Hint Fili

 

HİNT FİLİ

Hint Filinin Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Kordalılar (Chordata)
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Hortumlular
Familya (Family) : Filgiller
Cins (Genus): Elephas
Bilimsel Adı: Elephas maximus indicus

Hint Fili Sloganı

Sadece Güneydoğu Asya’da bulunur!

Hint Fili Hakkında Bilgiler

Av: Çim, Meyve, Bitki Kökleri
Tahmini Yaşayan Sayısı: 30.000 – 40.000
Yetişme Ortamı: Yağmur ormanı ve tropikal ormanlık alan
Tehdit: İnsan, Kaplan
Beslenme Şekli: Otçul
En Ayırt Edici Özellik: Uzun gövde ve geniş ayaklar

Hint Filinin Fiziksel Özellikleri

Renk: Kahverengi, siyah, gri
Ortalama Yaşam Süresi: 55 – 70 yıl 
Ortalama Boy: 5 – 8 metre
Ortalama Boy: 3.000 – 5.000 kg

 

Hint filleri, Asya filinin bir alt türü olan grimsi siyah hayvanlardır. Yaklaşık 2-3 metre yüksekliğindedirler ve yaklaşık 3 ila 5 ton ağırlığındadırlar. Bu filler, Elephas maximus indicus bilimsel adıyla anılırlar ve iri uzun gövdeleri vardır. Gövdelerin yaklaşık 40.000 kastan oluştuğu bilinmektedir. Hint fillerinin çok sosyal hayvanlar oldukları ve çok çeşitli duygular sergiledikleri bilinmektedir. İnanılmaz derecede zeki ve etkileyici.

Hint Fili Hakkında İlginç Bilgiler

Bu filin hortumunda kemik yoktur. Hortum hem üst dudak görevi görür hem de burun ve tüm insan vücudundaki kas sayısının yaklaşık 62 katı olan 40.000 kastan oluşur. Anneler, yavrularını büyütmek için sürülerindeki diğer dişilerden yardım alır. Bu yardımsever kadınlara teyzeler denir ve babalar daha az önemli bir rol oynar. Sıcak aylarda günde 200 litreye kadar su içebilirler. Bir bebek bile oldukça büyüktür ve 100 – 300 kg ağırlığa sahiptir. Hint fili günde 19 saatini sadece yemek yiyerek geçiriyor.

Hint Fili Görünümü ve Anatomisi

Erkek bir Hint Fili 5 ton ağırlığa sahip, yaklaşık 5-8 metre büyüklüğünde devasa hayvanlardır. Başları büyük olmasına rağmen boyunları küçüktür. Böylesine yüksek bir ağırlıkla, bacaklar onları taşımak için çok iş yapar.

Diğer fil ırklarının kuyruğu daha kısa iken, bu filin kuyruğu inanılmaz derecede uzundur. Grimsi renklerine uyan kuyruk bazen dizlerinden daha aşağıya doğru uzun gözükür ve kuyruğun altından sarkan kaba tüylerle zemini fırçalama potansiyeli vardır.

Hortumu, Hint filinin belki de en büyüleyici özelliğidir. Hortum, vücudun oldukça büyük bir bölümünü oluştursa da, hiç kemik içermez. Bunun yerine 150.000 ayrı bölüme ayrılmış toplam 40.000 kas içerir.

Bu kaslı hortum, filin hayatta kalması için gereklidir; su sıçratarak serinlemesine, ağzına su getirerek su içmesine, yemesi için yiyecekleri parçalamasına ve kendilerini ifade etmelerine olanak tanır.

 

Hint Filinin Yaşam Alanı

Bu filler çeşitli habitatlarda bulunur ve ormanlarda, otlaklarda, çalılıklarda yaşamayı tercih ederler. Bunun yanında ekili ormanlarda da bulunabilirler. Normal koşullarda geceleri uyurlar ama köylerin yakınında yaşayan sürüler, potansiyel insan tehditlerine karşı tetikte kalmak için bu alışkanlıkları tersine çevirebilir.

Kamboçya, Myanmar Birliği Cumhuriyeti, Butan, Bangladeş, Pakistan, Nepal, Malezya, Vietnam ve Tayland dahil olmak üzere Güneydoğu Asya’nın çeşitli bölgelerinde bulunabilirler. Bu bölgeler, hint fillerine bayram yapabilecekleri önemli sayıda bitki sağlıyor, ancak bunlar giderek azalıyor.

Bölgedeki insanlar ve Hint fillerinin yaşam alanları iç içe girmiş bulunuyor. Bu kombinasyon, onları doğal ortamlarından vazgeçmeye ve sayıları azalmaya zorlayarak büyük bir çatışmaya neden olabilir.

Hint Filinin Davranışı

Bu filler gündüzleri aktif olurlar ve geceleri uyurlar. Bununla birlikte bazıları gece boyunca oldukça aktif olabilir.

Bu filler oldukça sosyaldir ve istikrarlı gruplar halinde var oldukları bilinmektedir. Gruplar genellikle anaerkildir ve çok yakın akraba olan 20 dişi Hintli filden oluşur. Gruplara en yaşlı dişi fil başkanlık ediyor. Lider genellikle yiyecek ve su arayışında tüm gruba rehberlik eder. Bu fillerin zeki oldukları ve neşe ve keder gibi çok çeşitli duygular sergiledikleri bilinmektedir. Hint fillerinin iletişim kurmak için hem alçak hem de tiz olarak çeşitli sesler çıkardığı bilinmektedir. Bu fillerin içinde bulunduğu gruplara sürü denir. Aileleriyle birlikte Hint filleri günde ortalama 19 saat beslenirler ve bu da büyük miktarda atık üretiyor.  (Günde 220 kg dışkı) Bir sonraki besin kaynaklarını ararken 200 km kadar seyehat edebilirler. Bununla birlikte, erkek Hint filleri, özellikle gençlik yıllarında yalnız yaşamayı da severler.

 

Hint Filinin Beslenmesi

Bu filler büyük ölçüde bitki yiyicilerdir (yani megaherbivorlar) ve her gün yaklaşık 330 kilo yiyecek yedikleri bilinmektedir. Menüleri çoğunlukla çimen, yaprak, kabuk, gövde ve kökleri içerir.

Bunun dışında, bu dev memeliler muz, şeker kamışı ve pirinçle de beslenirler. Uzun otlarda otlamayı severler ve bu otların kabuklarını çok ustaca çıkardıkları bilinmektedir.

Hint Filinin Tehlikeleri

Hint fillerinin neredeyse hiç yırtıcı hayvanı (doğal besin zinciri açısından) yoktur. Bengal kaplanları, Hint filinin önde gelen avcılarından biridir, ancak kaplanlar, büyüklükleri nedeniyle bu fillerin yavrularını avlarlar. Bu olay Hindistan’ın Uttarkand kentindeki bir hayvanat bahçesinde bile gerçekleşmiştir.

Hintli fili için en büyük tehdit insanlardır. İnsanlar dişlerini fildişi için kullandıkça, kaçak avlanma bu hayvanlar için büyük bir tehdit olmaya devam ediyor, ancak tehdit bunun ötesine geçiyor. Azalan habitat, insanlar arasında büyük gerginliğe sebep olmaktadır. Filler tarım alanlarında yiyecek ararken, bu insanlar gelirlerini kaybederler.

Hint Filinin Bugünkü Yaşam Durumu

Hint fillerinin sayısı yalnızca Hindistan’da 31.368 kadardır. Bu fillerin yarısından fazlası bölgenin güneyinde bulunur. Myanmar’da, nüfusu büyük ölçüde bölünmüş olsa da, yaklaşık 4.000 ila 5.000 arasında en çok Hint fillerine sahip ikinci bölgedir.

Her biri Malezya ve Tayland’da birkaç bin Hint fili bulunuyor, ancak bu sayı sadece Bangladeş, Butan, Laos, Çin ve Kamboçya’da yüzlerde. Güney Vietnam’da fillerin bulunduğu birkaç bölge var, ancak sayıları toplam 70 Hint fili kadar düşük.

Hint fili, nesli tükenmekte olan bir tür olarak ICUN Kırmızı Listesi’nde. 1950’lerden bu yana, Hint fillerinin toplam sayısı% 50 azaldı ve bu, türlerin 1986’da listeye girmesine neden oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir