Bonobo

BONOBO (CÜCE ŞEMPANZE)

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Kordalılar (Chordata)
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Primates
Familya (Family): Hominidae
Cins (Genus): Pan
Bilimsel Adı: Pan paniscus

Bonobo Hakkında Bilgiler

Av: Küçük omurgasızlar ve memeliler
Yaşam Alanı: Ova ormanı ve bataklık ormanları
Beslenme Şekli: Hepçil

Fiziksel Özellikleri

Ortalama Yaşam Süresi: 40 yıla kadar.
Renk: Kahverengi, gri, siyah
Ağırlık: 25 – 50 kg
Boy: 73 – 90 cm

 

İlk olarak 1920’lerde keşfedilen bonobolar, başlangıçta pigme şempanze olarak isimlendirilmişlerdi.

Bu büyük maymunlar 1954 yılına kadar sıradan şempanzelerden ayrı olarak kendi türleri olarak sınıflandırılmamışlardır. Şempanze gibi bu türün de düz ve küçük bir kafası, uzun bacakları ve ince bir gövdesi vardır.

Bonobo, genellikle koyu kahverengi veya siyah tüyleri ayrıca kulaklarını gizleyen kılları olan bir hayvandır. Bonobo’nun pembe veya kırmızı dudakları ve 32 dişi vardır. Koloninin yaşlı üyelerinin tüyleri gümüş tonlarında griye dönerler.

Bu tür genellikle 100 kadar maymundan oluşan anaerkil bir toplumda yaşar. Erkek yavrular genel olarak hayatları boyunca annelerinin yanında kalırlar. Dişi Bonobolar 12 yaş civarında cinsel olgunluğa ulaşır ve daha sonra koloni içinde kendi alt grubunu oluşturmak için bir eş arar.

Ormansızlaşma ve kaçak avlanma, Orta Afrika’daki Bonobo nüfusunu ciddi şekilde etkilemiştir. 2020 itibariyle, bu maymunların yalnızca 10.000 ila 50.000 arasında vahşi doğada yaşayan olduğu bilinmektedir. İnsanlar doğal yaşam alanlarını gittikçe daha fazla tahrip ettikçe bu sayıların daha da azalması beklenmektedir.

bonobo

İlginç Bilgiler

  • Genomlarının %98,7’si insanlarla ortakdır. Bu da onları yaşayan en yakın akrabalarımızdan biri yapıyor.
  • İlk olarak 1929’da keşfedilmişlerdir ve 1950’lere kadar ayrı bir tür olarak sınıflandırılmamışlardır.
  • Şempanze ile birlikte Pan cinsindeki iki türden biridir.

Bonobonun Fiziksel Özellikleri ve Davranışı

Cüce şempanzeler, koyu kahverengi veya siyah kürklü ve yüzleri daha koyu renkte olan hayvanlardır. Dudakları parlak pembe veya kırmızıdır, Bu da onlara farklı bir görünüm verir. Bonobo’nun kafası genellikle daha düz ve diğer büyük maymunlardan daha küçüktür.

Boyları 70 – 90 cm civarındadır ve 25 – 50 kg arasında ağırlığa sahip olabilirler. Uzun bacakları ve yetişkinken bile kuyruk tutamlarını tutmaları ile tanınırlar.

Bonobolar genel olarak vahşi doğada barış içinde hareket ederler. Diğer Bonobo’larla yiyecek, barınak ve ihtiyaçları paylaşma konusunda fedakar eğilimler ve isteklilik gösterdikleri bilinmektedir. Ayrıca topluluklarının yaralı üyelerine yardım ederler.

Bonobolar da oldukça zekidir. Ses ile iletişimleri kuvvetlidir. Ayrıca kendilerini ifade etmek için el hareketlerini de kullanırlar.

Çoğu büyük maymun türünün aksine, Bonobolar, seçkin bir yaşlı dişinin grubun nereye seyahat edeceği ve diğer önemli kararlar konusunda son söz sahibi olduğu anaerkil bir toplumda yaşar. Kültürlerinin anne merkezli doğasına rağmen, her toplumda tipik olarak grubu koruyan, yiyecek arayan gruplara liderlik eden ve ne zaman, nerede ve ne yiyeceğini belirlemeye yardımcı olan bir alfa erkeği de vardır.

Bu alfa erkek, yaşlı dişilerle birlikte yemek yiyebilir.  İlginç bir şekilde, bir erkek Bonobo statüsünü genellikle annesinin konumuna ve hiyerarşideki duruşuna göre alır. Sonuç olarak, yaşlı bir dişinin oğlu, genç bir dişi Bonobo’yu geçebilir.

bonobo

Bonobo ve Şempanze Arasındaki Farklar

Genel olarak, Bonobolar, Şempanze’ye oldukça benzerler. Her iki hayvanın da DNA’larının% 98.7’si insanlarla ortaktır ve bir kısım aynı sosyal aktiviteler sergilerler. Örneğin, cinsel faaliyetler hem şempanzelerin hem de Bonoboların sosyal etkileşimlerinin kritik bir bileşenidir. Her iki maymun da bu etkinlikleri kendilerini tanıtmak, gerginliği azaltmak ve çatışmayı çözmek için kullanır.

Bu benzerliklere rağmen, Pan cinsi içindeki iki tür arasında çeşitli fiziksel ve davranışsal farklılıklar vardır. Tam yetişkin erkek Şempanzeler, Bonobo muadillerine göre genellikle daha büyük ve hantaldır.

Şempanze ve Bonobo arasında önemli davranış farklılıkları da vardır. Şempanzeler aktif olarak gruplar halinde et avına çıkarlar. Bonobolar ise öncelik olarak çevrelerindeki meyveler, tohumlar ve diğer bitkilerlerle beslenirler.  Kemirgen gibi küçük bir memeli hayvanın kolayca bulunabildiği durumlarda et yerler. O zaman bile, Bonobolar gruplar halinde avlanmaz.

Şempanzeler, Bonobo’lardan çok daha katı bir hiyerarşiye sahiptir. Bir grup şempanzede, herkesi yönlendiren bir alfa erkek vardır. Onun yavruları, gruptaki diğer erkek ve dişilerin önündedir.

Bunun aksine, Bonobolar, erkeklerin konumlarını öncelikle annelerinin statüsünden ve diğer yaşlı kadınlarla ilişkilerinden türettikleri bir anaerkilliği takip ederler. Şempanzeler gibi, grubu korumaktan sorumlu bir alfa erkeği vardır, ancak yaşlı dişiler, topluluğun nereye gideceği ne yedikleri ve ne zaman yedikleri konusunda önemli kararlara sahiptir.

Bonobonun Yaşam Alanı

Diğer maymun türlerinin aksine, Bonobolar çoğunlukla Orta Afrika’nın bir bölgesinde bulunur. Kongo ve Kasai nehirleri arasındaki ormanda yaşarlar. Sonuç olarak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti olarak bilinen bölgeye özgüdürler.

Bonobonun Beslenmesi

Bonobolar daha çok meyvelerle beslenirler. İncir, muhallebi elma, çilek ve diğer yerel Afrika meyveleri, bu primatın beslenmesinin yaklaşık% 60’ını oluşturur. Ayrıca çevrede bulunan bal, yumurta, tohum ve diğer bitkileri de yedikleri bilinmektedir..

bonobo

 

Bonobonun Avcıları ve Tehlikeleri

İnsanlar ve ormansızlaştırma faaliyetleri, Bonobo’nun hayatta kalmasına yönelik en büyük tehditlerdir. Bu maymunların dört ayak üzerinde yürüyerek zaman geçirdikleri bilinirken, zamanlarının çoğunu ağaçlarda geçirirler. İnsanlar, Orta Afrika’daki Kongo ve Kasai nehirleri arasındaki ormana doğru genişledikçe habitat kaybının devam etmesi, bu büyük maymun popülasyonunda daha fazla düşüşe neden olabilir.

İki nehir arasında yalnızca bir bölgede bulundukları göz önüne alındığında, timsahlar ayrıca Bonobo türleri için ciddi bir avcıdır.

Bonobonun Yaşam Döngüsü

Dişi Bonobolar 12 yaşında cinsel olgunluğa ulaşır. O zaman annelerinin grubundan ayrılırlar ve kendi eşlerini aramaya başlarlar. Her dişinin genel olarak her dört ila beş yılda bir bebeği olur. Sonuç olarak, tek bir dişi yaşamı boyunca beş ila yedi yavruya sahip olabilir.

Bonobo’nun gebelik süresi normalde 230 ila 240 gün veya sekiz aydır. Sütten kesme, hem erkek hem de dişi yavrular için  5 ila 6 yıl sürer.

Bonobo Popülasyonu

Bu büyük maymunun yaşadığı uzak bölge göz önüne alındığında, doğadaki toplam Bonobo sayısını tahmin etmek zordur. Bununla birlikte, çoğu uzman, toplam nüfusu dünya genelinde 10.000 ila 50.000 arasında olduğu konusunda hemfikirdir. Hayvanat bahçelerinin dışında bonobolar, Afrika’nın Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yalnızca bir orman bölgesinde bulunurlar.

Bonobo nedir?

Bonobo, Pan cinsindeki iki primat türünden biridir. Şempanze ile yakından ilgilidirler ve DNA’larının% 98,7’sini insanlarla paylaşırlar. Bu büyük maymunlar uzun bacakları, koyu yüzleri, kürkleri ve parlak dudaklarıyla tanınırlar.

Bonobolar nerede yaşar?

Bonobolar, Afrika’nın yalnızca bir bölgesinde bulunur. Özellikle, evlerini Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Kongo Nehri ile Kasai Nehri arasındaki orman ormanlarında yaparlar.

escort bodrum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir