimi ya da palmiye yağı tarlalarına yer açmak için araziyi temizlemektir. Afrika Misk Kedisi, şu an için nesli tükenme tehlikesi en az endişe verici olarak listelenmiştir, bu da şu anda Afrika Misk Kedisinin yakın gelecekte yok olacağına dair çok az tehdit olduğu anlamına gelir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir