Kutup Ayısı

 

KUTUP AYISI

Kutup Ayısının Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Kordalılar (Chordata)
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Etoburlar
Familya (Family) : Ursidae
Cins (Genus): Ursus
Bilimsel Adı: Ursus maritimus

Kutup Ayısı Hakkında İlginç Bilgi

Önümüzdeki 30 yıl içinde nesli tükenebilir!

Kutup Ayısı Hakkında Bilgiler

Av: Deniz aygırı, deniz kuşları, foklar
Davranışı: Yalnız 
Tahmini Yaşayan Sayısı: 20.000 – 25.000
Yetişme Ortamı: Buzullar
Tehdit: Küresel Isınma
Beslenme Şekli: Etçil
En Ayırt Edici Özellik: Siyah ten üzerinde beyaz kürk.
Konum: Arktik Okyanusu

Kutup Ayısının Fiziksel Özellikleri

Vücut Tipi: Kürklü ve iri
Ortalama Yaşam Süresi: 20 – 30 yıl 
Ortalama Ağırlık: 150 – 600 kg
Ortalama Boy: 2.0 – 2.5 m

 

Kutup Ayısının Evrimi

Kutup Ayısı, Arktik Okyanusu’ndaki buz alanlarında yaşayan büyük bir ayı türüdür. Genellikle 600 kg ağırlığa ulaşabilen erkekleri ile Dünyadaki en büyük ayı türüdür. (Alaska’da bulunan ve benzer boyutlara ulaşabilen Kodiak Kahverengi Ayılar hariç) Boz Ayı ile yakından ilişkili olduğu düşünülen Kutup Ayılarının adı aslında “Deniz Ayısı” anlamına gelir çünkü sadece kıyıya yakın bir yerde çok fazla zaman geçirmekle kalmayıp, aynı zamanda uzun mesafeler yüzebilen tespit edilmiş güçlü ve yetenekli yüzücülerdir. Bununla birlikte, yoğun bir şekilde yaşam alanlarını oluşturan buzulların hızla yok olması nedeniyle küresel ısınmadan yıkıcı bir şekilde etkileniyorlar. Kutup Ayısı popülasyonları, petrol ve gaz için sondaj ve dolayısıyla kirlilik nedeniyle Arktik Okyanusu’na da düşmüş ve bu da onların tehdit altındaki türler olarak listelenmesine neden olmuştur.

Kutup Ayısının Görünümü ve Anatomisi

Yetişkin Kutup Ayıları genel olarak iki metreden daha uzun boyludur ve yaklaşık yarım ton ağırlığındadır. Dişiler, ağırlıklarının neredeyse iki katı olan erkek hemcinslerinden çok daha hafiftir. Kutup Ayıları, zor doğal şartlarda bulunan birkaç büyük memeliden biridir ve buzdaki yaşamlarına iyi adapte olmuşlardır. Kürkleri kalın ve yoğundur ve üstte daha uzun koruyucu tüyleri olan, güneşten gelen sıcaklığı hapseden ve doğrudan siyah tenlerine ileten bir astardan oluşur. Kutup Ayısı, suda kürek çekerken yardımcı olan geniş ön pençelere sahip güçlü ve kaslı bir gövdeye sahiptir. Ayaklarının altındaki kürkü sadece onları sıcak tutmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kutup ayısına buz üzerinde hareket ederken ekstra tutuş sağlar. Diğer ayı türlerine göre boyunları çok uzundur ve yüzerken başlarının su üzerinde kalmasını sağlar. Ayrıca akrabalarından daha uzun ağıza ve daha küçük kulaklara sahiptirler.

Kutup Ayısının Yaşam Alanı

Kutup Ayıları, Kuzey Kutbu’nu çevreleyen buzlu kıyılarda ve Hudson Körfezi kadar güneyinde bulunur. Kutup Ayılarının yaklaşık% 60’ı Kuzey Kanada’da bulunabilir ve geri kalan bireyler, buzullar çevresinde çok büyük mesafeler dolaşırken, okyanusa nispeten yakın bir yerde bulunma eğiliminde oldukları Grönland, Alaska, Svalbard ve Rusya’ya dağılmış halde bulunur. Kutup Ayısı popülasyonları, bu muazzam etobur için en büyük tehdit olan küresel ısınma yüzünden büyük ölçüde azaldı. Kutup Ayıları, Kuzey Kutup Dairesi’ndeki mevsimsel değişikliklere alışkın olsalar da, yaz buzunun erimesi yıldan yıla daha erken ve şiddetli bir şekilde gerçekleşiyor, bu da Kutup Ayılarının buzda avlanmak için daha az zamanı olduğu anlamına geliyor. Güvencesiz habitatları, aynı zamanda avlanma, büyüyen yerleşim yerleri ve kimyasal kirletici maddelerin suya salınması şeklindeki insan etkisinden de ciddi şekilde etkilenmektedir.

Kutup Ayısının Davranışı ve Yaşam Tarzı

Kutup Ayısı, 40 km / saate kadar hızda koşabilir aynı zamanda 9 km / saat hızla yüzebilme yeteneği, onu çevresi içinde gerçek bir avcı yapar. Bu yarı suda yaşayan memeliler hem buzda hem de suda avlanabilir ve yiyecek bulmak için açık okyanusta çok uzak mesafeler yüzdükleri bilinmektedir. Kutup Ayıları, gözlerini açık tutarak ve nefeslerini iki dakikaya kadar tutarak avlarını yakalamak için suya dalarlar. Karada ise iki ana teknik kullanarak avlanma eğilimindedirler: ya takip edip avlarını kovalarlar ya da pusu kurarlar. Fokları yemek, ona yüksek enerjili bir yemek sağlayabildikleri için Kutup Ayısının hayatta kalması için hayati önem taşır.

Kutup Ayısının Tehlikeleri

Kutup Ayısı’nın muazzam bir yırtıcı olması nedeniyle, çevrelerinde onları avlayan hiçbir hayvan yoktur. Daha çok diğer kutup ayıları ile sorun yaşıyorlar ve dişiler yavrularını onlara zarar vermeye çalışan erkeklerden korumaya çalışırlar. Bununla birlikte, uluslararası av yasaklarının yürürlüğe girdiği 1970’lerin ortalarına kadar insanlar onları avladıkları için, nüfusları hızlı bir şekilde azalmıştır. Küresel ısınma nedeniyle buzulların erimesi, petrol ve gaz için sondajlarının sebep olduğu suyu kirleten endüstriyel kimyasallardan da büyük ölçüde etkileniyorlar. Kutup Ayısı nispeten düşük bir üreme hızına sahiptir, bu da popülasyonların sadece hızlı bir şekilde küçülmediği, aynı zamanda kendilerini sürdürecek kadar hızlı büyümedikleri anlamına gelir. Bazı uzmanlar, Kutup Ayısının önümüzdeki 30 yıl içinde vahşi doğadan neslinin tükenebileceğini iddia ediyor.

Kutup Ayısı Hakkında İlginç Bilgiler

Sert kış koşulları tam olarak gelmeden önce, dişi Kutup Ayıları, bu zor aylarda kış uykusuna yattıkları (ve yavrularını doğurdukları) bir sığınak kazarlar. Bu yuvaların dışarıdan kırk dereceye kadar daha sıcak olduğu biliniyor, ancak erkekler tüm yıl boyunca aktif olmayı tercih ediyor gibi görünüyor. Kutup Ayılarının derilerinin altında 10 cm kalınlığa kadar olabilen ve onları sıcak tutmaya yardımcı olan bir yağ tabakası vardır. Aslında o kadar iyi yalıtılmışlardır ki, Kutup Ayılarının aşırı ısınmaması için çoğu zaman yavaş hareket etmesi gerekir. Kutup Ayıları yaz aylarında kürklerini dökerler. Bununla birlikte, ilkbaharda, kürkleri daha sarı renkte görünür, bu da kısmen derilerinde bulunan yağlardan kaynaklandığı düşünülen bir durumdur.

Kutup Ayısının Bugünkü Yaşam Durumu

Kutup Ayısı, doğal ortamında korunması gereken bir tür olarak IUCN Kırmızı Listesi’nde listelenmiştir. Uluslararası avlanma yasakları bu kadar yüksek seviyede avlanmayı engellemiş olsa da, Kuzey Kutup Dairesi içindeki koruma çabaları, Kutup Ayısının hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu yaşam alanının her yıl daha fazla yok olması nedeniyle yetersiz kalmaktadır. Doğal ortamlarında artan endüstriyel faaliyetler, kalan yaşam alanlarının kalitesinde de düşüşlere neden olmuştur. Kuzey Kutbu yakınlarında dolaşan 20.000 – 25.000 Kutup Ayısı olduğu tahmin ediliyor ve bunların çoğu Kuzey Kanada’da bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir