Zebra

ZEBRA

Zebranın Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Kordalılar
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Tek toynaklılar
Familya (Family): Atgiller
Cins (Genus): Equus
Bilimsel Adı: Equus zebra, Equus quagga, Equus grevyi

Zebra Hakkında Bilgiler

Av: Otlar, Yapraklar, Tomurcuklar
Avcı: Aslanlar, Leoparlar, Sırtlanlar
Yaşam Alanı: Açık otlak ve ovalar
Beslenme Şekli: Otobur

Zebranın Fiziksel Özellikleri

Ortalama Yaşam Süresi:  20 – 30 yıl
Renk: Beyaz, Kahverengi, Siyah
Boy: 2,0 – 2,75 m
Ağırlık: 220 – 410 kg

 

Zebra, Sahra altı Afrika’nın ovalarında yaşayan büyük bir at türüdür. Her birinin farklı olan beyaz ve siyah çizgili desenli gövdelere sahip en büyük ve en ayırt edici atlardır. Afrika’da bulunan üç farklı Zebra türü vardır; bunlar Ova Zebraları, Grevy Zebra (İmparatorluk Zebrası olarak da bilinir) ve Dağ Zebralarıdır. Taze ot ve su bulmak için çok uzak mesafelere gidebilen inanılmaz derecede sosyal hayvanlardır, ancak artan insan aktivitesi nedeniyle doğal alanlarının çoğunda ciddi şekilde tehdit altındadırlar. Bugün, hem Grevy Zebra hem de Dağ Zebrası nesli tükenmekte olan türler olarak kabul ediliyor ve Ova Zebraları daha yaygın ve çok sayıda olmasına rağmen, belirli bölgelerde keskin nüfus düşüşleri yaşamaktadır.

Zebranın Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Zebralar, koşarken 40 km / s hıza ulaşmalarına yardımcı olan uzun ve ince bacakları ve dar toynaklarıyla hız için mükemmel bir şekilde tasarlanmış hayvanlardır.  Atlarda olduğu gibi, her ayağında sadece ucunda yürüdükleri ve sert toynaklarıyla korunan tek bir parmakları vardır. Siyah ve beyaz desenleri her bireye özgüdür ve sürü içindeyken birbirlerini tanımalarına yardımcı olur. Zebraların uzun boyunları ve kafaları, zemindeki çimenlere kolayca ulaşabilecekleri anlamına gelir ve alnından  kuyruğa kadar uzanan bir yeleye sahiptir. Şeritlerinin deseni türlere göre de farklılık göstermektedir. Grevy ve Dağ Zebraları daha dar şeritlere sahipten, Ova Zebraları tüm vücudunu kaplayan geniş şeritlere sahiptir.

 

Zebranın Yaşam Alanı

Zebralar, Doğu ve Güney Afrika’nın açık otlaklarında ve ovalarında yaşarken, neredeyse zamanlarının çoğunu çimenlerde otlayarak geçirirler. Ova Zebraları, Doğu Afrika’da çok sayıdadır ve geniş yaşam alanına sahiptir. Dağ Zebraları ise , Güneybatı Afrika’nın dağlık çayırlarında bulunurlar. Grevy Zebraları Etiyopya, Somali ve kuzey Kenya’da kurak otlaklar ve çöl altı bozkırlarında yaşarlar. Zebralar inanılmaz derecede hızlı koşmak için evrimleştiler. Bu yüzden tehlikeli avcılardan kaçabilmek için açık ovalar onlar için güven vericidir.

 

Zebranın Beslenmesi

Zebra otçul bir hayvandır, yani hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu besini elde etmek için sadece bitki maddesini yediği anlamına gelir. Keskin ön dişlerini, yanakları boyunca yassı azı dişlerini kullanarak öğütmeden önce çimlerin sert uçlarını kemirmek için kullanırlar.  Ova Zebraları genellikle her gün sulak alanlarda su içerken görülürler, ancak Grevy Zebraları ve Dağ Zebralarının daha kuru, daha kurak bölgelerde yaşadıkları için, genellikle birkaç gün içmedikleri gözlemlenmiştir. Kurak mevsimlerde, henüz kurumamış taze otları ve sulak alanları aramak için çok uzun mesafeler kat edebilirler. Zebraların, yeraltındaki suya erişmek için kurumuş nehir yataklarının zeminini kazdığı da bilinmektedir.

 

Zebranın Avcıları Ve Tehditleri

Zebra, otçul olmasına rağmen, avcılarının çoğunu kolayca geride bırakabilen hızlı, büyük ve güçlü bir hayvandır. Zebralar Aslanlar, Leoparlar, Sırtlanlar ve Afrika Vahşi Köpekleri tarafından avlanabilirken aynı zamanda nehirleri geçerken veya su içerken Timsahlar  tarafından da avlanır. İlk içgüdüleri kaçmak olsa da, Zebraların bazen kendisini tehdit eden hayvana tekme ve ısırma yoluyla saldırdığı bilinmektedir. Bununla birlikte, tehlike tespit edildiğinde, Zebralar tehdit konusunda birbirlerini uyarır ve yırtıcılarından sıkı bir sürü olarak kaçarak, genellikle ya kafasını karıştırır ya da saldırganın gözünü korkutur. Afrika’nın geri kalan Zebra nüfusu için en büyük tehdit, doğal yaşam alanlarına insanların müdahalesidir.

İlginç Bilgiler

Zebra’nın çizgileri, sürü gibi koşarlarken avcıların onlara odaklanmasını zorlaştırıp kafa karışıklığına neden olmaktadır.

Aynı sürünün üyeleri birbirlerini desenlerinden tanıyabilirler.

Diğer erkek atlarda olduğu gibi, Zebraların da koku alma duyularını artırdığı düşünülen hareketi olarak üst dudaklarını kıvırdıkları bilinmektedir.

Zebranın İnsanlarla İlişkisi

Zebraların geniş yaşam alanları ve dünya genelinde artan insan etkisi düşünüldüğünde, Zebraların habitat kaybından etkilendiği anlamına geliyor. Bununla birlikte, insanlar Zebraları, yakın akrabaları olan At ve Eşekler ile çiftleştirerek Zonkey (Zebralar ve Eşekler) veya Zorse (Zebralar ve Atlar) melezleri oluşturmuşlardır. Coğrafi farklılıklar nedeniyle iki türün doğal olarak vahşi doğada çiftleşebileceği düşünülmese de, artık dünya çapında hem Zonkey hem de Zorse bireyleri var. Zebraların, bazı parazitlere karşı doğal bir korumaya sahip oldukları düşünülür, bu da insanları, bir At veya Eşek karakterine ve boyutuna sahip, ancak bir Zebra’nın gücüne ve direncine sahip bir hayvan üretmek için Zebralarla At ve Eşek çiftleştirmeye yöneltmiştir. Diğer melez yavrularda olduğu gibi, Zonkeys ve Zorses da kısırdır ve bu nedenle üreyemezler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir