Ceylan

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Kordalılar
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Çift Toynaklılar
Aile (Family):
Boynuzlugiller
Cins (Genus):
Gazella
Bilimsel Adı: Gazella gazella

Genel Bilgiler

Av: Nektar, Polen, Bal
Avcı: Aslanlar, leoparlar, çitalar, sırtlanlar, kurtlar
Yaşam Alanı: Otlaklar, savanlar, bozkırlar
Beslenme Şekli: Otçul
Renk: Kahverengi, sarı, siyah, beyaz
Yaşam Süresi: 10 – 12 yıl
Hız:
100 km / saat

“Bilimsel adı “gazella”, aşk şiiri anlamına gelen Arapça gazel kelimesinden gelir.”

Ceylan zarif, zeki ve dikkatli bir hayvandır. Sayıları bir zamanlar Afrika ve Asya’da binlerce olmasına rağmen, bu güzel canlıdan sadece birkaç yüz tane kalmış durumdadır. Yüksek hızlarda, avcılardan tam olarak kaçamaz, ancak ani zıplama biçimleri ve refleksleri onların kaçmalarına yardımcı olur.

Ceylan ya da gazal, memeliler sınıfı, boynuzlugiller ailesine ait 19 farklı türü kapsar.

ceylan

Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Beyaz bir göbek, sarımsı kahverengi bir kürk ile ceylanın tanımlanması oldukça kolaydır. Boynuzlugiller ailesinin bir parçası olarak, genellikle kavisli oldukça uzun boynuzları vardır. Diğer antilop türlerinin yalnızca erkekleri boynuzlu olsa da, bu hayvanlarda dişilerde de boynuz bulunur.

Boyut, bu hayvanların farklı türleri arasında büyük ölçüde değişir. Boyları 70 – 150 cm arasında değişir. Diğer antiloplarla karşılaştırıldığında oldukça kısadırlar. Renk tonları ve kısa boylarıyla yaşadıkları ortamda kendilerini gizleme konusunda iyidirler.

Ceylanlar, yüzlerce diğer ceylandan oluşabilen sürü adı verilen bir grup içinde yaşar. Bununla birlikte, bazı sürüler çok daha küçüktür, 10-30 dişi beraber dolaşabilir. Erkekler yalnızca küçük bir grupta veya tamamen yalnız yaşama eğiliminde olduklarından, çoğu zaman dişiler ve erkekler aynı sürüde birlikte yaşamazlar. Vahşi doğada sadece erkek ceylanlardan oluşan herhangi bir sürüye bekar sürüsü denir. Ceylanlar kendilerini yırtıcıların saldırısından korumak için inanılmaz derecede tetiktedir. Bir sonraki saldırının nerede olabileceğini görmek için sürekli iri gözleriyle etrafa bakarlar.

Ceylan Nerede Yaşar?

Bu hayvanın ideal yaşam alanı, fazla yağış almayan kurak bir bölgedir, bu nedenle çoğu Afrika ve Asya’nın belirli bölgelerinde bulunabilir. Tercih ettikleri ekosistemler kum tepeleri, çöller, çayırlar, savanlar ve yaylalardır. Küçük bedenleri için fazla alana ihtiyaç duymazlar, ancak beslenmeleri için yaprak ve çalıların bulunduğu bölgelere yakın yaşamaları gerekir, bu da özellikle kurak mevsimlerde su ihtiyaçlarını azaltır.

Kurak mevsimler geldiğinde, çoğu ceylan türü, Büyük Göç adı verilen bir hareketle diğer hayvan ve türlerle birlikte göç eder. İmpala, zebralar ve antilopların yanı sıra, bu hayvanlar her yıl vahşi doğada yürüyüş yaparlar. Ne yazık ki, bir göçte ortalama 250.000 hayvan hedefine ulaşamamaktadır.

Ceylan Ne Yer?

Ceylanlar avcı değildir. Tüm beslenmeleri, yaşadıkları ortamda bulunan bitkilerden oluşur. Beslenmelerindeki tek istisna, bir ceylanın bir bebek olduğu zamandır. Sadece bu süre zarfında annesinin sütünü içer.

Avcıları ve Tehlikeleri

Bu sorunun cevabı uzun çünkü ceylan yırtıcı hayvanlar için önemli bir besin kaynağı. Bu hayvanın başlıca yırtıcılarından bazıları çitalar, leoparlar, timsahlar, çakallar, aslanlar, sırtlanlar ve vahşi köpeklerdir. Bazen insanlar tarafından da avlanırlar, bu da sayılarının azalmasının ana nedenlerinden biridir.

ceylan

İlginç Bilgiler

  • Ceylanlar bir çitanın kovalamasından kaçacak kadar hızlı değillerdir, ancak kaçarken atik hareketlerle onları geride bırakabilirler.
  • Aynı ailedeki birçok memelinin aksine, erkeklerle beraber dişilerin boynuzları vardır.
  • Bir ceylan havada 3 metre sıçrayabilir ve kısa bir zamanda koşarak 100 km / saat hıza ulaşabilir.

Yaşam Döngüsü

Erkek ve dişi ceylanlar çiftleşmeye hazır olduklarında, ritüel, erkeğin başını ve boynunu indirip gerdirmesiyle başlar. Dişiyi yakından takip eder, onun dikkatini çekmek için yürür ve zıplar. Bir ceylan hamileliği altı aydır. Bir dişi bir seferde iki taneye kadar yavru doğurabilir. Yeni doğmuş bir geyiğin ortalama doğum ağırlığı, annesinin ağırlığının %10 ila %12’si kadardır.

Yırtıcı hayvanlar tarafından tespit edilmesi kolay bir hedef olduklarından, anne onları uzun otların olduğu alanlarda gizler. Bu yavrular sütten kesilene kadar annelerinin yanında kalmak zorundalar ki bu da yaklaşık dört ila beş ay sürer. Dişiler dokuz aylıkken cinsel olgunluğa ulaşırken, erkekler de bu süre 18 ay sürer. Bir ceylanın ortalama ömrü ise 10-15 yıldır.

Ceylan Popülasyonu

Tüm dünyada, vahşi doğada hâlâ 500’den az ceylan dolaşmaktadır. Nüfus, son yıllarda azalma eğiliminde devam etmiştir, ancak sayılarının azalmasının nedeninin çoğu, insanlar tarafından avlanmaktan kaynaklanmaktadır.
Ceylan, IUCN tarafından nesli kritik olarak tehlikede olarak kabul edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ataşehir veteriner
Don`t copy text!