Leopar (Pars)

LEOPAR (PARS)

Leoparın Bilimsel Sınıflandırması

Alem: Hayvanlar (Animalia)
Şube: Kordalılar (Chordata)
Sınıf: Memeli
Takım: Etoburlar
Familya: Kedigiller
Cins: Panthera
Bilimsel Adı: Panthera pardus

Leopar Hakkında Eğlenceli Bilgi

Zamanın çoğunu ağaçlarda geçirir!

Leopar Hakkında Bilgiler

Av: Domuz, Geyik, Kemirgenler
Davranışı: Yalnız 
Tahmini Yaşayan Sayısı: Stabil
Tehdit: Avcılık ve habitat kaybı
En Ayırt Edici Özellik: Yoğun desenli kürk ve uzun, keskin dişler
Yetişme Ortamı: Yağmur ormanı, otlak ve dağlık bölgeler
Avcısı: İnsan, Aslan, Kaplan
Beslenme Şekli: Etobur
Yaşam Tarzı: Gece günsüz avlanan.
Konum: Afrika ve Güney Asya
Slogan: Zamanın çoğunu ağaçlarda geçirir!

Leoparın Fiziksel Özellikleri

Vücut Tipi: Kürklü fit yapı. 
Ortalama Yaşam Süresi: 10-15 yıl 
Ortalama Ağırlık: 30- 90 kg
Ortalama Boy: 1 – 2 metre 

Leoparın Evrimi

Leopar, Sahra altı Afrika ve Güney Asya’da çeşitli farklı habitatlarda doğal olarak bulunan orta büyüklükte bir yaban kedisidir. “Büyük Kedi” ailesinin bir üyesi olan Leopar, zamanının çoğunu ağaç dallarında geçirdiği için diğer büyük kedigiller tarafından kullanılmayan habitatlardan yararlanmayı başarmış çevik ve fırsatçı bir avcıdır. Afrika Leoparı en yaygın ve en yaygın olanıdır ve diğerleri nadir görülen Amur Leoparı, Güney Arap Leoparı, Zanzibar Leoparı, Anadolu Leoparı, Barbary Leoparı, Sina Leoparı ve Sina Leoparı olmak üzere, görünüşleri ve coğrafi konumları bakımından farklılık gösteren yedi farklı Leopar alt türü vardır. Afrika Leopar popülasyonları, doğal alanlarının büyük bir kısmında sabit olsa da, diğer türler risk altındadır. (Zanzibar Leopard’ın artık neslinin tükendiği düşünülmektedir).

Leoparın Anatomisi ve Görünümü

Leopar, kısa, kalın bacaklar ve ağaçlarda dengeye yardımcı olmak için kullanılan uzun bir kuyruğu ile desteklenen uzun ve ince bir gövdeye sahiptir. Leoparlar, çevrelerindeki yaşam alanlarına bağlı olarak renkleri ve işaretleri büyük ölçüde değişebilir; açık otlaklarda bulunanlar, ormanlarda bulunanların daha koyu renkli ve daha fazla işaretli sarı kürke sahiptir. Leopar’ın kürkünü kaplayan koyu renkli, halka benzeri desenlere rozet denir, ancak bunlar yüz ve uzuvlarda (ve kuyruktaki halkalarda) sert noktalara dönüşür ve Leopar’a çevredeki ortama kamuflaj sağlar. Leoparlar inanılmaz derecede güçlü ve kaslıdırlar ve bacaklarını ve geri çekilebilir pençelerini kullanarak ağaçlara çok kolay tırmanabilirler. Keskin işitme ve görme yetenekleri, uzun ve çok hassas bıyıklarıyla birleştiğinde, Leoparların gece karanlığında avlanmak için inanılmaz derecede iyidirler.

 

Leoparın Yaşam Alanı

Leoparlar,  sahra altı Afrika ve Güney Asya’da yaygın olarak bulunur, ayrıca Uzak Doğu, Kuzey Afrika ve Arabistan’da uzak coğrafi bölgelerde yaşayan küçük ve izole Leopar popülasyonları da vardır. Leopar, tropikal yağmur ormanları, ağaçlıklı savan, çorak çöller ve yaylalar dahil olmak üzere iyi bir örtü kaynağı ve bol miktarda yiyecek olması koşuluyla çok sayıda farklı alanda bulunabilir. Doğal alanlarının çoğunda hala başarılı bir şekilde hayatta kaldıklarının düşünülmesinin nedenlerinden biri, Leoparların artan insan varlığına uyum sağlamaları ve kentsel faaliyetlere yakın alanlarda hem yaşadıkları hem de avlandıkları bilinmesidir. Bununla birlikte, doğal alanlarının bazı kısımlarında, doğal yaşam alanlarının kaybı hem ormansızlaşma hem de büyüyen yerleşim yerleri nedeniyle tehdit altındadır.

Leoparın Yaşam Tarzı

Leopar, hem yerde hem de ağaçlarda avlanan yalnız ve gece bir avcıdır. Mükemmel dağcılar ve gündüz saatlerinin büyük çoğunluğunu ağaçlardaki dalların gölgesinde veya korunaklı bir kayanın altında dinlenerek geçirirler. Leoparlar, yüksek hızlı bir kovalamacada muazzam miktarda enerjiyi dışarı atmak yerine, pusuya düşürmeden önce avlarına yeterince yaklaşabildiklerinden, büyük kedigiller arasında oldukça benzersizdirler. Av, yakalanıp öldürüldükten sonra ya birkaç yüz metre ötedeki yoğun bitki örtüsüne ya da bir ağaç gövdesine ve dallara sürüklenir. Leoparlar, koku işaretlerini kullanarak ve kendilerine has seslerini çıkararak bölgelerini işaretleyen oldukça yalnız hayvanlardır.

Leoparın Üreme ve Yaşam Döngüsü

Doğal yaşam alanları boyunca, Leoparların dişilerle ayırt edici bir üreme mevsimi yoktur, bunun yerine her iki ayda bir üreyebilirler. Yaklaşık üç ay süren bir gebelik döneminden sonra dişi Leopar, 2 ila 6 arasında kör ve sadece yarım kilo ağırlığında yavru doğurur. Leopar yavruları, vahşi doğada inanılmaz derecede savunmasızdır ve bu nedenle, annelerini 6 ila 8 haftalıkken, karanlık, yünlü kürkleri ve bulanık lekeleriyle kamufle edene kadar yoğun bitki örtüsünde saklı kalırlar. Yaklaşık üç aylıkken sütten kesilen Leopar yavruları, tekrar çiftleşmeye hazır olana ve yavrularını bağımsız olarak kendi bölgelerini kurmaya teşvik edene kadar 18 ay daha anneleriyle kalacaklar. Erkek Leoparlar çiftleşme zamanı dışında neredeyse tamamen yalnız olsalar da, dişi Leoparlar annelerinden çok uzaklaşmayabilir. Leoparlar, habitat ve mevcut besin kaynağına bağlı olarak vahşi doğada on ila on beş yıl yaşama eğilimindedir.

 

Leoparın Beslenmesi

Leopar, doğal çevresi boyunca sinsi ve gizli bir avcı olduğu için, genellikle yetişkin Leoparlar için en büyük tehdit, ara sıra yeterince yaklaşabilen Aslan veya Kaplan ile birlikte diğer Leoparlardır. Bununla birlikte, genç Leopar yavruları çok daha savunmasızdır ve çok sayıda doğal avcıya sahip olmaları, ilk birkaç ay boyunca yoğun bitki örtüsünde saklı kalmalarına neden olur. Bununla birlikte, annelerinin ava çıktığı zamanlarda, Leopar yavruları Sırtlanlar, Çakallar, Aslanlar, Kaplanlar, Yılanlar ve Yırtıcı Kuşlar tarafından en çok tehdit edilenlerdendir. Farklı çevreye uyum sağlamalarına rağmen, doğal yaşam alanlarının bazı bölümlerindeki Leopar popülasyonları, hem bitki örtüsünde azalma hem de İnsanların ganimet olarak ve etleri ve kürkleri için avlanması nedeniyle azalmaktadır.

Leoparın Tehditleri

Komodo Ejderi, çevresindeki en baskın avcı olduğu için, olgun yetişkinlerin doğal yaşam alanlarında doğal düşmanları yoktur. Ancak daha küçük ve daha savunmasız gençler, daha büyük Komodo Ejderhaları tarafından yenilmekten kaçınmak için ilk günlerini ağaçlarda geçirmeye adapte olmuş gibi görünüyor. İnsanların bu adalara gelişinden bu yana, Komodo Ejderhalarını avlayan insanlar ve bu insanların hem kereste hem de tarım için ormanları azaltması ile doğal yaşam alanları büyük tehdit altındadır. Komodo Ejderhaları, bu jeolojik olarak aktif adalarda, av türlerinde düşüşlere neden olabilecek ve dolayısıyla yerel Komodo Dragon popülasyonlarını etkileyebilecek volkanik faaliyetler nedeniyle de tehdit altındadır.

Leopar Hakkında İlginç Gerçekler

Başlangıçta Aslan ve Jaguar’ın bir melezi olduğu düşünülen Leoparlar, birçok genetik karmaşaya konu olmuştur ve 100 yıldan biraz daha uzun bir süre öncesine kadar gerçekten doğru bir şekilde sınıflandırılmamışlardır. Karışıklıkların bir kısmının, ara sıra soluk işaretlere sahip, tamamen siyah kürklü bir Leopar olan Kara Panter’den de geldiği düşünülmektedir. Melanizm olarak bilinen, deri ve kürkte büyük miktarlarda koyu pigment oluşmasına neden olan genetik mutasyon sonucu meydana gelen Kara Panterler en çok Güney Asya’da görülmektedirler.

Leopar ve İnsan İlişkisi

Afrika’da av sezonlarının başladığından beri, Leopar avcıların öldürmesi için en çok aranan hayvanlardan biri olmuştur. Spor avcıları için en çok arzu edilen hayvanlar olan Afrika “Büyük Beşli” nin bir parçası olan Leoparlar, özellikle bazı bölgelerde  ciddi şekilde etkilenmiştir. Pek çok yerde Leoparlar, etleri ve kürkleri için onları öldüren yerel insanlar tarafından ve ayrıca insanlardan korkmadıkları için çiftliklere ve hayvanlara zararlı olarak görüldükleri için (çok nadiren görülmelerine rağmen) sık sık zulüm görüyorlar. Bununla birlikte, Afrika’daki turizm endüstrisindeki son patlamalar, gittikçe daha fazla insanın bu görkemli hayvanlardan birini vahşi doğada görme ayrıcalığına para ödeyerek yerel topluluklara para getirmesi anlamına geliyor. Leoparlar yerel halk için önemli ve yeni bulunan iyi bir gelir kaynağı sağladığından, bu durum Leoparların zulüm görmekten çok yerel halk tarafından korunmasına yol açması gerekir.

Leoparın Bugünkü Yaşam Durumu

Günümüzde Leopar, IUCN tarafından doğal ortamında Neredeyse Tehdit Altında olan bir hayvan olarak listelenmiştir çünkü popülasyonları genel olarak sabittir. Bununla birlikte, bazı Leopar alt türlerinin kendi doğal ortamlarında ya Nesli Tükenmekte ya da Kritik Olarak Tehlike Altında olduğu düşünülmektedir ve birinin artık neslinin tükendiği düşünülmektedir. Bunun, bu popülasyonların yerel avlanma ve habitat kaybından ciddi şekilde etkilenmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bununla birlikte, bazı Afrika ülkelerinde Leoparlar, CITES (Nesli Tükenmekte Olan Türlerin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme) tarafından tahsis edilen yıllık kotalar ile spor avcıları tarafından hala yasal olarak olarak avlanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir