Kızıl Panda

KIZIL PANDA (KÜÇÜK PANDA)

Kızıl Pandanın Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Kordalılar
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Etçiller
Cins (Genus): Ailurus
Bilimsel Adı: Ailurus fulgens

Kızıl Panda Hakkında Bilgiler

Av: Bambu, çilek, yumurta
Yaşam Alanı: Yüksek rakımlı dağ ormanı
Tehdit: İnsan, Kar Leoparı, Sansar
Beslenme Şekli: Hepçil
Yaşayan Sayısı: 3.000’den az

Kızıl Pandanın Fiziksel Özellikleri

Ortalama Yaşam Süresi: 8 – 12 yıl
Renk: Kahverengi, kırmızı, beyaz
En Yüksek Hız: 35 km / saat
Boy: 60 – 120 cm 
Ağırlık: 3 – 6 kg

 

Kızıl Panda Hakkında

Kızıl Panda, Himalayaların eteklerindeki dağ ormanlarında yaşayan kedi büyüklüğünde bir etçil memeli türüdür. Adından da anlaşılacağı gibi, daha büyük ve daha bilinen panda ile ilişkilidirler ayrıca rakun ile bir dizi özelliği paylaşıyorlar. Kızıl Panda aynı zamanda farklı bölgelerde Küçük Panda, Kırmızı Kedi-Ayı ve Nepal’deki Ateş Tilkisi gibi bir dizi farklı adla da bilinir. Çok daha büyük kuzenleri gibi, Kızıl Panda da beslenmek için bambudan yararlanıyor ve bu eşsiz alanların hızla azalmasıyla bu hayvanların besinleri giderek azaldı, bu da sonuç olarak Kızıl Panda’nın nesli tükenmekte olan bir tür olarak listelenmesine neden oldu.

İlginç Bilgiler

Yükseklerdeki soğuk dağ iklimlerinde yaşamak, Kızıl Pandaların yoğun kürkleri ve battaniyeye benzeyen kuyruklarıyla sıcak tutmaya iyi adapte oldukları anlamına gelir. Ancak, gerçekten soğuk günlerde Kızıl Pandaların gün boyunca uyurken kendilerini ısıtmak için güneşlendikleri bilinmektedir. 2001 yılında yapılan bir araştırma, Kızıl Pandaların% 79’unun en yakın su kütlesinin 100 metre yakınında bulunduklarını bildirdi ve bu da iyi bir su kaynağının, halihazırda katı olan habitat gereksinimleri için çok önemli olabileceğini gösterdi. Kanıtlar ayrıca, Kızıl Panda üreme oranlarının düştüğünü gösteriyor ki bu da hayatta kalmak ve başarılı bir şekilde çoğalmak için yedikleri gıdalardaki düşüşle ilişkili olduğuna inanılıyor.

Kızıl Pandanın Görünümü ve Davranışı

Kızıl Panda, kediye benzer bir yüze ve uzun, gür bir kuyruğa sahip, büyük bir ev kedisiyle aynı büyüklüktedir. Kızıl renkli kalın kürkleri, neredeyse beyaz renkli kulakları, yanakları, ağızları ve gözlerinin üstündeki lekeler dışında vücutlarını kaplar. Kızıl Panda ayrıca, kuyruklarında değişen açık ve koyu halkaların yanı sıra  her iki tarafından aşağı doğru inen kırmızımsı kahverengi çizgilere sahiptir. Kızıl Panda ayrıca dallar arasında tırmanmaya ve dengeye yardımcı olmak için yarı geri çekilebilir pençelere ve bambuyu çiğnemek için kullandıkları güçlü, sert çenelere sahiptir. Dev Panda gibi, Kızıl Panda da biraz baş parmak gibi hareket eden genişletilmiş bir bilek kemiğine sahiptir ve bu kemiği çiğnerken bambuyu tutmalarına izin verir. Kızıl Panda, soğuk kış aylarında sıcak tutmaya yardımcı olan yoğun bir kürke ve ayak tabanlarında kalın ve yünlü bir kürke sahiptir, bu sadece ayaklarını sıcak tutmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ıslak dallarda kaymalarını da önler.

Kızıl Pandanın Yaşam Alanı

Kızıl Panda, Himalayalar’da 1.800 ila 4.000 metre arasındaki rakımlarda ormanlarda bulunur. Bu yüksek dağ yamaçları, Kızıl Panda’nın hayatta kalması için hayati öneme sahip olan bambu zeminli, yaprak döken sert ağaç ormanıyla kaplı olma eğilimindedir. Tarihsel aralıkları Butan, Nepal, Hindistan, Myanmar ve Çin’e kadar uzanıyor ancak bugün Kızıl Panda belirli bölgelerde sayıları tükendi ve diğerlerinde nüfus sayıları hızla azalıyor.

Kızıl Pandanın Beslenmesi

Kızıl Panda, etçil memeliler grubuna ait olmasına rağmen, yiyeceklerinin çoğunu bambu oluşturduğu için beslenmeleri neredeyse vejeteryandır. Bununla birlikte, Kızıl Panda bir memeli olduğu için kısa bir sindirim sistemine sahiptir. Dolayısıyla bambuyu yeterli şekilde sindiremezler. Yine de Dev Panda’nın aksine, Kızıl Panda meşe palamudu, çilek ve çimen gibi beslenmesini desteklemek için kurtçuklar, fareler, kertenkeleler, civcivler ve kuş yumurtaları gibi çeşitli başka yiyecekler de tüketirler. Mükemmel görme, koku alma ve duyma özelliğinin yanı sıra, Kızıl Panda’nın burnunda uzun, beyaz bıyıkları vardır, bu da onun gece karanlığında, aktif olarak yiyecek aramaya başladığı yoğun bitki örtüsünde gezinmesine yardımcı olur.

 

Kızıl Pandanın Tehlikeleri

Kızıl Pandalar yüksek rakımlı dağ ormanlarında yaşadıkları için, yamaçların aşağısında yaşayacaklarından daha az doğal avcıya sahipler. Kar Leoparları, daha küçük ve daha savunmasız yavruları avlayan Yırtıcı Kuşlar ve küçük etoburlarKızıl Panda’nın tek gerçek avcılarıdır. Bununla birlikte, Kızıl Panda için en büyük tehdit, bu türü  inanılmaz derecede habitat kaybı yoluyla etkilemiş olan insanlardır. Ayrıca yasadışı avlanma nedeniyleKızıl Panda nüfus sayılarında ciddi düşüşler yaşandı.

Kızıl Pandanın İnsanlarla İlişkisi

Kızıl Pandalar yıllardır insanlar tarafından beğeniliyor, ancak onlarla yaşadığımız deneyimlerin çoğu hayvanat bahçelerinde ve hayvan kurumlarında, çünkü bu nadir ve gizli hayvanları vahşi doğada fark etmek inanılmaz derecede zor olabilir. Bununla birlikte, bir Kızılderili köyü, 47 Kızıl Pandanın yakalanıp sadece bir yıl içinde dünyanın her yerindeki hayvanat bahçelerine satıldığını bildirdiği için bu onların ölümündeki faktörlerden biridir. Eşsiz ve özel yaşam alanlarına insan müdahalesinin, Himalayalar boyunca Kızıl Panda sayılarındaki düşüşün en büyük nedeni olduğuna inanılıyor. Dev Panda’da olduğu gibi, Kızıl Panda hayatta kalmak için büyük ölçüde yüksek rakımlı bambu çalılıklarına güveniyor ve onlar olmadan gidecek başka hiçbir yeri yok.

Kızıl Pandanın Bugünkü Popülasyonu

Bugün Kızıl Panda, IUCN Kırmızı Listesi’nde doğal ortamında Nesli Tehlike Altında olan ve bu nedenle yakın gelecekte nesli tükenme ihtimali  olan bir hayvan türü olarak listelenmiştir. Vahşi doğada kalan 3.000’den az Kızıl Pandanın olduğu tahmin edilmektedir ve bunların çoğu milli parklar içindeki küçük korunan bölgelerde yaşamaktadır. Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da da bir dizi yetiştirme programı oluşturulmuş ve çalışmalarında göreceli olarak başarılı oldukları görülmektedir.

escort bodrum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir