Kakım

KAKIM (ERMİN)

Kakımın Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Kordalılar
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Etçiller
Familya (Family): Sansargiller
Cins (Genus): Mustela
Bilimsel Adı: Mustela erminea

Kakım Hakkında Bilgiler

Av: Kemirgenler, fareler, tavşanlar, kurbağalar, böcekler, kuşlar
Yaşam Alanı: Ormanlık alanlar
Beslenme Şekli: Etobur

Kakımın Fiziksel Özellikleri

Ortalama Yaşam Süresi:  10 yıl
Renk: Beyaz, Kahverengi, Siyah
Boy: 23 – 31 cm
Ağırlık: 100 gr

 

Küçük boyutuna rağmen, kakım kendisinden daha büyük hayvanları avlayabilen vahşi bir etobur canlıdır.

Kakım, Avrasya ve Kuzey Amerika’nın ılıman ve arktik bölgelerinde yaşayan ince gövdeli bir gelincik türüdür. Yaygın olarak ermin veya kısa kuyruklu sansar olarak da bilinen bu tür, ekosistemde hem avcı hem de av hayvanı olarak önemli bir rol oynar.

Kakımın Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Daha önce kendi gözünüzle ya da bir fotoğrafta bir kakım gördüyseniz, bunun bir gelincik gibi göründüğünü bilirsiniz. Uzun bir gövdesi ve boynu, kısa bacakları, siyah gözleri, yuvarlak kulakları ve ince bıyıkların çıktığı kemirgen benzeri bir kafası vardır. Mevsimlerin değişmesiyle kürkü önemli bir dönüşüme uğrar. Yazın kahverengi ve sarımsı beyazdan kışın neredeyse saf beyaza dönüşür. Kuyruğun ucu da siyahtır. Toplam ağırlığı 300 gr’dan daha az olan kakım oldukça küçük bir türdür. Erkek kakım dişilerden daha iridir.

Küçük boyutuna rağmen kakımın keskin dişleri ve pençeleri vardır. Çok daha büyük yırtıcılar bile bir kakıma saldırmak konusunda temkinli olmalıdır. Erkekler kadınlardan daha baskın ve saldırgan olma eğilimindedir.

Kakım, tüm gün boyunca uyku ve uyanıklık arasında gidip gelir, ancak en aktif olarak gece boyunca avlanır. İnce ve kıvrak gövdesiyle, sıçrama başına yaklaşık 50 cm yüksekliğe sıçrayarak alışılmadık bir zikzak deseninde hareket eder. Kakım’ın kışın uzun karda sıçrayıp, ara sıra başını dışarı çıkarması oldukça komik olabilir. Çoğunlukla kara kökenli olsa da, aynı zamanda çok yetenekli bir yüzücü ve tırmanıcıdır.

Kakım neredeyse tüm av ve yiyecek aramalarını tek başına yapar. Sadece üreme mevsimi için türlerin diğer üyeleriyle bir araya gelir. Kakım, birbirleriyle iletişim kurmak için çok sınırlı bir seslendirmeye sahiptir. Kakımın tıslama, çığlık ve homurdanmanın yanı sıra yüksek sesler çıkardığını nadiren duyarsınız. Bunun yerine, en yaygın iletişim şekli, bölgeyi işaretlemek ve cinsel uygunluklarını birbirlerine duyurmak için anal bezlerinden bir koku yaymaktır.

 

Kakımın Yaşam Alanı

Kakımlar, Avrasya ve Kuzey Amerika’yı çevreleyen kuzeydeki ılıman ve arktik bölgeyi içeren geniş bir alanda yaşarlar..Bu hayvan Kuzey Buz Denizi ve Grönland kadar kuzeyde veya Kaliforniya ve İspanya kadar güneyde bulunur. Ayrıca 19. yüzyılda yerel tavşan popülasyonunu kontrol altına almak amacıyla Yeni Zelanda’ya götürülmüşlerdir. Bu olayla birlikte kakım sadece tavşanları itlaf etmek yerine, birçok yerel kuş popülasyonunu da tüketerek nüfus sayılarını düşürmüştür. Bu nedenle, birçok Yeni Zelandalı onu istilacı bir tür olarak görmektedir.

Kakım’ın birincil yerleşim yeri ormanlık alanlar, bataklıklar ve bunlara doğrudan bitişik olan ovaları içerir. Doğal alanı neredeyse hiçbir zaman geniş açık alanlar değildir. Kakım, ağaç kökleri, yuvalar, taş duvarlar ve içi boş kütükler dahil olmak üzere karşılaştığı herhangi bir küçük kapalı alanı yuva olarak belirleyebilir. Kakım kendi yuvasını kazma yeteneğine sahip değildir. Bunun yerine, ya terk edilmiş yuvaları bulur ya da öldürdüğü hayvanın yerini alır.

Kakım Hakkında İlginç Bilgiler

Kakım, yüzyıllardır bazı toplumların üst sınıflarına hitap eden oldukça lüks bir kürke sahiptir. Kakımpostları, güç ve statü anlamına geldiği zaman, 15. yüzyıl Avrupa’sında popülerliklerinin zirvesine ulaşmıştır.

Kakım muhtemelen bir veya iki milyon yıl önce evrimleşmiştir. İlk olarak Avrupa ve Asya’da ortaya çıktı, Bering Boğazı’nı geçti ve Kuzey Amerika’yı doldurdu. Kakımın dirençli oluşu son buz çağında hayatta kalmasını sağlamıştır.

Kakımın Beslenmesi

Kakım genel olarak kemirgenler, fareler ve tavşanlar gibi küçük memelilerden oluşur. Ayrıca bunu kurbağalar, balıklar, böcekler, kuşlar, yumurtalar ve bulabildiği diğer etlerle karıştırır. Kakım, kendisi kadar büyük bir ava saldırmaktan korkmaz, ancak farklı bir av stratejisi uygular. Daha büyük av hayvanlarını öldürmek için boğazından yakalar ve ölene kadar kan kaybetmesini sağlar. Buna karşılık, daha küçük bir avı öldürmek için kakım dişlerini kafatasının tabanına batırır ve neredeyse anında öldürür. Bu tür insanlara hem rahatsızlık verebilir hem de yardımcı olabilir. Bir yandan, bazen tavuklara saldırarak çiftçileri misillemeye davet edebilir. Diğer yandan, kemirgenleri ve diğer zararlıları da avlama eğilimindedir.

Kakımın Avcıları Ve Tehditleri

Vahşi davranışlarına rağmen kakım, porsuklar, tilkiler, çakallar, kartallar, şahinler, baykuşlar ve hatta uzun kuyruklu sansar gibi daha büyük etoburlardan gelen birçok tehditle karşı karşıyadır.

Kakım, yüzyıllar boyunca , insanlar tarafından kürkünün kullanılması için tarihsel olarak avlanmıştır. Beyaz kış kürkleriı, Orta Çağ’da bazen Avrupa kraliyet ailesi tarafından kullanılırdı.

Kakım Popülasyonu

Kakım, Dünyadaki en kapsamlı koruma takipçisi olan IUCN Kırmızı Listesi’ne göre, nesli tükenme tehlikesine karşı az endişe duyulan türdür. Bu, nüfus sayılarının yeterince yüksek olduğu ve durumlarını iyileştirmek için özel koruma çabalarına gerek olmadığı anlamına gelir. Bununla birlikte, her bir farklı alt tür, popülasyon sayısına ve koruma durumuna göre değişebilir. Örneğin, Britanya Adaları’na yayılmış yaklaşık 500.000 kakım olduğu düşünülmektedir. Tüm dünyada kaç tane kakım yaşadığı ise tam olarak bilinmemektedir.

Kakım ne yer?

Kakım beslenmesi genel olarak kemirgenler ve tavşanlar gibi küçük memelilerden oluşur. Diğer potansiyel avlar arasında kurbağalar, balıklar, böcekler, kuşlar, yumurtalar bulunabilir.

Kakım nerede yaşar?

Kakım, Avrasya ve Amerika’nın Kuzey Yarımküre’de ormanlarda ve ormanlık alanlarda yaşar.

Kakım bir vizon mu?

Vizon, kakım ile aynı değildir. Kakım ile yakından akraba olan yarı suda yaşayan bir hayvandır. İki tür vizon vardır, Avrupa vizonu ve Amerikan vizonu. Aslında iki ayrı grubun parçasıdırlar. Avrupa vizonu Kakım ile birlikte Mustela cinsine aittir. Amerikan vizonu ise Neovison olarak bilinen ayrı bir cinse aittir. Bu cins içinde şu anda yaşayan tek türdür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir