Burma Boynuzlu Keçi

BURMA BOYNUZLU KEÇİ

Bilimsel Sınıflandırması

Alem (Kingdom): Hayvanlar (Animalia)
Şube (Phylum): Kordalılar (Chordata)
Sınıf (Class): Memeliler
Takım (Order): Artiodactyla
Familya (Family): Bovidae
Cins (Genus): Capra
Bilimsel Adı: Capra falconeri

Burma Boynuzlu Keçi Hakkında Bilgiler

Av: Ot, yaprak
Avcı: Kurtlar, köpekler, tilkiler, insanlar
Yaşam Alanı: Seyrek ağaçlık uçurum kenarları
Beslenme Şekli: Otçul

Fiziksel Özellikleri

Ortalama Yaşam Süresi:  10 – 13 yıl
Renk: Kahverengi, gri, sarı
Ağırlık: 32 – 110 kg
Boy: 1.32 – 1.86 m

burma-boynuzlu-keçi

 

Burma Boynuzlu Keçi (Markhor), yüksek irtifalarda avlamanın tehlikeleri nedeniyle Hindistan’da en zorlu av olarak kabul edilen bir hayvandır. “Markhor” adı, Farsça ve Peştuca iki kelimenin birleşimidir: “Mar” yılan anlamına gelir ve “khor” yiyen anlamına gelir. Vida boynuzlu keçi olarak veya Shakhawat olarak da bilinen, batı ve orta Asya’nın dağlarına ve yüksek rakımlı muson ormanlarına özgü büyük, vahşi bir keçi türüdür. Beş alt türü vardır.

Burma Boynuzlu Keçinin Fiziksel Özellikleri

Burma Boynuzlu Keçi, kahverengi, gri, siyah, beyaz, ten rengi veya bunların herhangi bir karışımı renklerde olabilen uzun yeleli hayvanlardır. Kürkleri yazın kısa  kışın ise daha uzun ve kalındır. Bununla birlikte, en önemlisi yetişkin erkeklerde genellikle 1,5 metre uzunluğa kadar büyüyen benzersiz boynuzlarıdır. Alt bacakları genellikle siyah ve beyazdır.

Türler cinsel olarak dimorfiktir. Erkeklerin çene, boğaz, göğüs ve bacaklarda daha uzun tüyleri varken, dişilerde bu tüyler kısadır. Her ikisinin de boynuzları vardır, ancak erkeklerinki 160 cm’yekadar büyüyebilirken dişilerinki 25 cm’ye kadar büyür. Bazı bölgelerde boynuzlarının tirbuşon şekli nedeniyle vidalı boynuz veya vidalı boynuzlu keçi olarak adlandırılırlar. Tüm alt türlerin uzun, genişleyen, genellikle yılanlara benzeyen kıvrık boynuzları vardır.

burma-boynuzlu-keçi

Burma Boynuzlu Keçinin Davranışı

Bazı yerel halklara göre, bu hayvanın boynuzları nedeniyle yılan avcısı gibi özel yeteneklere sahip olduğuna inanıyor. Besini çiğnedikten sonra  ağzından damlayan köpük benzeri bir madde oluşur. Yöre halkı bu maddeyi yılan zehiri çıkarmak için kullanır.

Erkekler yalnızdır ve dişiler 9’lu sürüler halinde toplanırlar. Gün boyunca ve çoğunlukla sabahın erken saatlerinde ve öğleden sonra geç saatlerde aktiftirler. Kayalık, yüksek rakımlarda tırmanma ve atlama konusunda mükemmeldirler. Tehdit edildiğinde, evcil bir keçinin melemesi gibi ses çıkaran bir alarm çağrısı yaparlar. Erkekler yaz boyunca ormanda kalırlar, dişiler ise en yüksek araziye tırmanır. Aşırı soğuktan kaçınmak için kışın daha düşük irtifalara inerler. Dinlenmek ve geviş getirmek için mola verdikleri gün ortası dışında günde 8-12 saat yiyecek ararlar.

Burma Boynuzlu Keçinin Yaşam Alanı

Burma Boynuzlu Keçinin yaşam alanı, alt türlerine bağlı olarak değişir, ancak genellikle çalılıklarda, açık ormanlık alanlarda ve Orta Asya’nın dağlarında, Karkoram’da ve Himalayalarda yaşarlar. Dağınık sürüleri arasında Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Afganistan, Pakistan ve kuzey Hindistan bulunmaktadır.

Burma Boynuzlu Keçinin Beslenmesi

Yerli keçilerle yemek konusunda rekabet ederler. Bunun nedeni, yaban keçilerini besin kaynaklarından uzaklaştıran evcil keçi sürülerinin sayısının artmasıdır. Beslenmeleri genel olarak yapraklar ve çeşitli otlardır. İlkbahar ve yaz aylarında otlanırlar, kışın ise ağaçlardan beslenirler.

Burma Boynuzlu Keçinin Avcıları ve Tehlikeleri

Leoparları ve kurtlar doğal avcılarıdır. İnsanlar ise, hem yemek çin hem de değerli benzersiz boynuzları için bu hayvanları avlarlar. Genellikle Himalaya dağ keçisi ile birlikte avlanırlar ve Afganistan’da onları Nuristan ve Laghman’da avlamak geleneksel bir etkinliktir. Fakat 19. yüzyıl ve sonrasındaki aşırı avlanma sebebiyle Pakistan koruma yasasını 1970’lerde çıkarmıştır. Ancak bu bölgelerde burma boynuzlu keçinin avlanması yasadışı olmasına rağmen avcılık hala devam etmektedir.

burma-boynuzlu-keçi

 

Burma Boynuzlu Keçinin Yaşam Döngüsü

Erkek keçi, boynuzlarını indirerek ve ardından diğer erkeğe karşı iterek dişilerin dikkatini çekmek için savaşır. Çiftleşme mevsimi kış mevsimidir.

Bir memeli olarak dişiler genç yaşta için doğurur. 135-170 günlük bir gebelik döneminden sonra 1-2 yavru doğururlar. Yavrular 5-6 aylıkken sütten kesilir. Yaşam süreleri ise ortalama 12-13 yıldır.

Burma Boynuzlu Keçi Popülasyonu

En büyük Astor veya Kashmir Burma Boynuzlu Keçi nüfusu şu anda Pakistan’daki Chitral Milli Parkı’nda bulunmaktadır ve sayıları 1.000 civarındadır.. Nüfus son on yılda yaklaşık %20 artmıştır. IUCN Kırmızı Listesi’ne göre koruma durumu 2015 yılından beri ‘Nesli Tehdit Altında’ olarak belirlenmiştir.

Burma Boynuzlu Keçi nedir?

Burma Boynuzlu Keçi , Orta ve Batı Asya’da bulunan büyük bir yaban keçisi türüdür.

Burma Boynuzlu Keçi ne yer?

Yerde, ağaçlarda, çalılıklarda bulunan çimen ve yaprakları yerler.

Bir Burma Boynuzlu Keçi ne kadar uzağa zıplayabilir?

Burma Boynuzlu Keçi 2,5 metre yükseğe zıplayabilir.

Burma Boynuzlu Keçi nerede yaşar?

Çalılıklarda, açık ormanlık alanlarda ve Afganistan, Pakistan ve Hindistan dağlarında yaşamaktadır.

Burma Boynuzlu Keçinin avcıları nelerdir?

Avcıları arasında kurtlar, kar leoparları ve vaşak bulunur.

Burma Boynuzlu Keçinin bilimsel adı nedir?

Bilimsel adı Capra falconeri’dir.

Burma Boynuzlu Keçi ne kadar hızlıdır?

Bir Burma Boynuzlu Keçi saatte 20 km hıza kadar ulaşabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir