Jaguar

JAGUAR

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Chordata
Sınıf (Class): Mammalia
Takım (Order): Carnivora
Familya (Family): Felidae
Cins (Genus):
Panthera
Bilimsel Adı: Panthera onca

Genel Bilgiler

Av: Geyik, Kapibara, Tapir
Yaşam Alanı: Yağmur ormanları, bataklık ve dere yatakları
Beslenme Şekli: Etobur
Ağırlık: 36 – 160 kg
Boy: 110 – 190 cm
Renk: Kahverengi, sarı, gri, siyah
Yaşam Süresi: 12 – 15 yıl

Jaguar, Amerika kıtasındaki en büyük kedidir ve dünyanın ‘en büyük’ ​​kedilerinden sadece biridir. Jaguarlar, leoparlarla yakından ilişkili ve kürklerindeki belirgin benekli desen de dahil olmak üzere bir dizi benzer özelliğe sahip hayvanlardır. Jaguar, Kaplan ve Aslan’dan sonra dünyanın en büyük üçüncü Kedisidir ve muazzam gücü ve çevikliği ile tanınır. Aslında Jaguar adının, “bir sıçrayışta öldüren” anlamına gelen Kızılderili kelimesi yaguar’dan geldiği söylenir. Ancak inanılmaz güçlerine rağmen, Jaguarlar çağlar boyunca güzel kürkleri için avlanmıştır. Jaguar kürkü avlamak artık yasaklanmış olsa da, Jaguarların birçok bölgeden tamamen kaybolmasıyla birlikte nüfus sayıları doğal yaşam alanlarında oldukça azalmıştır.

jaguar

Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Jaguar, Leopardan daha ağır ve daha sağlam bir vücuda sahip olan büyük ve kaslı bir hayvandır. Çeneleri o kadar güçlüdür ki, tüm Kediler arasında en güçlü ısırığa sahip oldukları söylenir. Jaguarlar, bir Leoparınkine benzer desenlere sahip sarı – siyah kürke sahiptir. Jaguar’ın kürkündeki desen, tıpkı insanlardaki parmak izlerinin kişiye özgü olması gibi her hayvana özgüdür ve ormanda mükemmel bir kamuflaj görevi görür. Bu kamuflaj, hayatta kalma şansları için o kadar hayati bir önem taşıyor ki, yağmur ormanlarında bulunan Jaguarların rengi daha koyu ve daha açık alanlarda bulunanlardan genellikle daha açık renklidir.

Leopar Nerede Yaşar?

Jaguar, çoğunlukla Orta ve Güney Amerika’nın tropikal yağmur ormanlarında yaşamaktadır. Jaguar’ın tarihi menzili tüm kıtaya ve hatta ABD’nin güney eyaletlerine kadar uzanmasına rağmen, bugün özellikle nemli Amazon Havzası’ndaki uzak yağmur ormanları cepleriyle sınırlıdır. Jaguarlar, başarılı bir şekilde avlanmak ve ardından avlarını pusuya düşürmek için bolca siperin olduğu kalın, yoğun, nemli ormanları tercih etme eğilimindedir. Neredeyse her zaman suya yakın bulunurlar veya kalıcı bataklıkları ya da mevsimsel olarak su basmış ormanları tercih ederler. Jaguar, Sığır çiftliklerine çok yaklaştıklarında onları vuran kaçak avcılarla birlikte, doğal yaşam alanlarının çoğunda habitat kaybından ciddi şekilde etkilenmiştir.

Bu güçlü hayvan, zamanının çoğunu ağaçların güvenliğinde dinlenerek veya yoğun çalılıklarda avlanarak geçirmesine rağmen,  taşkın dere yatakları ve yavaş akan nehirler gibi alanlarda suya yakın olmayı seven hayvanlardır. Nadiren kurak, çöl benzeri alanlara girerler. Jaguar mükemmel bir yüzücüdür ve özellikle av peşindeyken suda şaşırtıcı bir hızla hareket edebilir. Diğer birçok Kedi türünde olduğu gibi, Jaguar yavrularının anneleriyle geçirdikleri ilk birkaç yıl dışında yalnız bir hayvandır. Erkekler özellikle bölgecidir ve yaşam alanları dişilerle örtüşse de, bölgelerini diğer erkeklerden şiddetle savunurlar.

Beslenmesi

Bir Jaguar avlanmayı genellikle karada yapar ancak avlarını hem suda hem de ağaçlarda avladıkları da bilinir, bu sayede Jaguar avını kolayca pusuya düşürebilir ve çoğu zaman güçlü bir ısırıkla öldürür. Sessizce takip ettikleri Geyik, Kapibara, Peccaries ve Tapirler de dahil olmak üzere Jaguar’ın beslenmesinin çoğunu oluşturur. Jaguarlar sudayken fırsat buldukça Kaplumbağaları, Balıkları ve hatta küçük Kaymanları da avlarlar. Jaguar’ın zorlu ve agresif bir avcı olduğu bilinmektedir ve beslenmelerini desteklemek için 80’den fazla farklı hayvan türü avlayabilirler.

Avcıları ve Tehlikeleri

Jaguar’ın büyüklüğü ve baskın doğası nedeniyle, onu av olarak kabul ettiği bilinen başka vahşi hayvan yoktur. İnsanlar tarafından esas olarak kürkleri için avlandılar ve bu da Jaguar nüfus sayılarında ciddi düşüşlere yol açmıştır. Şu anda yasal korumaya sahip olmasına ve kürkleri için avlanmalarında azalma olmasına rağmen, Jaguar, tarıma veya büyüyen İnsan yerleşimlerine yer açmak için yapılan habitat kaybından dolayı artan risk altındadır.

jaguar

Yaşam Döngüsü

Jaguar yavrularının çoğu genellikle Aralık ve Mart ayları arasında doğmasına rağmen, yılın diğer zamanlarında doğmaları da nadir değildir. Çiftleşme mevsimi boyunca dişi Jaguar, bir erkeği kendi bölgesine çekmek için yüksek sesli çağrılar kullanır. Dişi Jaguarlar genel olarak iki veya üç yavru doğurur. Ancak yavruları doğduktan sonra yavrularına karşı çok korumacı hale geldiğinden, erkeğe kendi bölgesinde müsamaha göstermeyecektir. Jaguar yavruları kör doğar ve yaklaşık iki hafta sonra görme yetisini kazanır. Yaklaşık 3 aylık olduklarında anneleri tarafından sütten kesilirler, ancak yavrular yaklaşık 6 aylık olana kadar onları avlamak ve beslemek için annelerine güvenirler. 6 aylıkken, Jaguar yavruları dişi jaguara avlarda eşlik etmeye başlar. Ancak bir veya iki yaşına gelene ve kendileri için bir bölge kurana kadar kendi başlarına avlanamazlar.

İlginç Bilgiler

Jaguarlar tüm Kediler arasında en güçlü ısırma kuvvetine sahiptir ve diğer “büyük” Kediler gibi kükrebilirler.

Jaguar, şüphesiz çarpıcı derecede güzel bir hayvandır ve doğal olarak hem bilim adamlarının hem de avcıların dikkatini çekmiştir ve birçok birey ne yazık ki kendine özgü desenli kürkleri için avlanmıştır.

Jaguarlar genellikle sarımsı renkli kürklere sahip olsa da, siyah ve beyaz da dahil olmak üzere başka renklerde de olabilirler. Siyah Leoparlar, güçlü güneş ışığında desenleri görebileceğiniz için tamamen siyah değildirler.

Jaguarların hem Leoparlar hem de Aslanlar ile melezlenebildiği söylenir.

İnsanlarla İlişkisi

Tarihsel olarak, Jaguarlar Kızılderili kültürün de bile yer almıştır, çünkü bu insanlar bu baskın avcının gücünün farkındaydı ve bazıları Jaguar’ın yeryüzü dünyasının efendisi olduğuna inanıyordu. Jaguarlar çok agresif olmakla ün yapsalar da, İnsanlara yönelik sebepsiz saldırılar nadirdir. Jaguarlar, Orta ve Güney Amerika’nın çoğunda, özellikle de şu anda Amazon Havzasında tarım için ormansızlaşmadan ciddi şekilde etkilenmiştir.

jaguar

Jaguar Popülasyonu

Kürkleri için avlanmaları nüfus sayılarında ciddi düşüşlere yol açmıştır. Jaguar, IUCN Kırmızı Listesi’ne göre Nesli Tehdit Altında olan bir hayvan olarak listelenmiş olmasına rağmen, çok nadiren görülürler ve doğal yaşam alanlarının çoğunda tehlikede oldukları kabul edilirler. Kesin nüfus sayısı bilinmemekle birlikte, bugün yağmur ormanlarında dolaşan tahmini 15.000 Jaguar bireyi vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir