Zürafa

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Çift Toynaklılar (Artiodactyla)
Aile (Family):
Zürafagiller (Giraffidae) 
Cins (Genus): Giraffa
Bilimsel Adı:
Giraffa camelopardalis

Genel Bilgiler

Av: Yapraklar, Meyveler, Tohumlar
Yaşam Alanı: Açık ormanlık ve savana
Beslenme Şekli: Otçul
Ağırlık: 550 – 2000 kg
Hız: 50 km / saat
Renk: Kahverengi, siyah, beyaz, sarı tonları
Yaşam Süresi: 20- 25 yıl

Uzun siyah dil, 50 cm uzunluğa kadar büyük olabilir!

zürafa
Zürafa, doğal ortamı Sahra altı Afrika’nın açık ormanlık alanlarında otlayan uzun boyunlu, toynaklı bir memelidir. Zürafa, karada yaşayan en uzun hayvandır ve yüksekliğine rağmen, yoğun tropik ormanlarda bulunması zor olan çok daha küçük Okapi ile yakından akrabadır.  Zürafanın farklı coğrafi konumlarda bulunan ve benekli işaretlerinin rengi ve deseni bakımından biraz farklılık gösteren, tanınan dokuz alt türü vardır. Zürafalar, bir zamanlar pek çok bölge de yaşamış olsa da, bugün, Orta Afrika’daki bir avuç bölgede kalan yalnızca küçük, izole popülasyonlara sahiptir.

Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Zürafa, diğer hayvanların bulamayacağı kadar yüksekte bulunan yapraklarla ve bitki örtüsüyle beslenebilen çok uzun boyunlu bir hayvandır. Uzunluklarına rağmen, Zürafanın boynu aslında diğer birçok toynaklı memeliyle aynı sayıda kemik içerir, ancak şekilleri daha uzundur. Zürafa, uzun boyna, uzun ve ince düz bacaklara ve sinekleri uzak tutmaya yardımcı olan siyah bir tutamla kaplı uzun bir kuyruğa sahiptir. Vücudunu kaplayan kahverengi veya kırmızımsı desenlerle (beyaz alt bacakları hariç) beyaz renkte olma eğilimindedir. Farklı Zürafa türleri arasında boyut, renk ve desen olarak büyük farklılıklar vardır. Tüm zürafalar, boylarıyla birlikte onlara mükemmel görüş sağlayan büyük gözlere ve başlarının üstünde küçük boynuz benzeri kemiklere sahiptir.

Bir geviş getiren olarak, zürafalar birden fazla mideye sahip bir hayvandır. Besinlerin son derece verimli bir şekilde sindirilmesine yardımcı olmak için her biri farklı işlevleri yerine getiren dört odacıklı mideleri ile, genellikle günde 75 kilo yaprağı tüketebilirler.

Zürafanın büyüklüğü, sabahın ve akşamın daha tolere edilebilir sıcağında en çok yapmaya meyilli olduğu yemek için çok zaman harcaması gerektiği anlamına gelir. Sıcak öğlen güneşi sırasında, zürafalar (birçok akrabası gibi) geviş getirmeden önce geviş getirdikleri daha gölgeli bölgelerde dinlenirler ve daha sonra tekrar tüketmeye başlarlar. Birkaç dişi ve yavrudan oluşan küçük sürüler, yavrularını yırtıcılardan korumak için hem gündüz hem de gece birlikte zaman geçirirler, ancak erkek Zürafalar çok daha yalnızdır ve genellikle geniş alanlarda bir dişi aramak için dolaşırlar. Bununla birlikte, rakip bir erkekle temasa geçerlerse, ikisi bir hakimiyet hiyerarşisi kurmanın bir yolu olarak başlarını çarpmaya ve boyunlarını birbirine kenetlemeye başlayacak ve kazanan dişilerle çiftleşme hakkını kazanacaktır.

Zürafalar günde sadece bir veya iki saat uyurlar.

Zürafa Nerede Yaşar?

Daha önce Kuzey Afrika’da bile bulunan yaşam alanları bugün sadece Sahra altı Afrika’nın bazı bölgeleriyle sınırlıdır. Zürafalar, yüksekliklerini kullanarak etraflarındaki büyük mesafeleri görebildikleri açık ormanlık alanlarda ve savanlarda yaşayan, yaklaşan tehlikeye dikkat eden hayvanlardır.

 

Zürafa Ne Yer?

Zürafa,  yüksek dallardan beslendiğinden yiyecek için daha az rekabete sahiptir.  Zürafaların yıl boyunca 60’a kadar farklı bitki türünü yedikleri ve bunu uzun, siyah dilleri ile dallara tutunarak ve sert kavrayıcı dudaklarını, yivli dişlerini kullanarak yaptıkları bilinmektedir. Zürafalar en çok akasya ağaçlarından beslenirler ama aynı zamanda yağmurlardan hemen sonra tohum ve taze ot yemenin yanı sıra yabani kayısı, çiçek, meyve ve tomurcukları da ararlar. Zürafalar suyun %70’ini yiyeceklerinden alırlar, bu nedenle çok az su içmeleri gerekir, ancak temiz su ile karşılaştıklarında başlarını yere yeterince yaklaştırmak için ön bacaklarını (arkadan daha uzun olduğu için ) açmaları gerekir. Zürafalar su içmeden üç haftaya kadar hayatta kalabilirler.

zürafa

Avcıları ve Tehlikeleri

Dünyanın en uzun kara hayvanı olmasına rağmen, Zürafa aslında kuru savanada yaşayan bir dizi büyük etobur tarafından avlanır. Aslanlar, Zürafanın başlıca yırtıcılarıdır. Ayrıca Leoparlar ve Sırtlanlar tarafından da avlanırlar. Zürafalar, çevrelerini mümkün olan en iyi şekilde görebilmek için uçsuz bucaksız ovalara güvenirler, ancak bir yırtıcı çok yaklaşırsa, zürafalar kendilerini savunmak için saldırganlarına tekme atarlar. Ancak yavrular çok daha savunmasızdır ve annelerinin ve sürünün korumasına güvenirler. Ne yazık ki, genç Zürafaların yaklaşık %50’si yırtıcılar nedeniyle 6 aydan fazla yaşayamaz. Tüm Zürafalar ayrıca İnsanlar tarafından da avlanma tehdidi altındadır.

Yaşam Döngüsü

Zürafalar yıl boyunca ürerler ve çiftleşecek bir dişi bulduktan sonra erkek Zürafa tek başına yoluna devam eder. 15 aylık bir gebelik döneminden sonra dişi Zürafa, zaten iki metre boyunda olan ve kendine özgü işaretleri olan tek bir yavru (ikizler nadirdir) doğurur. Zürafa yavruları yetişkin Zürafalarla aynı görünür, ancak büyüdükçe ve olgunlaştıkça daha da büyür ve uzar. Doğumdan sonra dişi zürafa genellikle yavrusunun sürünün geri kalanından ortalama 15 gün uzak tutar ve daha sonra yavru bir yaşın biraz üzerinde olduğunda sütten kesilir. Erkek zürafalar dişilerden bir yıl sonra üreyebilir, ancak bazen yaklaşık sekiz yaşına gelene kadar başarılı olamazlar. Hem erkek hem de dişi genç zürafalar küçük gruplara katılacak olsa da, erkekler daha yalnız olma eğilimindedir.

İlginç Bilgiler

Zürafalar diğer hayvanlardan daha fazla beslense de, erkekler yiyecek için birbirleriyle rekabet etmekten kaçınmak için dişilerden daha yüksek seviyelerde beslenirler.

Zürafalar yüksekliği ve geniş hassas gözleri nedeniyle, önemli bir mesafeyi görebilirler ve karadaki herhangi bir hayvanın en geniş görüş alanına sahiptirler. Tehlike görülürse, Zürafalar anında koşar ve kısa süreler için 50 km / Saat’ten daha yüksek hızlarda koşabilirler.

zürafa

Zürafa ve İnsanlar

Zürafa bugün önemli bir turistik cazibe merkezi olarak görülmektedir ve birçok insan safariye çıktığı zaman mutlaka görülmesi gereken türlerden biri olarak görmektedir. Bununla birlikte, zürafalar insanlar tarafından avlanmıştır ve aynı zamanda Afrika’da büyük nüfus azalmasına ve hatta bazı ülkelerde türlerin yok olmasına yol açan doğal yaşam alanlarına tecavüzlerinden ciddi şekilde etkilenmiştir. Afrika’nın güney kesimlerinde, özel çiftliklerde daha popüler hale geldikleri için, bazı bölgelerde zürafa popülasyonları büyümektedir. Bununla birlikte, avlanma ve habitat kaybı nedeniyle bir zamanlar geniş olan doğal alanlarının yarısını kaybetmişlerdir.

Zürafa Popülasyonu

Bugün, IUCN tarafından, Zürafa popülasyonlarının çoğunluğunun şu anda sabit olması ve aslında bazı bölgelerde artması nedeniyle yakın gelecekte doğal ortamında neslinin tükenmesi En Az Endişeli bir hayvan olarak listelenmektedir. Bununla birlikte, kuzeydeki popülasyonların daha seyrek ve birbirinden daha izole hale gelmesiyle birlikte, hem avlanma hem de habitat kaybından hala etkilenmektedirler. Dokuz Zürafa türünden birkaçı artık Tehdit Altında veya Tehlike Altında olarak listelenmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

ataşehir veteriner
Don`t copy text!