Antilop

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Çift Toynaklılar (Artiodactyla)
Aile (Family):
Boynuzlugiller (Bovidae)

Genel Bilgiler

Av: Otlar, Sürgünler, Tohumlar
Yaşam Alanı: Orman ve çayırlar
Beslenme Şekli: Otçul
Ağırlık: 500 – 900 kg
Hız: 70 km / saat
Renk: Kahverengi,  sarı tonları
Yaşam Süresi: 10 – 25 yıl

Antilop, karada yaşayan dünyanın en hızlı hayvanlarından biridir!

antiloplar

Antilop, en korkunç yırtıcılardan kurtulmak için inanılmaz hızına ve çevikliğine güvenerek Afrika ve Asya’nın ormanlarında, ovalarında dolaşan bir hayvandır. Nesilleri aşırı ve kaçak avlanma nedeniyle hala çok büyük tehlikeyle karşı karşıyadır.

Antilop, bilimsel olmaktan çok resmi olmayan bir sınıflandırmadır. Tüm bu hayvanları içeren tek bir bilimsel isim yoktur. Bunun yerine antilop adı, benzer bir görünüme ve fizyolojiye sahip olan Bovidae ailesindeki geyik benzeri hayvanları tanımlar.

Genel olarak antilop genel terimine giren birkaç farklı alt familya olduğu kabul edilir, ancak bu hala bilimsel bir tartışma konusudur. Kesin bilimsel kriterlerin olmaması nedeniyle, birçok farklı uç durum vardır. Örneğin, Amerikan antilobu aslında gerçek bir antilop değildir. Zürafa, Amerikan antilobu ile antiloplardan daha yakından akrabadır.

Antiloplar çok sayıda farklı türü olan hayvanlardır. Koyun, keçi ve evcil sığırları da içeren boynuzlugiller ailesinin 140 kadar bilinen türünden yaklaşık 91’ini oluştururlar. Antilop ismi Ortaçağ Latincesi aracılığıyla orijinal Yunancadan gelmiştir ama kelimenin gerçek anlamı şu anda bilinmemektedir.

Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Muazzam çeşitliliği nedeniyle, antilobun tek bir özelliğinden veya görünümünden bahsetmek zordur. Çoğu, sivri uçlu veya tirbuşon boynuzlu geyik benzeri bir görünüme sahip olma eğilimindedir,

Genel olarak habitata göre değişen iki tür antilop vardır. Duiker ve kamış antilobu gibi küçük ve orta boy hayvanlar, ormanlarda ve sulak alanlarda gizli örtü için daha uygundur. Kısa bacakları, yuvarlak sırtları ve güçlü arka bacakları sayesinde yırtıcılardan kaçmak için hızlı, düzensiz hareketler yapabilirler. Bu hayvanlar, ekstra bir savunma katmanı sağlamak için kamufle edilmiş renklere veya işaretlere sahiptir. Çoğunlukla yalnız beslenirler, ancak daha sonra üreme mevsimi boyunca eşleriyle beraber olurlar.

Daha büyük antiloplar ise çöller, açık ovalar ve savanlar için uyum sağlamıştır. Geniş alanlarda yırtıcılardan kaçmalarına yardımcı olmak için yüksek hıza güvenirler. Baskın bir erkeğin birden fazla dişiyle çiftleşeceği büyük sürüler halinde toplanırlar. Sürünün büyüklüğü biraz değişebilir. Bazı sürüler en fazla 10 veya 20 antiloptan oluşurken, bazı sürüler ise binlerce antiloptan oluşabilir. Bu da açık ovalarda oldukça güzel bir manzara oluşturabilir. Bu sürüler, yeni gıda alanları ve otlaklar bulmak için yılın belirli dönemlerinde büyük göçler gerçekleştirebilir.

Ortak bir özellik olarak erkekler dişilerden daha büyük gövdelere ve boynuzlara sahip olma eğilimindedir, ancak birkaç türde dişilerin boynuzları tamamen olmayabilir veya erkeklerden daha küçük boynuzları olabilir.

Diğer birçok büyükbaş hayvan gibi, antilobun tüm vücudu bitki tüketimi ve sindirimi için oldukça iyi adapte edilmiştir. Bitkide yer alan selülozu fermente etmek ve parçalamak için özel bakterilerle dolu çok odalı bir mideye sahiptir. Antilop ayrıca yiyecekleri geviş getirir ve sindirime yardımcı olmak için iyi gelişmiş azı dişleriyle çiğner.

Bir diğer önemli özellikleri ise görme keskinliğidir. yatay gözbebekleri vardır ve bu onların daha geniş görüş alanına sahip olmalarını dolayısıyla çevreden gelen yırtıcıları görmelerini sağlar. Akut koku alma duyusu da iletişime yardımcı olur. Yüz, diz ve toynak çevresindeki koku bezlerinden salgılanan özel sıvılar, bölgeleri işaretlemelerini ve diğer üyelerle iletişim kurmalarını sağlar. Antiloplarda ayrıca bir dizi ıslık, havlama, meleme, homurtu ve böğürme gibi sesler çıkartırlar. Bu sesler alarm çağrıları, uyarılar veya selamlama aracı olarak hizmet eder.

Antilop Nerede Yaşar?

Afrika kıtasında yaklaşık 71 antilop türü yaşamaktadır. Kalan antilopların çoğu, Orta Doğu, Orta Asya ve Rus bozkırları dahil olmak üzere Asya’da bulunur. Bu hayvanlar o bölgelerde soyu tükenmeden önce bir zamanlar Avrupa ve Amerika’da da yaşamıştır.  Avustralya’da bilinen hiçbir antilop türü yaşamamıştır.

Daha önce de belirtildiği gibi, antiloplar yalnızca ormanlarda veya açık ovalarda yaşama eğilimindedir. Yaşadıkları bölge, vücut büyüklüğünden, beslenmeye ve sosyal organizasyona kadar her türün hayatta kalma stratejilerini belirler.

Antilop Ne Yer?

Antiloplar neredeyse sadece bitki örtüsü ile beslenir. Tek istisna, otçul beslenmelerini memelilerden, böceklerden ve kuşlardan az miktarda etle tamamlayan duikerdir (ormanlarda bulunan küçük veya orta boy bir antilop).

Antiloplar yere yakın yapraklar, tohumlar, meyveler, çiçekler ve ağaç kabuğu ile beslenme eğilimindedir. Ayrıca ot ve benzeri bitki örtüsünü de tüketebilirler. Bazı türlerin uzun ağaçlardaki yapraklara ulaşmak için arka ayakları üzerinde durmak gibi benzersiz bir stratejisi vardır.

Bu hayvanlar zamanlarının çoğunu yiyecek aramak ve beslemekle geçirirler. Yeterli kaynakları bulmak için, bazı antiloplar işi akıllıca diğer hayvanlara devretmiştir. Birincil yiyecek arama alanları bulmak için kuş sürülerini, maymun sürülerini veya göç eden zebraları takip edebilirler.

antilop

 

Avcıları ve Tehlikeleri

Antiloplar, Afrika’daki en popüler av hayvanlarından biridir. Çitalar, aslanlar, sırtlanlar, misk kedileri, pitonlar ve büyük kuşlar için cazip bir yemektir. Antilobun inanılmaz hızı nedeniyle, birçok yırtıcı onlara gizlice yaklaşmayı ve başıboş kalanları avlamayı tercih eder. Onları yakalayabilecek kadar hızlı birkaç hayvandan biri olan çita, saf hızına güvenir. Bu kovalamacalar genellikle doğa belgesellerinde inanılmaz görüntüler sağlar.

Bu hayvanların tehlikeli bir yırtıcıyla başa çıkmak için bir takım stratejileri vardır ve bunların en önemlisi hızları ve çeviklikleridir. Hayvan, takipçisinden tamamen kaçamazsa, suda veya yeşilliklerde saklanmaya çalışabilir. Bazı türler fark edilmemek için yerinde donar. Her şey başarısız olursa, antilop yerinde durabilir ve keskin boynuzlarıyla kendini savunabilir.

Antiloplar insanlar tarafından hem boynuzları hem de etleri için avlanır. Bazı kültürlerin antilop avcılığına karşı yerel tabuları vardır. Ayrıca habitat kaybı, birçok antilop türü için bir başka önemli tehdittir.

Yaşam Döngüsü

Antiloplar çok farklı kur yapma ve çiftleşme ritüelleri yapabilirler. Hepsini ayrıntılı olarak tartışmak zordur. Bazı türlerde erkekler dişilerle çiftleşme hakkı için her mevsim birbirleriyle rekabet eder.

Dişi hamile kaldığında, gebelik dört ila dokuz ay arasında sürer. Anne bir seferde yalnızca tek bir yavru doğururken, ikizler nispeten nadirdir. Yavru doğumdan sonra oldukça savunmasız olduğundan, yavruları korumak için genellikle iki farklı stratejileri vardır. Çoğu antilop yavruyu gizli bir yerde saklamayı tercih eder.  Anne ise sürüye tekrar katılır veya kendi başına avlanır.

İkinci stratejide ise yavrunun neredeyse doğduğu andan itibaren sürüyle birlikte hemen yola çıkması beklenir. Karşılığında ise sürü yavru için ek koruma sağlar.

Olgunluk yaşı türler arasında büyük farklılıklar gösterir. Bu hayvan türlerinin bazıları altı ay gibi kısa bir sürede olgunlaşır. Bazılarının tamamen gelişmesi sekiz yıl kadar sürer. Dişiler genellikle ortalama olarak erkeklerden daha hızlı olgunlaşır. Ömrü de türlere göre 5 yıl ile 25 yıl arasında değişebilmektedir.

İlginç Bilgiler

Antilobun boynuzları keratinden oluşur. Bu, tırnaklarda, saçta, pençelerde ve toynaklarda bulunan aynı maddedir. Ancak antilopların sıklıkla kıyaslandığı geyiğin aksine, antiloplar ömürleri boyunca aynı boynuzları kullanırlar.

Antilop boynuzlarının yapısı ve şekli çok çeşitlidir. Bazı boynuzlar spiraller oluşturur, diğerleri kavislidir. Uzmanlar, antilop türlerini genellikle sadece boynuzlarının görünümüne göre ayırt edebilirler.

 

antilop

 

Antilop Popülasyonu

IUCN Kırmızı Listesine göre, antilop türlerinin yaklaşık dörtte biri şu anda yok olma tehdidi altındadır ve birçoğu 19. ve 20. yüzyıllarda nesli tükenmiştir. Türlerin hepsinin sayısının düşüşte olduğu ve avlanma ve habitat kaybı nedeniyle gelecekte daha büyük tehlikelerle karşı karşıya kalabilecekleri ön görülüyor. Kesin nüfus sayıları ise bilinmemektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.