Kutup Tavşanı

KUTUP TAVŞANI

Kutup Tavşanının Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Kordalılar
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Tavşanımsılar
Familya (Family): Tavşangiller
Cins (Genus): Lepus
Bilimsel Adı: Lepus Arcticus

Kutup Tavşanı Hakkında Bilgiler

Av: Çim, Çiçek
Yaşam Alanı: Tundra ve kayalık alanlar
Beslenme Şekli: Otobur

Kutup Tavşanının Fiziksel Özellikleri

Ortalama Yaşam Süresi:  3 – 8 yıl
Renk: Gri, Beyaz
Hız: 65 km /s
Boy: 48 – 68 cm
Ağırlık: 4 – 5 kg

Kutup tavşanı, Kuzey Amerika’da yaşayan tavşanlarının en büyüğüdür. Dört ayağının hepsinde uzun pençeleri vardır. Arka ayakları ise ön ayaklarına göre daha uzundur. Arka ayaklarıyla karı veya buzu kazarak kendisine delik açarlar. Aynı zamanda bir kangurunun yaptığı gibi arka ayakları üzerinde zıplayabilir ve zıplarken saatte 48,3 km hıza varan hızlarda hareket edebilirler. Dört ayağının tamamı yerde koşarken 64,4 km / s hıza ulaşabilirler. Yazın kahverengi veya mavi-gri olan kutup tavşanları, karda kamufle edilmelerine yardımcı olmak için kışın beyaz renk olurlar. En kuzey kısımlarda ise tüm yıl beyazdırlar.

Kutup Tavşanının Görünümü ve Davranışı

Kutup tavşanı, genellikle diğer tavşanlarla karıştırılır, ancak iki tür birbiriyle ilişkili olsa da farklı hayvanlardır. Tavşanlar genel olarak daha uzun kulaklara sahiptir. Bir tavşanın kuyruğu da daha uzundur. Kutup tavşanının ise kulakları diğer tavşan türlerinden daha kısadır ve bu da yaşadığı soğuk iklimde ısıyı korumasına yardımcı olur.

Yılın çoğu zamanında kutup tavşanı kahverengimsi-gri veya mavimsi renktedir, ancak kış yaklaştıkça üst tüyü beyaza döner, ancak karnındaki kürk biraz daha koyu kalır. Bu özellikleri farklı mevsimlerde onu avcılardan gizlemeye yardımcı olur. En kuzeyde yaşayan kutup tavşanları, çevreleri çoğunlukla karlı olduğu için genellikle tüm yıl boyunca beyazdır. Kulaklarının uçları ise daima siyahtır.

Bir kutup tavşanı yaklaşık 43 ila 70 cm uzunluğundadır ve 3 ila 5 kg ağırlığındadır. Bu boyutlar, bir kedi ile yaklaşık aynı sayılabilir. Bununla birlikte, erkek kutup tavşanları, biraz daha büyüyebilir ve küçük bir köpekle yaklaşık aynı büyüklükte, 7 kg ağırlığında olabilir. Ortalama bir kutup tavşanı yetişkin bir insanın dizleri kadar yüksekte durur, ancak kulakları genellikle bundan biraz daha yükseğe uzanır.

Kutup tavşanları genellikle yalnız yaşıyor olsalar da, bazen altı ila birkaç yüz hayvandan oluşan gruplar halinde,  kışın sert soğuğunda ısınmak için bir araya toplanırlar.

Kutup tavşanları genellikle çok utangaçtır, birçok farklı avcı tarafından avlandıkları için gerekli bir hayatta kalma tekniğidir. Gerekirse bir yırtıcı hayvandan kaçmaya çalışsalar da, yırtıcıların onları fark etmemesi için hareketsiz oturmayı seçebilirler. Kutup tavşanları arka ayakları üzerinde uzun süre oturabilir, yırtıcılar için çevrelerini 360 derece tarayabilir ve birini görürlerse saklanabilirler.

Kutup Tavşanının Yaşam Alanı

Kutup tavşanları, Kuzey Amerika kıtasının kuzey kesimlerinde yaşar. Kuzey Kanada, Kuzey Grönland, Kanada Arktik Adaları, Newfoundland ve Labrador’un çoğuna yayılırlar. Bu bölgelerde bulunan tundralarda yaşarlar. Vücutları, kutup bölgesinin düşük sıcaklıklarına dayanacak şekilde evrimleşmiştir. Bu tavşanların ısıyı korumalarına yardımcı olacak kısa kulakları vardır. Ayrıca kalın kürkleri, küçük burunları ve çok düşük sıcaklıklarda hayatta kalmalarına yardımcı olan yüksek vücut yağ yüzdesine sahiptirler.

Kutup Tavşanının Beslenmesi

Kutup tavşanları otobur olarak kabul edilir, çünkü diyetleri normalde yalnızca bitkilerden oluşur, ancak zaman zaman diğer gıda kaynakları ile de beslenebilirler. Normal yiyecekleri arasında yosun, liken ve her çeşit odunsu bitkiler bulunur. Mevsime bağlı olarak çilek, tomurcuk, kök, yaprak ve ağaç kabuğu da tüketirler.

Bitkilere ek olarak, kutup tavşanlarının balık yediği ve ren geyiği gibi ölü hayvanların mide içeriğini de ilgi duydukları görülmüştür. Kutup tundrası son derece sert bir ortam olabileceğinden, bu beslenme çeşidi hayatta kalabilmeleri için tavşana fayda sağlar.

Tavşan ailesindeki en uzun ve en düz kesici dişlere sahip olan tür olan kutup tavşanları, kayaların arası gibi garip yerlerde büyüyen bitkileri de tüketebilirler. Kışın da yiyecek bulmak için karları kazarlar.

Kutup Tavşanı Hakkında İlginç Bilgiler

• Kutup tavşanı, kanguru gibi zıplayabilir, sadece arka ayaklarını kullanarak kendisini itebilir.

• Kutup tavşanları sadece bitki yemiyorlar, aynı zamanda balık ve et yerken de görülmüşlerdir.

• Kutup tavşanları genellikle yalnız yaşarlar, ancak bazen birkaç yüz hayvandan oluşan büyük gruplar halinde toplanırlar.

Kutup Tavşanının Avcıları ve Tehlikeleri

Kutup tavşanı, Kuzey Amerika kıtasının kuzey kesiminde bulunan hemen hemen her avcı için önemli bir besin maddesidir. Onlar olmadan birçok et yiyen hayvan hayatta kalamaz. Kutup tavşanı yırtıcılarından bazıları arasında tilkiler, gri kurt, kar baykuşları ve Kanada vaşağı bulunur.

İnsanlar da bu hayvanın geleneksel bir avcısıdır. Kutup tavşanının bulunduğu topraklarda yaşayan pek çok insan, onları yiyecek ve çeşitli türden giysilere dönüştürdükleri kürkleri için avlarlar. Bu tavşanlar bazen en kuzeyde yaşayan Yerli Amerikalılar için mevcut olan tek yiyecektir.

Sert soğuk kış havalarında hayatta kalmak zor olabileceğinden, sert hava kutup tavşanı için de tehdit oluşturabilir. Bu, özellikle tavşanın besin kaynakları derin kar altında gömülü ise geçerlidir. Kutup tavşanları ısınmak için bir araya toplanabilirler, ancak yiyecek bulamazlarsa açlıktan ölürler.

Kutup Tavşanının Popülasyonu

Kutup tavşanlarının nesli tükenmekte olduğu düşünülmemektedir ve tüm hayvanların popülasyon durumunu izleyen bir kuruluş olan Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından “Asgari Endişe” (LC) olarak listelenmiştir. Vahşi doğada yaşayan kutup tavşanların sayısı konusunda kesin bir sayı bulunmamakla birlikte, popülasyonları Kuzey Amerika kutup bölgesinde çok sayıda bulunmaktadır ve istikrarlı görünmektedir. Öngörülebilir gelecekte bu hayvanların neslinin tükenme tehlikesi altında olduğunu düşünmek için şuanda hiçbir neden yoktur.

Kutup tavşanı ne yer?

Kutup tavşanları çoğunlukla yerdeki bitki ve ağaç kabuklarını yerler. Ayrıca bulabildiklerinde yosun, saz otları, yapraklar, tomurcuklar ve meyveler yerler. Balık ve diğer hayvansal proteinleri de nadiren tüketirler.

Kutup tavşanı ne içer?

Kutup tavşanı ihtiyacı olduğu suyu almak için genellikle kar yer veya buzu çiğner. Tüm hayvanlar vücut sıcaklıklarını hayatta kalamayacak kadar düşürmeden bunu yapamazken, bu tavşan tüm suyun donmuş olduğu bu bölgelerde yaşamaya adapte olmuştur.

Kutup tavşanı nerede bulunur?

Kutup tavşanları, Kuzey Kanada, Kuzey Grönland, Kanada Arktik Adaları, Newfoundland ve Labrador dahil olmak üzere Kuzey Amerika kıtasının uzak kuzey bölgelerinde yaşarlar. Bu bölgelerde tundrada bulunurlar, burada açık alanlarda dolaşabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir