Kısakuyruklu Kanguru

KISA KUYRUKLU KANGURU

Kısa Kuyruklu Kangurunun Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Kordalılar (Chordata)
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Diprotodontia
Familya (Family): Macropodidae
Cins (Genus): Setonix
Bilimsel Adı: Setonix brachyurus

Kısa Kuyruklu Kanguru Hakkında Bilgiler

Av: Otlar, Yapraklar, Meyveler
Avcı: Tilkiler, Kediler, Köpekler
Yaşam Alanı: Suya yakın yoğun bitki örtüsü
Beslenme Şekli: Otçul

Kısa Kuyruklu Kangurunun Fiziksel Özellikleri

Ortalama Yaşam Süresi:  5 – 10 yıl
Renk: Kahverengi, gri, kırmızı
Ağırlık: 1,5 – 4,5 kg
Boy: 40 – 54 cm

Kısa Kuyruklu Kanguru, Avustralya’nın güneybatı kesimlerinde ve güneybatı kıyısındaki sadece iki adada doğal olarak bulunan küçük bir keselidir. Dünyadaki en küçük valabi türlerinden biridir ve fiziksel olarak diğer valabilerden belirgin şekilde farklıdır. Kıtadaki yaklaşık 50 bilinen Kanguru ve valabi türler arasında, ataları hala oldukça belirsiz olan üç türden biridir. Kısa Kuyruklu Kangurunun basitçe otlamaktan ziyade yiyecek araması, onu diğer türlerden oldukça farklı kılmaktadır.

kısa kuyruklu kanguru

 

İlginç Bilgiler

Kısa Kuyruklu Kanguru ailesi üyeleri iyi bir tatlı su kaynağının bulunduğu bölgede birbirlerine yakın yaşarlar. Ancak bu nemli ortamları tercih etseler de, Kısa Kuyruklu Kangurunun su ihtiyacının çoğunu yedikleri bitki örtüsünden topladıkları bilinmektedir, bu da aslında en yakın nehir veya dereden oldukça uzak bölgelerde de yaşayabilecekleri anlamına gelir. Küçük boyutları onların çalılıkların efendisi olmalarını sağlamıştır. Yoğun bitki örtüsü boyunca, bir yırtıcı tarafından tehdit edildiğinde son derece hızlı saklanabilecekleri tüneller oluştururlar.

Kısa Kuyruklu Kangurunun Fiziksel Özellikleri

Kısa Kuyruklu Kanguru, yuvarlak ve kompakt bir gövdeye sahip küçük bir valabi türüdür. Arka bacakları ve kuyrukları, birçok vaşabi türüne kıyasla çok daha kısadır. Kürkü oldukça kalındır ve genellikle kahverengi veya gri renklidir, yüz ve boyun çevresinde kırmızımsı renk tonları vardır ve alt kısımları genellikle daha açık renktedir. Kısa Kuyruklu Kangurunun yuvarlak gövdesinin yanı sıra küçük ve yuvarlak kulakları ve siyah yuvarlak bir burnu vardır. Diğer valabi türlerinden farklı olarak, kuyruğunda neredeyse hiç kürk yoktur ve aynı zamanda zıplarken dengede durmaları için kuyruğa ihtiyaçları yoktur.

Kısa Kuyruklu Kangurunun Davranışı

Kısa Kuyruklu Kanguru, erkeklerin egemen olduğu küçük gruplar halinde güneybatı Avustralya’da yaşayan çok sosyal ve arkadaş canlısı bir hayvandır.Yaşam alanlarını diğer gruplar ile barış içinde paylaştıkları bilinmesine rağmen, sıcak zamanlarda korunaklı serin yerler için erkekler arasındaki kavgalar da yaşanabilmektedir.  Kısa Kuyruklu Kanguru, sıcak günün çoğunu ağaçların gölgesinde dinlenerek geçiren ve genellikle her gün aynı noktaya geri dönen bir gece hayvanıdır. Geceleri görünmeden dolaşmak için uzun çimenlerin arasından tünelleri kullanarak yiyecek aramaya başlar.

kısa kuyruklu kanguru

 

Kısa Kuyruklu Kangurunun Yaşam Alanı

Tarihsel olarak, Kısa Kuyruklu Kanguru oldukça geniş bir dağılıma sahipti ve bir zamanlar güneybatı Avustralya’nın kıyı bölgelerinde de bulunurdu. Ancak bugün yalnızca biri Avustralya anakarasında bulunan üç uzak bölgeyle sınırlı alanda yaşamaktadırlar. En çok sayıda popülasyonu, Rottnest Adası’nda ve komşu Bald Adası’nda bulunur. Bu ada ortamlarında, sık ormanlarda, açık ormanlık alanlarda ve tatlı suya yakın çalılık alanlarda bulunur. Tercih ettikleri habitatlar her zaman suya yakındır.

Kısa Kuyruklu Kangurunun Beslenmesi

Diğer valabi türleri gibi, Kısa Kuyruklu Kanguru da bir vejeteryandır, yani beslenmesinin yalnızca çevredeki bitkilerden oluştuğu anlamına gelir. Kısa Kuyruklu Kanguru en yaygın olarak, yoğun bitki örtüsünden geçtikleri tünellerin çevresindeki farklı otlarla beslenir. Ayrıca mümkün olduğunda yaprak, meyve ve çilek yedikleri bilinmektedir. Çok miktarda su içmeye ihtiyaçları yoktur ve aylarca hiç su içmeden yaşayabilirler.

Kısa Kuyruklu Kangurunun Avcıları ve Tehlikeleri

Avrupalı ​​sömürgeciler Avustralya’nın güneybatı kıyı bölgelerine ulaşmadan önce, Kısa Kuyruklu Kanguru popülasyonları gelişiyordu ve bölge genelinde yaygındı. Bununla birlikte, insanlarla birlikte Kediler, Tilkiler ve Köpekler gibi evcilleştirilmiş yırtıcılar geldi ve yerleşim yerleri ayrıca vahşi hayvanları da çekti. Bu yırtıcı hayvanların Kısa Kuyruklu Kangurunun yaşam alanlarına girmesinden bu yana, nüfus sayıları önemli ölçüde azalmıştır.

Kısa Kuyruklu Kangurunun Yaşam Döngüsü

Kısa Kuyruklu Kanguru için üreme mevsimi, sadece bir aylık bir gebelik döneminden sonra tek bir yavrunun doğduğu Ocak ve Mart arasındaki dönemdir. Diğer tüm keseli bebekler gibi, bu yavru da  tamamen kendi başına annesinin kesesine girmeyi başarır ve daha sonra kendisini dişinin memelerinden birine bağlar. Kısa Kuyruklu Kanguru yavruları, gelişmeye devam ederken yaklaşık 6 ay boyunca kese içinde annelerinden emzirilir. Daha sonra, yavru çevresini keşfetmeye başlar, ancak dişiye yakın kalır ve en az birkaç ay daha sütünü emmeye devam eder.

kısa kuyruklu kanguru

Kısa Kuyruklu Kangurunun İnsanlarla İlişkisi

1930’lardan beri, Kısa Kuyruklu Kanguru popülasyonları, yabancı avcıların ortaya çıkması nedeniyle kalan üç alanda (ikisi adalarda) izole edildi. Ancak şimdi, özellikle Rottnest Adası’ndaki Kısa Kuyruklu Kanguru nüfusu, her yıl çok sayıda turisti çekiyor ve Kısa Kuyruklu Kangurular bu insanlara karşı çok arkadaş canlısıdırlar.

Bugün Kısa Kuyruklu Kanguru, IUCN tarafından nesli tükenmekte (hassas) olarak listelenmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir