Ren Geyiği

REN GEYİĞİ

Ren Geyiğinin Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Kordalılar (Chordata)
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Çift Toynaklılar
Familya (Family) : Geyikgiller
Cins (Genus): Rangifer
Bilimsel Adı: Rangifer Tarandus

Ren Geyiği Hakkında Bilgiler

Av: Otlar, meyveler
Yaşam Alanı: Kuzey Kutbu tundrasına yakın ormanlar
Tehdit: İnsan, ayı, kurt
Beslenme Şekli: Otobur

Ren Geyiğinin Fiziksel Özellikleri

En Yüksek Hız: 80 km / saat
Ortalama Yaşam Süresi: 12 – 15 yıl
Renk: Kahverengi, gri, beyaz
Ağırlık: 60 – 320 kg

Ren Geyiği Hakkında

“Dünya’da dolaşan diğer canlılardan daha fazla yürüyorlar!”

Ren geyiği biraz tuhaf bir hayvan haline geldi. Noel Baba’nın kızağını çekmek için uçma yeteneği hikayeleri ve benzeri diğer hikayeler, onları hem genç hem de yaşlı insanlar için eğlenceli bir odak haline getirdi. Bununla birlikte, dünyanın daha soğuk iklimlerinde bulunan bu büyük hayvanlar hakkında öğrenilecek çok şey var. Ren geyiği en büyük geyik türlerinden biridir. Bu hayvanlar yıl boyunca çok uzun mesafeler seyahat ederler. Sürü halinde seyahat eden ren geyikleri, gruplarındaki diğer üyelere karşı çok koruyucu olabilirler.

İlginç Bilgiler

Şaşırtıcı gözler: Ren geyikleri, morötesi ışığı gördüğü bilinen tek memelilerdir! Bu adaptasyon, beyaz kürkleri UV ışığında daha görünür olan avcıları tespit etmelerine olanak tanır.

Doğal hava ısıtıcıları: Ren geyiği, soludukları havayı akciğerlerine girmeden önce ısıtmak için burnunu kullanma yeteneğine sahiptir.

Kartallara dikkat: Kartallar, ren geyiği yavrularının en büyük avcılarından biridir.

Evet, hızlıdırlar: Ren geyikleri koşarken çok yüksek hızlara ulaşabilir. Yeni doğmuş bir ren geyiği bir Olimpiyat koşucusunu geride bırakabilir!

Ren Geyiğinin Görünümü ve Anatomisi

Boyutları bir türden diğerine değişebilen farklı ren geyiği türleri varken, bu hayvanlar yaklaşık 1.8 m uzunluğuna büyüyebilirler. Bu, yataklarımızla yaklaşık aynı uzunluktadır.

Bir ren geyiğinin ağırlığı, bir türden diğerine büyük ölçüde değişebilir. Ortalama olarak dişi ren geyiği 110 kg civarındadır. Bir erkek, bir boz ayının ağırlığının yarısından biraz daha az olan ortalama 170 kg ağırlığa sahiptir. Bununla birlikte, bazı ren geyiklerinin 300 kg kadar ulaşabildiği kaydedilmiştir.

Ren geyiklerinin yaşadıkları soğuk Kuzey Kutbu koşullarında korumak için tüm vücutlarını kaplayan kalın kürkleri vardır. Bu kürk, ren geyiklerini sıcak tutmak için havanın hapsedilmesine ve ısıtılmasına izin veren içi boş tüylerden oluşur. Bu yalıtımlı içi boş saç, hayvana gerektiğinde suda yüzmesi için daha fazla kaldırma kuvveti sağlar. Bu özellik, göçler sırasında nehir geçişlerini çok daha kolay hale getirir. Ren geyiği kürkü, kahverenginin birçok tonlarından biri veya açık bej rengi olabilir. Göğüs, karın, boyun ve toynakların üzerindeki bölgelerde beyaz lekeler bulunur.

Bir ren geyiğinin toynakları, hayatta kalmaları için çok önemlidir. Toynakların boyutu geniştir. Kışın toynaklar serttir ve ren geyiklerinin çekiş için karı ve buzu kesmesine izin verir. Daha sıcak mevsimde, ren geyiklerinin toynakları daha yumuşak hale gelir ve çamurda daha kolay yüzme ve kavrama sağlar. Hem erkek hem de dişi ren geyiği boynuzları büyüktür. Bununla birlikte, erkek ren geyiği boynuzları iki kat daha büyük olma eğilimindedir.

Ren Geyiğinin Yaşam Alanı

Ren geyiğinin çoğu kuzey yarımkürede bulunur. Sürüler Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da görülmektedir. Bu hayvanlar hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu besin kaynakları ile dolu olduğu için ormanları tercih ediyor. Çam, ladin ve diğer kozalaklı ağaçlar gibi ağaçların kalın örtüleri, ren geyikleri için yatma yerleri sağlar. Bu ağaçlar, hava şartlarından ve avcılar tarafından kolayca fark edilmekten bir miktar koruma sağlar.

Ren Geyiğinin Davranışları

Ren geyiği saatte 80 km koşabilir! Ren geyikleri, hızlı sprinter olmanın ötesinde göç şampiyonlarıdır. Hayvanların tek bir yılda 5000 km’den fazla yol aldıkları biliniyor.

Ren geyikleri, yaz aylarında herhangi bir zamanda on binlerce hayvanı içerebilen büyük gruplar halinde seyahat eder. Bu gruplar sürü olarak bilinir. Havalar soğumaya başladığında sürü dağılmaya başlar. Bu süre zarfında sürüler, bir grupta sadece on üyeye  kadar azalabilir. Bu genellikle sonbaharda meydana gelen rutin mevsimde ortaya çıkar. Aynı zamanda sürüde üremenin en sık meydana geldiği zamandır.

Ren Geyiğinin Beslenmesi ve Tehlikeleri

Otçul olarak sınıflandırılan ren geyikleri, bitkilerle beslenirler.
Ren geyiği ne yer?
Ren geyiğinin en sevdiği yiyeceklerden bazıları arasında söğüt ve huş ağacı yaprakları, mantarlar, sazlar, pamuk otu ve yerde yaşayan bitki örtüsü bulunur. Bu hayvanlar, mümkün olduğunda meyvelerin tadını çıkarır. Fakat yinede bol miktarda meyve yemeleri onlar için sağlıklı değildir.

Bitkiler ve bitki örtüsünün sınırlı olduğu daha soğuk mevsimlerde, ren geyikleri, likenleri karın altında bulmak için keskin koku alma duyularını kullanırlar. Hayvanlar, kar ve buz örtüsünü kırmak için sert toynaklarını kullanarak bu yiyeceğe erişebilirler. Ortalama olarak, bir ren geyiği her gün 9-18 kilo yiyecek tüketir.
Yiyeceklerde ilk tercihleri ​​olmasa da, ren geyiklerinin küçük kemirgenleri yediği bilinmektedir. Bu onlara beslenme ihtiyaçlarını sürdürme ve beslenmelerinde protein ve demir ihtiyacını karşılama yeteneği verir.
Vahşi doğada yaşayan ren geyikleri, farklı yırtıcı türlerin tehdidiyle karşı karşıyadır.

Ren geyiğini ne yer?
Ren geyiğini avlayan en yaygın hayvanlar arasında kurtlar, kartallar ve ayı bulunur. Ancak öldürüldüklerinde diğer etobur hayvanlar da ren geyiğinin etini tüketirler.

İnsanlar, ren geyiklerinin en büyük avcılarından biridir. Hayvanları et, post ve kürk için avlarlar. Kürk, aşırı soğuk hava koşulları için sıcak giysiler oluşturmak için kullanılır. Tabaklanmış deriler; ayakkabı, çadır ve giysi yapmak için ideal olan su geçirmez bir deri malzemesidir.

Esaret altında tutulan çoğu ren geyiğine yaşam tarzlarını sürdürebilmeleri için uygun ortam türü sağlanmamaktadır. Doğru yiyecek türleri sağlanmadığında hayvanların depresyon, hastalık ve hatta açlık nedeniyle ölmesine neden olabilmektedir.

Ren Geyiğinin Bugünkü Yaşam Durumu

Dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan 2,1 milyon civarında ren geyiği vardır. Bu, 1996 yılında bildirilen nüfusun yarısından azıdır. O yıllarda araştırmacılar, 4.7 milyon ren geyiğinin Dünya’da yaşadığını tahmin ediyorlar.

Nüfusun azalmasının birçok nedeni vardır. Birincisi, ren geyiklerinin barınak ve yiyecek için bağımlı olduğu ortamların azalmasıdır. Kurt ve ayı popülasyonundaki artış da hayvanlar için daha fazla tehdit oluşturmaktadır. Son olarak, kürk için avlanmaları bu hayvanlar için bir tehdit olmaya devam etmektedir.

escort bodrum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir