Adelie Pengueni

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Aves
Takım (Order): Sphenisciformes
Familya (Family): Spheniscidae
Cins (Genus):
Pygoscelis
Bilimsel Adı: Pygoscelis adeliae

Genel Bilgiler

Av: Kril, Balık, Kalamar
Yaşam Alanı: Antarktika 
Beslenme Şekli: Etobur
Avcı: Leopar Fok, Martı, Katil Balina
Ağırlık: 3 – 6 kg
Boy: 40 – 75 cm
Yaşam Süresi: 10 – 20 yıl

Adelie Pengueni, Güney Okyanusu’ndaki en küçük ve en yaygın Penguen türüdür ve Antarktika anakarasında bulunan yalnızca iki Penguen türünden biridir (diğeri çok daha büyük İmparator Penguen’dir). Adelie Pengueni, 1840 yılında karısı Adelie’nin adını veren Fransız kaşif Jules Dumont d’Urville tarafından keşfedilmiştir. Bu göçmen Kuşlar daha sıcak yaz ayları için güneye Antarktika kıyılarına dönmeden önce kuzeydeki buzulda kışı geçirdikleri için Antarktika’daki yaşama iyi adapte olmuşlardır.

adelie

İlginç Bilgiler

Adelie Penguenleri, Dünya’nın en soğuk ortamlarından birinde yaşar ve bu nedenle derilerinin altında onları sıcak tutmaya yardımcı olan kalın bir yağ tabakası bulunur. Tüyleri onları yalıtmaya yardımcı olur ve ekstra koruma için su geçirmez bir katman sağlar.

Adelie Penguen son derece usta bir avcıdır ve 24 saat boyunca yaklaşık 9.000 ton yiyecek tükettiği düşünülen bir kolonisiyle günde 2 kg’a kadar yemek yiyebilir.

Adelie Penguen’in ayakları onları yüzmede harika kılar ve yiyecek aramak için 175 metre derinliğe dalabilirler. Adelie Penguenlerinin dişleri yoktur, bunun yerine dillerinde ve ağızlarının çatısında diş şeklinde dikenler vardır. Bu dikenler çiğnemek için değildir bunun yerine Penguen’in kaygan avı yutmasına yardımcı olur.

Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Adelie Pengueni, mavi-siyah sırtı ve tamamen beyaz göğüs ve göbeği ile en kolay tanımlanabilen Penguen türlerinden biridir. Adelie Penguen’in başı ve gagası siyahtır ve her bir gözünün etrafında belirgin beyaz bir halka vardır. Adelie Penguen’in güçlü, pembe ayakları, sert ve engebeli tırnaklarla, Adelie Penguen’in yuva alanlarına ulaşmak için kayalık uçurumlara tırmanmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda buz üzerinde kayarken onları itmeye yardımcı olur.

Tüm Penguen türleri gibi, Adelie Pengueni de oldukça sosyal bir hayvandır ve koloniler olarak bilinen ve genellikle binlerce Penguen bireyini barındıran büyük gruplar halinde toplanır. Adelie Penguenlerinin aşırı derecede toprak savunucuları olduğu bilinmese de, yetişkinlerin yuvalama alanlarını savunurken saldırgan olmaları ve hatta komşularının yuvalarından taş çalmaları bile nadir görülen bir durum değildir. Adelie Penguenlerinin aç yırtıcılar tarafından yenme riskini azalttığı düşünüldüğü için gruplar halinde avlandıkları da bilinmektedir. Adelie Penguenleri, en yaygın iletişim biçimleri olduğu düşünülen beden dili ve belirli göz hareketleriyle sürekli olarak birbirleriyle etkileşim halindedir.

Adelie Pengueni Nerede Yaşar?

Adelie Pengueni, Antarktika kıyı şeridinde ve ona yakın adalarda bulunduğu için dünyanın en güneydeki Kuşlarından biridir. Kış aylarında, kuzeye göç eder ve büyük buzullarda yaşarlar ve yiyeceğe daha iyi erişim sağlarlar. Daha sıcak yaz aylarında, Adelie Penguenleri yuvalarını inşa edebilecekleri kayalık yamaçlarda buzsuz bir zemin bulmak için sahillere yöneldikleri güneye dönerler. Yarım milyondan fazla Adelie Pengueni, Ross Denizi’ndeki dört devasa volkanın faaliyetlerinden oluşan bir ada olan Ross Adası’nda dünyanın en büyük hayvan kolonilerinden birini oluşturmuştur.

adelie

Yaşam Döngüsü

Adelie Penguenleri, Kasım ve Aralık aylarında (Antarktika yaz aylarında) üreme alanlarına geri dönerler. Yumuşak ayakları, karada yürümek için iyi evrimleşmiştir. Dişiler, kayalardan yapılmış bir yuvaya birkaç gün arayla iki yumurta bırakırlar. Hem erkek hem de dişi, yumurtalarını kuluçkaya yatırmak için sırayla görev alır, biri kuluçkadayken diğeri ise beslenmeye gider. Adelie Pengueni yavrularının gagalarının üstünde, yumurtadan çıkmalarına yardımcı olan bir yumru vardır. Yumurtadan çıktıktan sonra, ebeveynler yavrularına bakmak için yine sırayla görev alırlar, diğeri ise yiyecek toplamaya gider. Yaklaşık bir ay sonra yavrular gruplar halinde toplanır ve 2 ila 3 aylık olduklarında denizde kendi başlarının çaresine bakabilirler.

Adelie Pengueni Ne Yer?

Adelie Penguenleri, tüm yiyeceklerini denizden sağlayan güçlü ve yetenekli yüzücülerdir. Bu Penguenler öncelikle Antarktika okyanusunda bulunan krillerin yanı sıra Yumuşakçalar, Kalamar ve küçük Balıklarla beslenir.

Avcıları ve Tehlikeleri

Yetişkin Adelie Penguenlerinin, yaşadıkları zorlu koşullar nedeniyle karada yaşayan yırtıcıları yoktur. Ancak suda, Adelie Pengueni için en büyük tehdit, Fok’un en güneydeki türlerinden biri olan ve Güney Okyanusu’nda baskın bir yırtıcı olan Leopar Fokudur. Bu Penguenler, büyük gruplar halinde yüzerek ve ince buz üzerinde yürümeyerek bu yırtıcılardan kaçınmayı öğrenmişlerdir. Katil Balinalar, normalde daha kuzeyde daha büyük Penguen türlerini avlasalar da, Adelie Penguen’in de diğer ana avcısıdır.

İnsanlarla İlişkisi ve Popülasyonu

Adelie Pengueni kolonilerini ziyaret etmek, sahillerde yuva yapan ve çevredeki sularda avlanan çok sayıdaki koloniyi izlemek Antarktika’ya gelen turistler için uzun zamandır programlarında yer almaktadır. Bu, Adelie Penguenlerinin bugün tüm Penguen türlerini arasında tanınmışlarından biri olduğu anlamına da geliyor. Ancak ilk kaşifler, bu tür tavizsiz koşullarda hayatta kalabilmek için hem etleri hem de yumurtaları için Penguenleri avlamışlardır.
Antarktika kıyılarında yaşamakla sınırlı olmalarına rağmen, Adelie Penguenleri güney yarım küredeki en yaygın Penguenlerden biridir. Güney Antarktika’da bulunan 2,5 milyondan fazla çift ile kutup habitatına iyi uyum sağlamıştır. Adelie Pengueni, nesli tükenme tehlikesi bakımından en az endişe verici olarak listelenmiştir.

adelie

Adelie Pengueni Hakkında Yorumlar;

  1. Çok sevimli ve harika yüzücüler gerçekten. Değerli yazınız için teşekkür ederiz 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir