Tapir

TAPİR

Tapirin Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Kordalılar
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Tek toynaklılar
Familya (Family): Tapirgiller
Cins (Genus): Tapirus
Bilimsel Adı: Tapirus

Tapir Hakkında Bilgiler

Av: Yapraklar, otlar ve diğer bitkiler.
Yaşam Alanı: Otlaklar, bataklıklar, dağlar ve ormanlar.
Tehdit: Timsahlar, jaguarlar, kaplanlar, pumalar ve diğer vahşi kediler.
Beslenme Şekli: Otobur

Tapirin Fiziksel Özellikleri

Ortalama Yaşam Süresi: 20 – 30 yıl
Renk: Siyah, Beyaz, Kahverengi, Gri, Kırmızı
En Yüksek Hız: 50 km / saat
Boy: 80 – 100 cm
Ağırlık: 150 – 300 Kg

Şaşırtıcı bir şekilde, Tapir türlerinin kökleri, 56 ila 33,9 milyon yıl önceye varan Eosen Dönemi’ne kadar izlenebilir.

Bu eski dönemlerdeki Tapirler günümüz türlerinden daha küçüktü ve uzun bir burnu veya üst dudağı yoktu. Bu türler 80 kg kadar ağırlıktaydı ve normalde mevcut türlerin yarısı kadardı.

Uzun burunlu tapirlerin ilk örnekleri 23 milyon yıl önce sona eren Oliogosen döneminde ortaya çıktı. 30 milyon yıl önceki türler, bugün yaşayan kuzenleriyle neredeyse aynı. Aslında, günümüzün Güney Amerika, Asya ve Dağ tapirleri, son 20-30 milyon yıl içinde olağanüstü bir şekilde gelişti.

Genel olarak, bu hayvanlar kırmızı, kahverengi, gri veya siyah kürkle kaplıdırlar.

Tapirler eşeklere benzer, ancak 300 kg ağırlığa sahip olabilirler. Sert derileri çoğu avcıdan koruma sağlar.

Tapir Hakkında İlginç Bilgiler

Bu hayvanlar, 30 milyon yıldan fazla bir süredir Dünya’da yaşıyorlar.

Güney Amerika, Asya ve Hindistan’da otlaklarda, ormanlarda, bataklıklarda, dağlarda ve diğer ortamlarda yaşarlar.

42 ile 44 arasında dişleri vardır.

Tapirler, türe bağlı olarak 52 ila 80 arasında kromozoma sahiptir.

Tapirin Görünümü ve Davranışı

Genel olarak, günümüzTapirlerin hepsinin, çok yönlü olan ve hortum olarak bilinen uzun bir burnu vardır. Bu esnek eklentiyi çevredeki tüm alanlardan çilek, meyve ve diğer bitkileri toplamak için kullanırlar. Ağızları, bitkileri ve meyveleri öğütmeye yardımcı olmak için büyük ölçüde düz olan 42 ila 44 diş içerir.

Burun dışında, bu hayvanlar boyut ve şekil olarak yaban domuzlarına veya gergedanlara benzer. Yetişkinler olarak150 – 300 kg ağırlığındadırlar ve onları Güney Amerika, Hindistan ve Asya’ya özgü birçok yırtıcıya karşı dirençli kılan sert derileri vardır.

Bu hayvanlar genellikle yalnız canlılardır. Doğum yapmak ve sosyal etkileşim içinküçük gruplar halinde toplanırlar. Yavrular, altı ila sekiz aylık olana kadar annelerinin yanında kalır. O sırada kendi başlarına hareket ederler ve anne başka bir çocuk yetiştirmekte özgürdür.

Tapirin Yaşam Alanı

Tapirler, hangi türe ve nerede bulunduğuna bağlı olarak çeşitli doğal habitatlara sahiptir. Örneğin, Tapirus terrestris bilimsel adı olan Güney Amerika türü Brezilya, Venezuela, Kolombiya, Arjantin, Peru, Ekvador ve Guyana’nın çimenli ovalarında yaşıyor.

Buna karşılık, bilimsel adı Tapirus bairdii olan Baird Tapir, Meksika’nın otlaklarında, Orta Amerika’da ve Kuzey Güney Amerika’nın bazı kısımlarında dolaşıyor. Dağ Tapiri, kuzenlerinden daha küçük ve daha çekicidir. Öncelikle And dağlarında yaşıyor.

Hint veya Asya tapiri Kamboçya, Endonezya ve Laos’ta bulunur. Ayrıca Malezya, Myanmar (eski adıyla Burma), Tayland ve Vietnam’da da görülmüştür. Bu hayvanlar, bu ülkelerin ormanlarında ve yağmur ormanlarında arama yapmayı severler.

Tapirin Beslenmesi

Tüm türler otçuldur, bu da beslenmelerinin yalnızca otları, tohumları, meyveleri ve diğer bitkileri içerdiği anlamına gelir. Bu canlının hortumu, diğer hayvanların ulaşamayacağı alçakta yatan yaprakları ve meyveleri kapmak için tüm farklı yönlere hareket edebilir. Hayvan et yemiyor, bu yüzden dişleri sadece bitkisel beslenmesini öğütmek için kullanılıyor.

Tapirin Tehlikeleri

Bu hayvanın sırtında ve boynunda, onu bir et kaynağı olarak hedef almak isteyebilecek birçok yırtıcı hayvandan korumaya yardımcı olan sert bir derisi vardır. Bununla birlikte, timsahların bataklıklarda ve çamur çukurlarında yuvarlanırken veya göllerde ve nehirlerde serinlemeye çalışırken onlara saldırdığı bilinmektedir. Orta Amerika’daki çimenli ovalarda veya Güney Amerika ve Asya’nın ormanlarında dolaşan vahşi orman kedileri de bu hayvanları avlayabilir. Kaplanlar, jaguarlar ve pumalar, Tapir’i avlayan büyük kedigillerin üç örneğidir. Bu birkaç doğal avcıya rağmen, belki de hayvanın hayatta kalması için en büyük risk insanlardır. İnsanlar sadece etini değil aynı zamanda derilerini de elde etmek için yüzyıllardır Tapir’i avladılar. Tapir’in dayanıklı derisi, onları Asya ve Hindistan’ın bazı bölgelerinde deri işçiliği için özellikle değerli kılıyor.

Ormansızlaşma ve doğal çiftleşme habitatlarının yok edilmesi de bu hayvanlar için bir başka büyük risktir. Aslında, koruma izleme gruplarına göre dört Tapir türünün tümü ya nesli tükenmekte ya da savunmasızdır. Tahminler, bu türlerin hiçbirinin doğada 4.500’den büyük bir popülasyona sahip olmadığını göstermektedir.

Tapirin Bugünkü Popülasyonu

Tüm tanınan Tapir türleri, yaban hayatı koruma listelerinde savunmasız veya nesli tükenmekte olan olarak listelenmiştir. Dört türün hiçbiri vahşi doğada 4,500’den fazla nüfusa sahip değil. Bilim adamları, Malaya Tapirinin dünyada 3.000 kadar düşük bir nüfusa sahip olabileceğine inanıyor. Baird Tapir’in sayısı 4.500 civarındadır.

 

Tapir tehlikede mi?

Evet! Bilinen dört canlı Tapir türünden üçü tehlike altında. Güney Amerika veya Brezilya Tapiri, biraz daha büyük bir nüfusa sahiptir, ancak yine de savunmasız olarak listelenmiştir. Çoğu bilim adamı, dört Tapir türünün her birinin 4.500 ila 5.000 üyeden daha büyük bir popülasyona sahip olmadığına inanıyor. Dünyada milyonlarca yıldır var olan bu eşsiz hayvanı kurtarmak için şu anda koruma çabaları devam ediyor. Bununla birlikte, uzun gebelik dönemi ve dişi Tapirlerin bir seferde yalnızca bir yavru taşıyabilmesi, popülasyonun yeniden inşa edilmesini zorlaştırıyor.

Tapirler tehlikeli midir?

İnsanlara yönelik nadiren birkaç saldırı bildirilmesine rağmen tapirler genellikle tehlikeli değildir. Çoğu Tapir kendi yolunu işaretler, böylece diğer tapirler bölgede olduklarını bilirler. Tapirler seyahat ederken koku almak için burunlarını yere doğru tutarlar. Bu yaklaşım, bölgedeki türlerinin diğer üyeleriyle kavga etmekten kaçınmalarını sağlar.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir